Tämän sivun sisältö on tarkoitettu terveydenhuollon ammattilaisille.

Oletko ammattilainen?

Miten Spina bifida (selkäydinhalkio) ja Meningomyeloseele vaikuttavat virtsarakkoosi

Spina bifida (selkäydinhalkio) on yhteisnimitys synnynnäisiin neuraaliputken sulkeutumishäiriöihin kuuluville vammoille. Tämä synnynnäinen toimintahäiriö kehittyy ensimmäisen raskauskuukauden aikana. Yleisin spina bifida -tyyppinen vamma on myelomeningocele, hermostoputken epämuodostuma, jossa selkärangan luut eivät kehity täydellisesti. Tämä aiheuttaa selkäytimen ja sen kudosten pullistumisen ja työntymisen ulos lapsen selästä.

Toimintahäiriöitä voi esiintyä myös itse selkäytimessä ja hermojuurissa. Sulkeutumishäiriö voi syntyä mihin tahansa selkärangan kohtaan niskasta ristiluuhun ja häntäluihin saakka, mutta useimmiten se sijaitsee lantion alueella. Spina bifida -kohju suljetaan kirurgisesti mahdollisimman pian, mieluiten 24 tunnin kuluessa synnytyksestä.

spina bifida full width users hand on wheel of wheelchair

Vaikutukset virtsarakkoon

Rakon hermojen toiminta häiriintyy 90 %:ssa spina bifida -tapauksista, koska neuraaliset impulssit eivät saavuta määränpäätään normaalilla tavalla. Heikentyneet signaalit aiheuttavat myös vaurioita lihaksiin, jalkojen halvautumista, liikkuvuuden heikkenemistä, tunnottomuutta, verenkierron huononemista ja luiden murtumisriskin lisääntymistä. Useat potilaat joutuvat sidotuiksi pyörätuoliin, heidän lonkkanivelensä voivat mennä sijoiltaan ja jalkansa ja selkänsä vääntyä. 

Jos selkäydinvamma on osittainen, joidenkin lihasten hallintakyky katoaa, mutta osa signaaleista voi silti mennä läpi. Sen ansiosta rakon tyhjentäminen toistokatetroinnilla ja siten pidempi, terveempi ja riippumattomampi elämä voi olla mahdollista.

Linkkejä

spinabifidaassociation.org
Yhdysvaltalainen Spina Bifida Association keskittyy selkärankahalkiosta kärsivien lasten ja aikuisten palvelemiseen. Verkkosivusto sisältää resursseja, koulutusmateriaalia, tietoa ennaltaehkäisystä ja osallistumistapoja.
Jaa