Tämän sivun sisältö on tarkoitettu terveydenhuollon ammattilaisille.

Oletko ammattilainen?

X

Usein kysyttyjä kysymyksiä (FAQ)

Katetri FAQ's

Käyttö

Q: Miten usein minun pitäisi tehdä suolihuuhtelu?

A: Aluksi on tavallista huuhdella kerran päivässä ensimmäisten 10–14 päivän ajan. Myöhemmin hoitoväliä voidaan mahdollisesti pidentää joka toiseen tai joka kolmanteen päivään. Huuhteluväli on päätettävä yhdessä terveydenhuollon ammattilaisen kanssa.

Q: Voinko lopettaa ulosteen laatuun vaikuttavien lääkkeiden käytön, kun alan käyttää Navinaa?

A: Suolihuuhtelu on tavallisesti osa suolen toimittamisohjelmaa. Käytettyjen laksatiivien määrää voidaan mahdollisesti lopulta vähentää, mutta osan käyttöä on ehkä jatkettava ulosteen oikeanlaisen koostumuksen varmistamiseksi ja suolen tyhjentämisen helpottamiseksi. On parasta, että jatkat nykyistä laksatiivilääkitystäsi, kunnes saat säännöllisiä tuloksia suolihuuhtelusta. Keskustele terveydenhuollon ammattilaisen kanssa, ennen kuin muutat hoito-ohjelmaasi.

Q: Miten kauan toimenpide kestää?

A: Se on hyvin yksilöllistä, mutta tavoite on, että suolen toimittamisrutiini kestäisi alle tunnin. Joillakin tuloksia saadaan nopeasti ja suolen tyhjeneminen on täydellistä. Toisilla siinä kestää kauemmin ja suoli tyhjenee jaksottaisesti.

 

Terveydelliset ongelmat

Q: Onko suolen puhkeamisen riski suurempi mitä pidempään katetroin? 

A: Ei, tutkimustulosten mukaan suolen puhkeamisen riski ei kasva, vaikka suolihuuhtelua käyttäisi pitkään.

Q: Mitä, jos verenvuotoa ilmenee?

A: Pientä verenvuotoa tai veritahroja katetrissa voi esiintyä, eikä siitä tarvitse huolestua. Vaikea tai pitkittynyt verenvuoto, johon voi liittyä kipua, viittaa mahdolliseen suolen puhkeamiseen, joka on hoidettava lääketieteellisenä hätätilanteena ja edellyttää välitöntä lääkärin hoitoa.

Q: Mitä tehdä, jos tunnen kipua? 

A: Jos vettä johdettaessa tuntuu kouristuksia, epämukavuutta tai kipua, keskeytä se hetkeksi ja jatka hitaammin, kun epämukava tunne on mennyt ohi. Varmista, että vesi on riittävän lämmintä, kädenlämpöistä. Jos kipu on vaikeaa tai jatkuvaa, lopeta huuhtelu välittömästi. Kyseessä voi olla suolen puhkeama, jota pitää hoitaa lääketieteellisenä hätätapauksena.

Q: Mitä, jos minulla on hikoilua, sydämentykytystä tai huimausta huuhtelun aikana? 

A: Jos sinulla on selkäytimen vamma, tämä voi olla merkki autonomisesta dysrefleksiasta. Johda vettä hitaasti ja rajoita WC-aikaa siedettävyyden mukaan. Jos oireet ovat kiusallisia, varmista, että et ole yksin huuhtelun aikana, kunnes suolihuuhtelun aikaiset oireet vähenevät tai helpottuvat. Jos sinulla on autonomisen dysrefleksian riski, pidä lääkkeitä helposti saatavilla. Jos autonomista dysrefleksiaa esiintyy, lopeta huuhtelu välittömästi. Lisäarviointia ja mahdollisesti muita hoitoja edellytetään, ennen kuin suolihuuhtelua jatketaan.

 

Veden johtaminen

AIKUISET:

Q: Miten paljon vettä pitää johtaa?

A: Terveydenhuollon ammattilainen neuvoo, miten paljon vettä pitää käyttää. Aikuisilla tavallinen aloitusmäärä on noin 500 ml. Tähän voidaan lisätä enintään 200 ml katetrin hydrofiilisen pinnan aktivoimista ja järjestelmän ilmasta tyhjentämistä varten.

LAPSET:

Q: Miten paljon vettä pitää johtaa?

