Tämän sivun sisältö on tarkoitettu terveydenhuollon ammattilaisille.

Oletko ammattilainen?

X

Onko sinulla suoliongelmia?

Suoli aiheuttaa useimmille ongelmia silloin tällöin, mutta yleensä vointi paranee muutamassa päivässä. Toisilla näin ei kuitenkaan käy. 

Osa ihmisistä kärsii ummetuksesta jatkuvasti ja viettää tunteja WC:ssä. Toiset eivät hallitse suolensa toimintaa ja joutuvat kohtaamaan vuotojen aiheuttaman häpeän julkisissa tiloissa. Molemmat ongelmat aiheuttavat tietenkin henkistä stressiä. 

Jos tämä kuulostaa tutulta, katso tämä video ja tutustu paremmin uuteen hoitoalueeseemme, suolihuuhteluun.

Neurogeeninen ja toiminnallinen suoli

Kaksi yleisintä suolen toimintahäiriön tyyppiä ovat ummetus ja ulosteinkontinenssi. Joskus hermoston sairaus tai vamma aiheuttaa suoliston ongelmia (neurogeeninen suolisto), mutta joskus ei ole jäljitettäviä syitä; tätä kutsutaan funktionaaliseksi ummetukseksi tai toiminnalliseksi ulosteen inkontinenssiksi (toiminnallinen suolisto).

Neurogeeninen suoli 

Suolen toimintahäiriö voi liittyä hermoston heikentyneeseen toimintaan. Neurologiset tilat, kuten MS-tauti,  selkäydinkohju (Spina Bifida, MMC), selkäydinvamma ja Parkinsonin tauti vaikuttavat erilaisiin, joskus suolistoa kontrolloiviin hermoratoihin, Erilaisia oireita saattaa esiintyä vaurion sijainnin mukaan.

Toiminnallinen suoli 

Kipu, ummetus, ripuli ja ulosteinkontinenssi ovat yleisiä syitä lääkärin vastaanotolle hakeutumiseen. Kun selvää syytä oireisiin ei ole, niitä kutsutaan usein funktionaalisiksi suolen ongelmiksi. Lähes puolessa lasten gastroenterologikäynneistä on kyse tästä ja se on yleistä myös aikuisväestössä.

 

 

Ummetus 

Ummetukselle on tunnusomaista suolen liikkeiden harvuus tai epäsäännöllisyys, minkä seurauksena ulosteet ovat kovia ja kuivia ja ulostaminen on vaikeaa. Se on tavallista neurogeenisen suolen toimintahäiriön yhteydessä, ja noin 50 % henkilöistä, joilla on selkäydinvamma, MS-tauti tai Parkinsonin tauti, raportoi siitä.


Ummetus johtuu suolen läpikulun hidastumisesta, joka on seurausta hermoratojen häiriöistä vammoihin liittyvien liikuntamuutosten, väsymyksen, useiden lääkkeiden käytön ja puutteellisen ruokavalion yhteydessä.
* Emmanuel A. Spinal Cord 2010; 48(9), 664-73; 63(2):104-8; Cameron AP et al. J Urology. 2015; 194, 1336-41

Constipation diagram

Ulosteinkontinenssi

Ulosteinkontinenssi tarkoittaa International Consultation on Incontinencen (kansainvälinen inkontinenssiohjeistus) mukaan tahatonta ilman, nestemäisen tai kiinteän ulosteen päästämistä, joka on sosiaalinen tai hygieeninen ongelma. Se on huomattavaa huolta aiheuttava sairaus, joka koskettaa lähes 10 prosenttia aikuisväestöstä, mutta on selvästi tavallisempi keskushermoston sairauksista, kuten selkärankakaaren halkiosta tai selkäydinvammasta kärsivien keskuudessa.


Ulosteen aiheuttama kontaminaatio voi aiheuttaa virtsatietulehdusten lisääntymistä ja vahingoittaa ihoa joko suoraan tai suojien käyttämisen vuoksi. Sosiaalisten haittojen vuoksi sairaudesta kärsivien elämänlaatu huononee selvästi.
1. Uloste
2. Hermot
3. Peräaukon sisempi sulkija
4. Peräaukon ulompi sulkija
* Emmanuel A. Spinal Cord 2010; 48(9), 664-73; Cameron AP et al. J Urology. 2015; 194, 1336-41
**Emmanuel A. Spinal Cord 2010; 48(9), 664-73
Fecal incontinence