Tämän sivun sisältö on tarkoitettu terveydenhuollon ammattilaisille.

Oletko ammattilainen?

X

LUTS:n hoito

LUTS-oireiden hoitoon on olemassa useita eri menetelmiä. Yksi niistä on toistokatetrointi, joka on LUTS:n vakiohoito, kun oireisiin kuuluu virtsarakon epätäydellinen tyhjentyminen1-3. Joskus voidaan kuitenkin harkita lääkehoitoa joko yksinään tai yhdessä toistokatetroinnin kanssa. Joissakin tapauksissa tarvitaan kirurgista hoitoa ja toimenpidettä odotellessa toistokatetrointi voi olla hyvä hoitovaihtoehto. 

treatment of luts full width

Toistokatetrointi 

Toistokatetrointi on toiseksi paras rakon tyhjentämistapa, sillä se muistuttaa luonnosta virtsaamista. Menetelmä on helppo oppia, ja sen voi tehdä missä tahansa. Toistokatetroinnin avulla voit tyhjentää rakon kokonaan , ja hyvinvointisi on omissa käsissäsi. Saat vähintäänkin nukuttua paremmin, jos kuulut siihen joukkoon miehiä, joka joutuu käymään WC:ssä yhden taikka useamman kerran yössä.  

Katetrin valinnalla on merkitystä 

Tyhjennät rakkosi keskimäärin 1800 kertaa vuodessa. Viidenkymmenen vuoden aikana tästä tulee 90 000 kertaa - katetrin kanssa tai ilman. Jokainen katetrointikerta rasittaa virtsaputkea, ja ajan myötä seurauksena voi olla todellisia komplikaatioita. Alusta asti on äärimmäisen tärkeää, että katetrin pinta aiheuttaa mahdollisimman vähän kitkaa katetroitaessa. 


1. Drake et al. Neurourol Urodyn. 2016;35:657-65
2. Tudor et al. J Neurol. 2016;263:2555-2564
3. Groen et al. Eur Urol. 2016; 69:324-33

Alanin tarina

Tutustu Alaniin! Hän onnistui voittamaan suurentuneen eturauhasen aiheuttamat virtsaamisongelmat
toistokatetroinnin avulla.  

Valmistaudu ennen lääkäriin menoa

Prosessin helpottamiseksi ja nopeuttamiseksi voit täyttää virtsaamispäiväkirjaa ennen lääkärikäyntiä. Tee tästä yksinkertaista lataamalla LoFric
-virtsaustaulukkosovellus täältä.

Lataa LoFric virtsaustaulukkosovellus