A: Terveydenhuollon ammattilainen neuvoo, miten paljon vettä pitää käyttää. Lapsilla määrä on yleensä 20 ml painokiloa kohti. Tähän voidaan lisätä enintään 200 ml katetrin hydrofiilisen pinnan aktivoimista ja järjestelmän ilmasta tyhjentämistä varten.

Q: Voinko lisätä suolaa veteen?

A: Navina Classic -järjestelmää voidaan käyttää suolaliuoksen kanssa, mutta tuote on huuhdeltava huolellisesti puhtaalla vedellä heti käytön jälkeen.

Q: Onko veden lämpötila tärkeä?

A: Käytä aina kädenlämpöistä vettä (36–38 °C). Liian kylmä vesi voi tuntua epämiellyttävältä ja aiheuttaa kouristuksia. Liian kuuma vesi voi ärsyttää perä- ja paksusuolen herkkää limakalvoa.

Q: Voinko käyttää geeliä katetrissa?

A: Et, katetri on hydrofiilinen ja muuttuu liukkaaksi, kun se upotetaan veteen. Geeliä ei tarvitse lisätä.

Q: Millaista vettä pitäisi käyttää?

A: Käytä vain puhdasta hanavettä tai pullotettua vettä.

Q: Miten nopeasti minun pitää pumpata johtaessani vettä?

A: Terveydenhuollon ammattilainen neuvoo, mitä veden virtausnopeutta pitää käyttää. Vettä johdetaan niin suurella nopeudella, että se stimuloi suolen seinämää, mutta ei aiheuta kouristuksia, kipua tai voimakkaita refleksimäisiä supistuksia. Kun vettä pumpataan 5–10 sekunnin välein, virtausnopeus on noin 300–500 ml/min.

Q: Mitä ballonkikokoa suositellaan?

A: Terveydenhuollon ammattilainen neuvoo, minkä kokoinen ballonki on sopiva. Sen pitää olla juuri riittävän iso, jotta se pitää katetrin paikallaan ja sulkee peräaukon, jolloin vettä karkaa mahdollisimman vähän huuhtelun aikana. Täytä Regular katetri enintään viidellä pumppauksella ja Small katetri enintään kahdella pumppauksella.

Q: Voiko ballongin kokoa säätää?

A: Ballonki voidaan tyhjentää painamalla painiketta.

Q: Mitä, jos vesi ei virtaa, kun käytän tummansinistä pumppua?

A: Varmista, että vesisäiliössä on edelleen vettä ja että kansi on täysin suljettu. Varmista, että letkut on liitetty tiukasti ja etteivät ne ole tukossa tai kierteillä.

Q: Mitä, jos vesivirta on liian pieni?

A: Varmista, että Navina Classic -ohjausyksikön vesivirtakytkin on auki. Varmista seuraavat asiat:

  • Vesisäiliön kansi on täysin suljettu.
  • Letkut on liitetty oikeaan kohtaan.
  • Letkut on liitetty tiukasti, jotta ilmaa ei pääse vuotamaan. Varmista, etteivät letkut ole tukossa tai kierteillä.
  • Peräsuolesi on tyhjä.

Kokeile, auttaako vesisäiliön sijoittaminen nykyistä korkeammalle. Järjestelmän paine on voinut saavuttaa maksimin ja turvaventtiili on voinut aueta. Tyhjennä katetri ja yritä tyhjentää suoli. Jos tunnet, ettei se ole täysin tyhjä, varmista, ettei sinulla ole ummetusta ja että peräsuolesi on tyhjä. Toista sitten huuhtelutoimenpide.

Q: Mitä, jos katetrista virtaa epäpuhtauksia takaisin letkuun?

A: Jos huomaat, että katetrista virtaa epäpuhtauksia takaisin letkuun, puhdista letku pumppaamalla vettä sen läpi.  Uusia letkuja voi myös tilata tarvittaessa erikseen.

Q: Mitä, jos vettä valuu katetrin ohi?

A: Varmista, että katetri on asetettu kunnolla paikalleen. Tarkista veden lämpötila. Lisää ballonkiin ilmaa enimmäismäärään asti. Johda vettä hitaammin.

Q: Mitä, jos katetri tulee ulos, ennen kuin olen tyhjentänyt ballongin?

A: Minimoi täyttämisen ärsytys. Johda vettä hitaammin. Johda vettä hitaammin. Ota yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen, joka arvioi ja hoitaa mahdollisen peräsuolen tukoksen, joka voi aiheuttaa sen, että peräsuoli työntää katetrin ulos.

