Tämän sivun sisältö on tarkoitettu terveydenhuollon ammattilaisille.

Oletko ammattilainen?

X

Miehet ja LUTS

Ennemmin tai myöhemmin useimmat miehet saavat LUTS-oireita. Todennäköisesti tämän takia näiden oireiden katsotaan olevan osa normaalia ikääntymistä. Ne eivät kuitenkaan ole sitä.  

Monet LUTS-oireet johtuvat virtsarakon epätäydellisestä tyhjentymisestä. Hyvä uutinen on, että oireet on hoidettavissa. 

men and luts full width

Mitä LUTS on?

LUTS on lyhenne sanoista Lower Urinary Tract Symptoms ja on yleistermi erilaisille alempien virtsateiden oireille kuten yöllisille WC-tarpeille, heikolle virtsasuihkulle, tihentyneelle virtsaamistarpeelle, virtsanpidätyskyvyttömyydelle, tiputtelulle ja myös seksiin liittyville ongelmille. 

LUTS-oireet jaetaan yleensä kolmeen ryhmään

Varastointi

Tähän ryhmään katsotaan liittyvän virtsaamiseen liittyvät ongelmat, kuten tihentynyt virtsaamistarve, virtsaamispakko, tihentynyt virtsaamistarve yöaikaan ja virtsanpidätyskyvyttömyys. Lisääntynyt yöllinen virtsaamistarve on yleisin yksittäinen LUTS-oire. 

Virtsaaminen 

Tähän ryhmään kuuluvat virtsaamiseen liittyvät oireet, kuten heikko virtsasuihku, virtsaamisen aloittamisen vaikeus ja tiputtelu.  

Oireet virtsaamisen jälkeen 

Toisinaan oireet ilmenevät virtsaamisen jälkeen.  Epätäydellinen tyhjentyminen/jäännösvirtsa ja tiputtelu ovat esimerkkejä näistä oireista.   

LUTS-oireisiin voi kuulua myös seksiin liittyviä ongelmia kuten yhdyntään liittyvä kipu. 

Mikä on eturauhasen hyvänlaatuisen liikakasvun ja eturauhassyövän ero?

Ymmärtääksemme eron olemme kääntyneet alan asiantuntijan, Göteborgissa sijaitsevan Sahlgrenskan yliopistosairaalan urologian ylilääkärin, professori Ralph Peekerin puoleen. Hän vastaa filmeissä kysymyksiin eroista, oireista ja siitä, onko eturauhassyöpään sairastuminen ilmeisempää, jos mies on potenut eturauhasen hyvänlaatuista liikakasvua.