Tämän sivun sisältö on tarkoitettu terveydenhuollon ammattilaisille.

Oletko ammattilainen?

X

Onnistu suolihuuhtelun avulla

Suolihuuhtelu on hyvä pitkäaikaisratkaisu, joka ei edellytä leikkausta tai lääkehoitoa. Suolihuuhtelu ei kuitenkaan ole pikaratkaisu. On tärkeää, että sinulla on realistiset odotukset siitä, miten suolihuuhtelu voi auttaa lastasi ja miten kauan tyydyttävien tulosten saavuttaminen voi kestää. Suolen tasapainottuminen, lapsen parhaiden mahdollisten hoitoparametrien ja hyvän, yksilöllisen ulostusrutiinin kehittyminen edellyttää aluksi 4–12 viikon sitoutumista. 

children and TAI succeed with TAI full width

Koulutus on tärkeää

Perusteellinen koulutus on aluksi erittäin tärkeää. Terveydenhuollon ammattilainen opastaa sinua ja lastasi tämän ensimmäisen hoitokerran aikana ja tukee teitä, kunnes tunnette olevanne valmiita tekemään huuhtelun itse.

Joillekin lapsille katetrin sisään vieminen voi tuntua pelottavalta tai epämukavalta, toisille se ei ole mikään ongelma. Joillekin lapsille, joilla on ollut pitkittynyttä ummetusta, peristaltiikka (suolen liike) voi aluksi tuntua epämiellyttävältä, kun vesi työntää ulostetta ulos. Rauhoittelun ja tuen myötä nämä alkuvaiheen pelot ja huolet hälvenevät nopeasti.

Anna lapsesi osallistua

Antamalla lapsesi osallistua suolihuuhtelu­rutiiniin heti alusta alkaen voit lievittää hänen hoitoa kohtaan osoittamaansa vastustusta, epäluuloa ja epäröintiä. Se voi myös helpottaa hoidon hyväksymistä ja antaa lapselle itseluottamusta. Aluksi voit esimerkiksi antaa lapsen itse kantaa järjestelmä WC:hen. Osien ottaminen pois pussista on hyvä tapa opetella käyttöä ja samalla nimetä osat. Anna lapsesi totutella järjestelmään – pidellä ja tunnustella eri osia ja vaikka leikkiä sillä pehmolelun tai nuken kanssa.

Kun lapsi on vanhempi tai muuten valmis, hän voi osallistua toimenpiteeseen enemmän, esimerkiksi täyttämällä vesisäiliön. Myöhemmin voit antaa lapsesi pidellä katetria, kun ohjaat tämän kättä ja katetria sisäänviennin aikana. Anna lapsellesi huomiota jokaisesta opitusta asiasta

 

Vanhempien kokemuksia suolihuuhtelusta

Vinkkejä ja niksejä lasten suolihuuhteluun

Tässä filmissä kokeneet Paediatric Stoma Nurse Groupin hoitajat jakavat parhaat vinkkinsä ja niksinsä kanssasi!

Näin onnistut lapsen suolen hoidossa