Q: Voiko veden johtamisen lopettaa kesken huuhtelun?

A: Lopeta veden johtaminen välittömästi milloin tahansa sulkemalla sininen vesivirtakytkin.

 

Ballonki

Q: Navina-katetri: Regular: Miksi ballonki on täytettävä enintään viidellä pumppauksella?

A: Ballongin enimmäiskoko on päätetty keskustelemalla alan asiantuntevien terveydenhuollon ammattilaisten kanssa, jotta anatomiset vaatimukset täyttyisivät ja ballongin ylitäyttämisen ja rikkoutumisen riski vältettäisiin.

Q: Navina-katetri, Small: Miksi ballonki on täytettävä enintään kahdella pumppauksella?

A: Ballongin enimmäiskoko on päätetty keskustelemalla alan asiantuntevien terveydenhuollon ammattilaisten kanssa, jotta anatomiset ja lasten turvallisuutta koskevat vaatimukset täyttyisivät ja ballongin ylitäyttämisen ja rikkoutumisen riski vältettäisiin.

Q: Voiko ballonki rikkoutua ja jos voi, onko se vaarallista?

A: Kyllä, ballongin rikkoutumisen riski on olemassa. Sen vuoksi pumppausten enimmäismäärää katetrin kokoa kohti on rajoitettu. Jos ballonki rikkoutuu terveydenhuollon ammattilaisen antamien ohjeiden noudattamisesta huolimatta, tämä voi olla epämukavaa, mutta ei yleensä vaarallista. Joitakin tapauksia, joissa potilaan suoli on puhjennut ballongin rikkoutumisen seurauksena, on kuitenkin raportoitu. On hyvä huomata, että suolen puhkeamisen riski on yksi 500 000 huuhtelua kohti eli 0,0002 %.¹

1. Christensen P, Krogh K, Perrouin-Verbe B, et al. Global audit on bowel perforations related to transanal irrigation. Tech Coloproctol. Feb 2016;20(2):109-115.

Tyhjennys

Q: Mitä, jos suoli ei tyhjene?

A: Kokeile eteenpäin nojaamista, yskimistä tai vatsan hieromista. Jos vesi ja suolen sisältö ei vieläkään tule ulos, sinulla voi olla vakavaa ummetusta ja peräsuolen manuaalinen tyhjentäminen voi olla tarpeen. Saatat myös kärsiä nestehukasta, joten muista juoda paljon vettä ja toista suolihuuhtelu seuraavana päivänä. Jos olet käyttänyt suolihuuhtelua onnistuneesti jo jonkin aikaa, on mahdollista, että paksusuoli on tyhjä ja tämä voi olla ensimmäinen merkki siitä, että suolihuuhteluiden väliä voidaan pidentää.

Purkaminen

Q: Voiko katetreja käyttää uudelleen?

A: Ei, rektaalikatetri on kertakäyttöinen. Hävitä se käytön jälkeen tavallisen kotitalousjätteen mukana. Jos sitä käytetään uudelleen, Wellspect HealthCare ei voi taata tuotteen toimivuutta tai turvallisuutta. Uudelleenkäyttö voi aiheuttaa infektion.

Q: Miten Navina Systems -järjestelmää pitäisi säilyttää? 

A: Kun komponentit on puhdistettu ja kuivattu, säilytä Navina Systems -järjestelmää Navina-kotelossa ja pidä se poissa suorasta auringonvalosta. Varmista myös, että letkut eivät ole mutkalla ja että järjestelmä pidetään poissa terävien esineiden luota. Pidä poissa lasten ulottuvilta.

 

Kartio FAQ's

Käyttö

Q: Miten usein minun pitäisi tehdä suolihuuhtelu?

A: Aluksi on tavallista huuhdella kerran päivässä ensimmäisten 10–14 päivän ajan. Myöhemmin hoitoväliä voidaan mahdollisesti pidentää joka toiseen tai joka kolmanteen päivään. Huuhteluväli on päätettävä yhdessä terveydenhuollon ammattilaisen kanssa.

Q: Voinko lopettaa ulosteen laatuun vaikuttavien lääkkeiden käytön, kun alan käyttää Navinaa?

