Tämän sivun sisältö on tarkoitettu terveydenhuollon ammattilaisille.

Oletko ammattilainen?

X

Laajentuneen eturauhasen vaikutus virtsarakkoon

Eturauhanen sijaitsee miehen kehossa heti virtsarakon alapuolella. Virtsaputki, jonka läpi kaikki virtsa virtaa, kulkee suoraan eturauhasen läpi. Kun eturauhanen kasvaa – kuten tavallisesti käy miehen vanhetessa – se puristaa virtsaputkea, ja virtsaaminen voi muuttua vaikeaksi tai jopa mahdottomaksi.

Joka toisella miehellä on eturauhasen liikakasvua 50 ikävuoteen mennessä ja 80 ikävuoteen mennessä sitä on jo noin 90 %:lla. Miesten eturauhasen liikakasvun taustalla olevia syitä ei tiedetä tarkasti, mutta tunnettuja riskitekijöitä ovat ikä ja toimivat kivekset (kivekset, jotka yhä tuottavat spermaa ja miessukupuolihormoni testosteronia).

Noin puolella laajentuneesta eturauhasesta kärsivistä miehistä on oireita. Ahdas virtsaputki tekee virtsarakon tyhjentämisestä tai virtsan pidättämisestä vaikeaa.
Enlarged prostate BPH full width

Laajentuneen eturauhasen vaikutus virtsarakkoon  

Tyhjennysongelmat

  • Vaikeus aloittaa tyhjentäminen
  • Heikko virtsasuihku 
  • Tunne, että rakko ei tyhjene täydellisesti 
  • Rakko ei ole virtsaamisen jälkeen täysin tyhjä

Vaikeus kestää virtsaamispakkoa

  • On virtsattava usein 
  • On virtsattava yöllä 
  • Ankara virtsaamispakko aiheuttaa virtsankarkailua

Joskus nämä tyhjennysongelmat voivat johtaa täydelliseen virtsasuihkun loppumiseen ja virtsatieinfektioihin, joita on vaikea hoitaa. Yllä kuvatut oireet voivat johtua myös muista alempien virtsateiden sairauksista, minkä vuoksi henkilön tulisi aina kääntyä lääkärin puoleen, ennen kuin aloittaa mitään hoitoa.

Liikakasvusta aiheutuvat ongelmat

Koska virtsaputki joutuu puristuksiin, virtsarakon on käytettävä korkeampaa painetta virtsan saamiseksi ulos. Tämä johtaa rakon seinämien paksunemiseen, minkä vuoksi rakon joustavuus ja elastisuus vähenee. Tämä vuorostaan tarkoittaa, että rakko ei supistu yhtä paljon kuin aikaisemmin, joten kaikki rakossa oleva virtsa ei puserru ulos. Jäännösvirtsa voi toimia kasvualustana virtsatieinfektioita aiheuttaville bakteereille.

Alanin tarina

Katsele, kun Alan kertoo eturauhasen hyvänlaatuista liikakasvua koskevasta diagnoosistaan.

Hoidot

Laajentunutta eturauhasta voidaan hoitaa usealla eri tavalla oireiden ankaruuden mukaan. Lievissä tapauksissa terveydenhuoltopalvelujen tarjoaja voi aluksi "odottaa ja katsoa" nähdäkseen, parantuuko vaiva itsestään vai tarvitaanko toimenpiteitä. Vakavammissa vaivoissa hoidot vaihtelevat eturauhasen kasvua hillitsevästä lääkehoidosta eturauhaskudoksen poistamiseen kirurgiseesti.

Lääkäri voi kaikissa vaiheissa suositella katetrin tilapäistä tai jatkuvaa käyttöä oireiden lievittämiseksi. Katetrointi on hyvä vaihtoehto, koska se tyhjentää rakon täydellisesti. Jos katetroit esimerkiksi ennen nukkumaanmenoa, virtsaamistarve ei herätä sinua kesken yön. Vapaudut myös tunteesta, että sinun on mentävä tyhjentämään rakko, mutta et pysty tekemään sitä itse. Katetroimalla voit tehdä sen itse kaikessa rauhassa kylpyhuoneessa, nopeasti ja vaivattomasti. Koska rakko tyhjentyy kokonaan, sinun ei myöskään tarvitse pelätä hävettävää virtsankarkailua ollessasi liikkeellä.

Kestokatetrit toistokatreihin verrattuina

Virtsakatetreja on kahdenlaisia, kestokatetreja ja toistokatetreja. Kestokatetrit jätetään pidemmäksi aikaa kehon sisään. Ne sopivat joihinkin sairauksiin, mutta niiden tiedetään aiheuttavan virtsankarkailua ja komplikaatioita, kuten tulehduksia, virtsatieinfektioita, rakkokiviä ja virtsaputken kuroumia.

Toistokatetri viedään virtsaputken sisään vain silloin, kun rakko on tyhjennettävä, ja poistetaan välittömästi tyhjennyksen jälkeen. Toistokatetrointi jäljittelee rakon luonnollista säännöllisin välein tapahtuvaa tyhjentämistä, ja pidätyskyky säilyy virtsaamisten välillä. Kertakäyttökatetreja käytetään usein myös odotettaessa lääkehoidon tehoamista tai leikkausta.

Toistokatetreilla voi olla erittäin myönteinen vaikutus elämänlaatuun. Ne parantavat ennen kaikkea seksuaalista kanssakäymistä, koska käytössä ei ole laitteita, jotka pitäisi irrottaa, eikä virtsankarkailua tarvitse pelätä yhtä paljon. Tämä lisää itsevarmuutta ja spontaaniutta.

Linkkejä

urologyhealth.org
Urology Care Foundation on American Urological Association -järjestön virallinen säätiö. Verkkosivusto sisältää tietoa eri sairauksista, tutkimuksia, potilaslehden ja vinkkejä terveisiin elämäntapoihin.

ics.org
Etsi tietoa tapahtumista, uutisia ja koulutuksia sekä terveydenhuollon ammattilaisille että virtsatien, suolen tai lantion toimintahäiriöistä kärsiville ihmisille International Continence Societyn portaalista.

pcf.org
Prostate Cancer Foundation on perustettu tavoitteena taistella eturauhassyöpää vastaan tutkimustyötä rahoittamalla.

prostatehelp.me.uk
Tämän verkkosivuston on luonut eturauhassyöpäpotilas tarkoituksenaan auttaa muita saman sairauden kanssa taistelevia hoitovaihtoehtoja, neuvoja ja tietoa sisältävän lehden avulla.

prostatecanceruk.org
Prostate Cancer UK:n missiona on estää miehiä kuolemasta eturauhassyöpään. Järjestö jakaa tietoa, tukea, tapahtumia ja kerää lahjoituksia alan tutkimusta varten.