Tämän sivun sisältö on tarkoitettu terveydenhuollon ammattilaisille.

Oletko ammattilainen?

X

Miten ruoka muuttuu kakaksi

Kun pureskelet ja nielet ruokasi, se lähtee matkalle kehosi läpi - ruokatorven, mahan, ohut- ja paksusuolen kautta ja lopulta ulos. Aikaa tähän kaikkeen voi mennä tunneista päiviin. 

Tämän ruuan kulkeutumisen aikana kehosi imee ravinnon hyvät ainekset. Vitamiinit, hiilihydraatit, rasvat ja proteiinit - kaiken sen polttoaineen, jonka avulla voit liikkua, pelata tai jopa ajatella.


Navina for Children Digestive system

Suolet

Ohutsuoli on putki, joka on erittäin pitkä - noin 6 metriä aikuisella. Se on kuin puutarhaletku! Paksusuoli on paljon lyhyempi, vain noin metrin pituinen, mutta sitä kutsutaan paksusuoleksi, koska se on laajempi. Suolet tai suolisto imee viimeiset ruoan osat, myös vettä, ja muuttaa sen kakaksi. Kakka kerääntyy suolen viimeiseen osaan, peräsuoleen, kunnes aivoihin lähtee signaali,, että on aika kakata. Tällä hetkellä tuntuu tarve mennä vessaan.

Kakan koostumus voi vaihdella päivästä toiseen. Joskus se on kovaa ja kuivaa, ja joskus se on löysää tai jopa vetistä. Kaikki tämä on normaalia ja riippuu monista asioista - mitä syöt, kuinka usein käyt vessassa tai kuinka paljon liikut. Joskus et kuitenkaan pysty kakkaamaan tavalliseen tapaan. Et ole yksin tämän asian kanssa - on monia muitakin lapsia, joilla on sama ongelma ja olemassa on muitakin tapoja kakata, kuten esimerkiksi suolihuuhtelu.