A: Suolihuuhtelu on tavallisesti osa suolen toimittamisohjelmaa. Käytettyjen laksatiivien määrää voidaan mahdollisesti lopulta vähentää, mutta osan käyttöä on ehkä jatkettava ulosteen oikeanlaisen koostumuksen varmistamiseksi ja suolen tyhjentämisen helpottamiseksi. On parasta, että jatkat nykyistä laksatiivilääkitystäsi, kunnes saat säännöllisiä tuloksia suolihuuhtelusta. Keskustele terveydenhuollon ammattilaisen kanssa, ennen kuin muutat hoito-ohjelmaasi.

Q: Miten kauan toimenpide kestää?

A: Se on hyvin yksilöllistä, mutta tavoite on, että suolen toimittamisrutiini kestäisi alle tunnin. Joillakin tuloksia saadaan nopeasti ja suolen tyhjeneminen on täydellistä. Toisilla siinä kestää kauemmin ja suoli tyhjenee jaksottaisesti.

Terveydelliset ongelmat

Q: Onko suolen puhkeamisen riski suurempi mitä pidempään katetroin?

A: Ei, tutkimustulosten mukaan suolen puhkeamisen riski ei kasva, vaikka suolihuuhtelua käyttäisi pitkään.

Q: Mitä, jos verenvuotoa ilmenee?

A: Pientä verenvuotoa tai veritahroja kartiossa voi esiintyä, eikä siitä tarvitse huolestua. Vaikea tai pitkittynyt verenvuoto, johon voi liittyä kipua, viittaa mahdolliseen suolen puhkeamiseen, joka on hoidettava lääketieteellisenä hätätilanteena ja edellyttää välitöntä lääkärin hoitoa.

Q: Mitä tehdä, jos tunnen kipua?

A: Jos vettä johdettaessa tuntuu kouristuksia, epämukavuutta tai kipua, keskeytä se hetkeksi ja jatka hitaammin, kun epämukava tunne on mennyt ohi. Varmista, että vesi on riittävän lämmintä, kädenlämpöistä. Jos kipu on vaikeaa tai jatkuvaa, lopeta huuhtelu välittömästi. Kyseessä voi olla suolen puhkeama, jota pitää hoitaa lääketieteellisenä hätätapauksena.

Q: Mitä, jos minulla on hikoilua, sydämentykytystä tai huimausta huuhtelun aikana?

A: Jos sinulla on selkäytimen vamma, tämä voi olla merkki autonomisesta dysrefleksiasta. Johda vettä hitaasti ja rajoita WC-aikaa siedettävyyden mukaan. Jos oireet ovat kiusallisia, varmista, että et ole yksin huuhtelun aikana, kunnes suolihuuhtelun aikaiset oireet vähenevät tai helpottuvat. Jos sinulla on autonomisen dysrefleksian riski, pidä lääkkeitä helposti saatavilla. Jos autonomista dysrefleksiaa esiintyy, lopeta huuhtelu välittömästi. Lisäarviointia ja mahdollisesti muita hoitoja edellytetään, ennen kuin suolihuuhtelua jatketaan.

Veden johtaminen

AIKUISET:

Q: Miten paljon vettä pitää johtaa?

A: Terveydenhuollon ammattilainen neuvoo, miten paljon vettä pitää käyttää. Aikuisilla tavallinen aloitusmäärä on noin 500 ml. Tähän voidaan lisätä enintään 200 ml kartion hydrofiilisen pinnan aktivoimista ja järjestelmän ilmasta tyhjentämistä varten.

LAPSET:

Q: Miten paljon vettä pitää johtaa?

A: Terveydenhuollon ammattilainen neuvoo, miten paljon vettä pitää käyttää. Lapsilla määrä on yleensä 20 ml painokiloa kohti. Tähän voidaan lisätä enintään 200 ml kartion hydrofiilisen pinnan aktivoimista ja järjestelmän ilmasta tyhjentämistä varten.

Q: Voinko lisätä suolaa veteen?

A: Navina Classic -järjestelmää voidaan käyttää suolaliuoksen kanssa, mutta tuote on huuhdeltava huolellisesti puhtaalla vedellä heti käytön jälkeen.

Q: Onko veden lämpötila tärkeä?

A: Käytä aina kädenlämpöistä vettä (36–38 °C). Liian kylmä vesi voi tuntua epämiellyttävältä ja aiheuttaa kouristuksia. Liian kuuma vesi voi ärsyttää perä- ja paksusuolen herkkää limakalvoa.

Q: Voinko käyttää geeliä kartiossa?

A: Et, kartio on hydrofiilinen ja muuttuu liukkaaksi, kun se upotetaan veteen. Geeliä ei tarvitse lisätä.

Q: Millaista vettä pitäisi käyttää?

