Tämän sivun sisältö on tarkoitettu terveydenhuollon ammattilaisille.

Oletko ammattilainen?

X

Eturauhasen Hyvänlaatuinen Liikakasvu

Lue lisää eturauhasen hyvänlaatuisen liikakasvun oireista ja hoidoista

Onko sinulla ollut virtsaamisongelmia ja ihmettelet syytä siihen? Täältä voit lukea lisää eturauhasen hyvänlaatuisen liikakasvun (BPE) oireista.

Saat lyhyen yleiskatsauksen siitä, mitä se merkitsee, miten eturauhasen laajentumista voidaan hoitaa, ja mikä tärkeintä - miksi on tärkeää hakea apua varhaisessa vaiheessa. Käytä alla olevia lyhyitä linkkejä.

Käytkö usein WC:ssä öisin?

Useat miehet joutuvat käymään vessassa yön aikana useamman kerran ja tämä on yleinen eturauhasen hyvänlaatuisen liikakasvun (BPE) oire.

Muita oireita ovat hidas tai poikkeava virtsasuihku, usein toistuva tarve virtsata ja myös pidätysvaikeudet.

Oireita voi olla yksi tai useampia, ja merkit suurentuneesta eturauhasesta eivät tule yhtäkkiä, vaan ne ilmenevät vähitellen.

Monet miehet elävät suurentuneen eturauhasen aiheuttamien oireiden kanssa

Eturauhasen hyvänlaatuista liikakasvua esiintyy 50 %:lla kaikista yli 50-vuotiaista miehistä ja se yleistyy iän myötä. Jos olet yksi heistä, on tärkeää muistaa, ettet ole yksin, ja että apua on saatavilla. Monet miehet, joilla on oireita, ovat huolissaan siitä, että kyseessä voi olla  eturauhassyöpä.

Tämän vuoksi he saattavat olla haluttomia hakemaan apua, mutta suurentunut etrauhanen ja eturauhassyöpä ovat kaksi täysin eri tilaa.

Voi tuntua rauhoittavalta tietää, että eturauhasen hyvälaatuinen liikakasvu ei kehity eturauhassyöväksi. Toivottavasti vakavampi diagnoosi voidaan sulkea pois tutkimuksen jälkeen.

Mitä eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu tarkoittaa?

Kun eturauhanen laajenee, se painaa virtsarakkoa ja virtsaputkea. Ja jos virtsan ulostuloaukko on tukossa, virtsaamisen aloittaminen voi olla vaikeaa, voi esiintyä usein toistuvaa tarvetta mennä vessaan ja  virtsarakon epätäydellistä tyhjenemistä, mikä lisää virtsatieinfektion riskiä. 

Miksi näin tapahtuu, ei ole täysin tiedossa, mutta kehon hormonitasapaino muuttuu vanhetessa, ja tämä voi aiheuttaa eturauhasen kasvun. Mitä vakavammat oireet ovat, sitä suurempi on negatiivisten vaikutusten riski yleiseen hyvinvointiisi. Jos tukos tekee virtsaamisen erittäin vaikeaksi - ja jos sitä ei hoideta - se voi aiheuttaa vakavia ja pysyviä vaurioita virtsarakkoon ja munuaisiin. 

Kuvan kuvaus: A: Normaali eturauhanen B: Suurentunut eturauhanen 1. Virtsarakko 2. Normaali eturauhanen 3. Normaali virtsaputki 4. Suurentunut  eturauhanen 5. Ahdas virtsaputki

BPE Illustration

Löydä paras vaihtoehto suurentuneen eturauhasen hoitoon - erilaisia vaihtoehtoja on olemassa

Saatavilla on erilaisia hoitovaihtoehtoja oireiden vakavuudesta riippuen. Vaihtoehdot vaihtelevat lääkityksestä eturauhasen höyläämiseen ja eturauhasen kudoksen poistamiseen leikkauksessa.

Lääkärisi voi suositella oireiden lievittämistä katetrin avulla missä tahansa vaiheessa tai pitkäaikaisena ratkaisuna. Tämä on hyvä vaihtoehto, koska se tyhjentää virtsarakon kokonaan joka kerta. Tuloksena on, että sinun ei tarvitse mennä vessaan keskellä yötä tai huolehtia kiusallisista virtsankarkailusta.

Toistokatetrointi jäljittelee luonnollista tapaa

Jos virtsarakkosi ei toimi normaalisti, toistokatetrointi on toiseksi paras tapa virtsata, koska se jäljittelee tapahtuman luonnollista kulkua. Toistokatetrointi on helppo oppia ja se  voidaan suorittaa missä tahansa. Menetelmässä käytät kertakäyttöistä katetria ja toimenpide kestää vain muutaman minuutin. Katetroimalla saat virtsarakkosi tyhjenemään kokonaan ja omaa hyvinvointiasi hallintaan.

Se on pohjimmiltaan hyvin erilainen kuin kestokatetri, jota pidetään paikallaan monta päivää tai viikkoa ja joka tyhjentää virtsaa virtsarakosta jatkuvasti. 

Waterfall BPE Image

Älä viivyttele saadaksesi apua

Eturauhasen hyvänlaatuisen laajentumisen aiheuttamat oireet voivat fyysisten ongelmien lisäksi vaikuttaa negatiivisesti myös ihmissuhteisiisi ja seksuaaliterveyteesi. Se voi estää sinua nauttimasta täysimääräisesti sosiaalisesta elämästäsi ja johtaa jopa eristäytymiseen. Ota yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen ja anna heidän auttaa sinua ratkaisemaan virtsarakon ongelmat. Mitä aikaisemmin se tapahtuu, sitä nopeammin saat mahdollisuuden parantaa elämänlaatua.

Voiko suurentunut eturauhanen vaikuttaa miehen seksuaalisuuteen?

Kuuntele, mitä Erik Sagen kertoo yleisimmistä, suurentuneen eturauhasen oireita koskevista kysymyksistä. Milloin hakea apua, miten nostaa aihe esille perheessä, entä, jos oireet vaikuttavat seksuaalisuuteen ja mitä voit odottaa hoidolta.