Tämän sivun sisältö on tarkoitettu terveydenhuollon ammattilaisille.

Oletko ammattilainen?

X

Diabetes ja virtsarakon oireet

Diabetes mellitus, tai yksinkertaisesti diabetes, on ryhmä aineenvaihduntasairauksia, joista kärsivällä henkilöllä on korkea verensokeri, koska keho ei tuota riittävästi insuliinia tai solut eivät reagoi tuotettuun insuliiniin. 

Diabetes voi lisätä komplikaatioriskiä kehon eri osissa. Yksi yleisimpiä komplikaatioita on neuropatia, joka alkaa tavallisesti pisimmistä hermoista ja vaikuttaa sen vuoksi aluksi jalkateriin. Neuropatia tarkoittaa, että hermot ovat vaurioituneet aiheuttaen tuntoaisitin menetystä. 

Diabeettinen neuropatia voi lopulta vaikuttaa rakon toimintaan. Vaiva voi jatkua pitkään huomaamatta, minkä vuoksi hoito aloitetaan yleensä myöhäisessä vaiheessa. 

diabetes full width Woman using blood sugar measuring device on her finger
Neuropatia aiheuttaa rakkoon kolmenlaisia muutoksia. Ensinnäkin rakon herkkyys vähenee. Tämä tarkoittaa lähinnä sitä, että vaivasta kärsivä ei tunne rakon täyttymistä entiseen tapaan, minkä vuoksi WC:ssä käynnit harvenevat.

Toiseksi rakon tilavuus kasvaa edellisestä johtuen, koska potilas ei tunne tai havaitse tyhjennystarvetta. WC-käyntejä voi olla vain yksi tai kaksi päivässä!

Kolmanneksi rakon supistumiskyky heikkenee, minkä vuoksi rakkoa on mahdotonta tyhjentää täydellisesti. Tästä seuraa virtsaumpi, virtsatieinfektioita, inkontinenssi (joskus merkkejä yliaktiivisuudesta) ja pitkällä aikavälillä munuaisvian riskin lisääntyminen.

Nämä muutokset johtavat suurentuneeseen, supistumiskyvyttömään, velttoon rakkoon, joka ei välttämättä oireile alussa paljon. Vaikutus leviää kuitenkin lopulta myös sulkijalihakseen ja voi aiheuttaa virtsaummen, inkontinenssin ja toistuvia virtsatieinfektioita. Joillakin ihmisillä on myös rakkopareesi ja kivulias krooninen virtsaumpi.

Mitä on otettava huomioon, jos sairastaa diabetesta?

Koska oireet voivat olla salakavalia, ne voivat jäädä kokonaan huomaamatta.

Tee seuraava pikatarkistus:
  • Kuinka usein käyt WC:ssä tyhjentämässä rakkosi? Alle 4 kertaa?
  • Tuntuuko sinusta, että joudut ponnistelemaan, jotta saat tyhjennettyä rakkosi?
  • Onko sinulla tunne, että rakkosi ei tyhjene?
  • Onko sinulla ollut useita virtsatieinfektioita viimeisen vuoden aikana?
  • Jos vastaat kyllä johonkin näistä kysymyksistä, tarkistus voi olla paikallaan. Sama koskee muita kiusallisia virtsatieoireita, joita sinulla mahdollisesti on.

Linkkejä

idf.org
Kansainvälinen diabetesliitto (International Diabetes Federation) on 230 kansallisen, 170 maassa sijaitsevan diabetesjärjestön kattojärjestö. Sen tavoitteena on kouluttaa, tiedottaa, ohjata ja tukea ihmisiä, joiden elämään kyseinen sairaus vaikuttaa.