Tämän sivun sisältö on tarkoitettu terveydenhuollon ammattilaisille.

Oletko ammattilainen?

X
Children playing on floor banner

Miten pitkälle katetri viedään?

Katetri on vietävä niin pitkälle, että ballonki on oikeassa kohdassa peräsuolessa. Sairaanhoitaja näyttää sinulle, miten pitkälle se viedään. 

Missä asennossa pitäisi istua?

WC-istuimella on tärkeää istua mukavasti, joten käytä tarvittaessa istuimen supistajaa ja jalkakoroketta. Paras asento on polvet hieman lantiota korkeammalla.

Miten paljon voin lisätä pieneen katetriin ilmaa, kun käytän Navina Classic -järjestelmää lapselle?

Koska jokainen lapsi on erilainen, sairaanhoitajasi neuvoo sinua, mutta yleisesti ottaen suosittelemme aloittamaan yhdellä tai enintään kahdella pumppauksella.


Miten Navina Smartin kanssa toimitaan?

Sairaanhoitajasi kertoo, mitä asetusta sinun pitää käyttää. Olemme huomanneet, että aluksi lapset saattavat sietää vain pientä ballongin tilavuutta, mutta tottuessaan toimenpiteeseen he alkavat tuntea olonsa mukavaksi tehokkaimmalla täyttöasetuksella. 

Miten paljon vettä pitää pumpata?

Vesimäärä määritetään lapsen koon ja huuhtelun siedettävyyden mukaan. Aluksi määrä on yleensä 20 ml painokiloa kohti. Tämä päätetään yhdessä lasten suolihuuhteluun perehtyneen terveydenhuollon ammattilaisen kanssa.

Kuinka usein meidän on tehtävä toimenpide?

Alussa huuhtelu on hyvä tehdä päivittäin. Ensimmäisten 1–2 viikon jälkeen käyttäjät yleensä harventavat tahtia ja huuhtelevat joka toinen päivä.

Kauanko se kestää?

Useimmilla lapsilla huuhtelu kestää 15–60 minuuttia.

Voiko lapseni tehdä sen itse?

Kyllä, se on tavoitteena. Aikuisen hoitajan on kuitenkin aina autettava lasta ja tehtävä toimenpide, kunnes hän on varma, että lapsi kykenee toimenpiteeseen itsenäisesti.

Mikä on normaali rutiini?

Normaali rutiini on sellainen, joka sopii perheesi elämäntyyliin. Sekä terveiden että suolen toimintahäiriöitä sairastavien lasten suoli toimii yleensä säännöllisesti. Siksi on hyvä myös huuhdella säännöllisesti – joillekin perheille kätevin ajankohta on illalla, noin 30 minuuttia päivällisen jälkeen.

Kuinka kauan lapsen on kokeiltava toimenpidettä, jotta se alkaa tehota?

Useimmilla perheillä toimiva rutiini löytyy alkujakson (4–12 viikon) aikana.

Sattuuko se?

Jotkut lapset ovat peloissaan ja huolissaan suolihuuhtelun aloittamisesta. Suolihuuhtelun ei pitäisi sattua, mutta jotkut lapset voivat kokea normaalin peristaltiikan (suolen liikkeen) epämukavana, kun suolihuuhtelu tehdään ensimmäisen kerran onnistuneesti. Jos vesi on liian kylmää, se voi aiheuttaa vatsakramppeja. Veden lämpötilan pitäisi olla 36–38 °C.

Noudatin ohjeita mutta miksi ulostetta ei tullut ulos?

Vatsan hieronta, yskiminen tai liikkuminen voi auttaa vettä tulemaan ulos. Se voi johtua ummetuksesta tai kuivumisesta. Huuhteleminen 30 minuuttia syömisen tai juomisen jälkeen voi auttaa stimuloimaan suolen luonnollista toimintaa. Jos ongelma jatkuu, ota yhteyttä sairaanhoitajaan.

Voiko hanavettä käyttää?

Huuhtelemiseen käytetään puhdasta hanavettä, jonka lämpötila on 36–38 °C. Yleisesti ottaen jos vesi on juomakelpoista, sitä voi käyttää myös huuhteluun.

Pitääkö minun pestä lapseni huuhtelun jälkeen?

Joidenkin vanhempien mielestä suihkussa käyminen huuhtelun jälkeen on miellyttävä tapa, mutta se ei ole tarpeen, jos lapsesi pysyy puhtaana ja kuivana. Lapsen tarvitsee vain pyyhkiä takamuksensa, kuten tavallisestikin ulostamisen jälkeen.

Entä ruokavalio, voiko lapseni syödä ja juoda mitä haluaa?

Monipuolinen ruokavalio tekee hyvää ruoansulatukselle ja suolen terveydelle, ja sitä suositellaan kaikille.

Miten se toimii koulussa?

Tätä toimenpidettä ei yleensä tehdä koulussa, joten sen ei pitäisi vaikuttaa päivittäisiin aktiviteetteihin.