A: Käytä vain puhdasta hanavettä tai pullotettua vettä.

Q: Miten nopeasti minun pitää pumpata johtaessani vettä?

A: Terveydenhuollon ammattilainen neuvoo, mitä veden virtausnopeutta pitää käyttää. Vettä johdetaan niin suurella nopeudella, että se stimuloi suolen seinämää, mutta ei aiheuta kouristuksia, kipua tai voimakkaita refleksimäisiä supistuksia. Kun vettä pumpataan 5–10 sekunnin välein, virtausnopeus on noin 300–500 ml/min.

Q: Mitä, jos vesi ei virtaa, kun käytän tummansinistä pumppua?

A: Varmista, että vesisäiliössä on edelleen vettä ja että kansi on täysin suljettu. Varmista, että letkut on liitetty tiukasti ja etteivät ne ole tukossa tai kierteillä.

Q: Mitä, jos vesivirta on liian pieni?

A: Varmista, että Navina Classic -ohjausyksikön vesivirtakytkin on auki. Varmista seuraavat asiat:

  • Vesisäiliön kansi on täysin suljettu.
  • Letkut on liitetty oikeaan kohtaan.
  • Letkut on liitetty tiukasti, jotta ilmaa ei pääse vuotamaan. Varmista, etteivät letkut ole tukossa tai kierteillä.
  • Peräsuolesi on tyhjä.

Kokeile, auttaako vesisäiliön sijoittaminen nykyistä korkeammalle. Järjestelmän paine on voinut saavuttaa maksimin ja turvaventtiili on voinut aueta. Poista kartio ja yritä tyhjentää suoli. Jos tunnet, ettei se ole täysin tyhjä, varmista, ettei sinulla ole ummetusta ja että peräsuolesi on tyhjä. Toista sitten huuhtelutoimenpide.

Q: Mitä, jos kartiosta virtaa epäpuhtauksia takaisin letkuun? 

A: Jos huomaat, että kartiosta virtaa epäpuhtauksia takaisin letkuun, puhdista letku pumppaamalla vettä sen läpi. Uusia letkuja voi myös tilata tarvittaessa erikseen.

Q: Mitä, jos vettä valuu kartion ohi?

A: Kartiota käytettäessä voi ilmetä jonkin verran veden vuotamista, sillä täydellinen tiiviys voi olla vaikea saavuttaa. Asennon pieni muutos voi auttaa. Johda vettä hitaammin. Jos vuoto on huomattavaa, pyydä neuvoa terveydenhuollon ammattilaiselta. 

Q: Voiko veden johtamisen lopettaa kesken huuhtelun?

A: Lopeta veden johtaminen välittömästi milloin tahansa sulkemalla
sininen vesivirtakytkin.

 

Tyhjennys

Q: Mitä, jos suoli ei tyhjene?

A: Kokeile eteenpäin nojaamista, yskimistä tai vatsan hieromista. Jos vesi ja suolen sisältö ei vieläkään tule ulos, sinulla voi olla vakavaa ummetusta ja peräsuolen manuaalinen tyhjentäminen voi olla tarpeen. Saatat myös kärsiä nestehukasta, joten muista juoda paljon vettä ja toista suolihuuhtelu seuraavana päivänä. Jos olet käyttänyt suolihuuhtelua onnistuneesti jo jonkin aikaa, on mahdollista, että paksusuoli on tyhjä ja tämä voi olla ensimmäinen merkki siitä, että suolihuuhteluiden väliä voidaan pidentää.
 

Purkaminen

Q: Voiko kartioita käyttää uudelleen?

A: Ei, kartio on kertakäyttöinen. Hävitä se käytön jälkeen tavallisen kotitalousjätteen mukana. Jos sitä käytetään uudelleen, Wellspect HealthCare ei voi taata tuotteen toimivuutta tai turvallisuutta. Uudelleenkäyttö voi aiheuttaa infektion.

Q: Miten Navina Systems -järjestelmää pitäisi säilyttää? 

A: Kun komponentit on puhdistettu ja kuivattu, säilytä Navinajärjestelmää Navina-kotelossa ja pidä se poissa suorasta auringonvalosta. Varmista myös, että letkut eivät ole mutkalla ja että järjestelmä pidetään poissa terävien esineiden luota. Pidä poissa lasten ulottuvilta.

Q: Voinko pyyhkiä Navina Classic -ohjausyksikön alkoholilla? 

A: Et, käytä vain laimeaa saippuaa ja vettä.