Tämän sivun sisältö on tarkoitettu terveydenhuollon ammattilaisille.

Oletko ammattilainen?

X

Multippeliskleroosi (MS-tauti)

MS-tauti on hermo- ja autoimmuunisairaus, joka vaikuttaa keskushermostoon, aivoihin ja selkäytimeen. Keskushermoston eristekerros (myeliini) katoaa aiheuttaen sidekudosmuutoksia, joista käytetään nimitystä skleroosi (plakki tai kovettuma). Nämä vahingoittuneet alueet hidastavat hermoimpulssien toimintaa.

Oireet ovat hyvin erilaisia sen mukaan, minne plakkeja eli kovettumia muodostuu. MS-taudille on usein ominaista aaltomaisesti esiintyvät hyökkäykset. Hyökkäyksen yhteydessä oireet voivat pahentua ja uusia oireita voi tulla. Hyökkäysten välillä oireet voivat helpottaa tai pysyä ennallaan. Ensimmäinen oire on usein näköhermotulehdus.

multiple sclerosis full width img

MS-taudin vaikutus virtsarakkoon

Noin 80 % MS-potilaista saa ajan mittaan rakko-ongelmia. Yleinen vaiva on yliaktiivinen rakko. Hermovauriot aiheuttavat toistuvaa, hallitsematonta virtsaamispakkoa, vaikka rakko ei ole täynnä.

Toinen yleinen vaiva on vaikeus tyhjentää rakko täydellisesti. Lantionpohjan lihakset ja virtsaputkea ympäröivä sulkijalihas supistuvat itsestään tyhjennyksen aikana. Tämä sulkee virtsaputken, minkä seurauksena rakko ei tyhjene kunnolla. Jäännösvirtsa aiheuttaa uudelleen virtsaamistarpeen tunteen ja juoksuttaa WC:ssä useammin kuin jos rakko olisi tyhjentynyt täydellisesti.

MS-taudin eteneminen voi olla hyvin epätasaista. Virtsaaminen on toisinaan hankalampaa, toisinaan suhteellisen helppoakin. Silti on erittäin tärkeää, että rakon tyhjentämisongelmia hoidetaan jatkuvasti. Jäännösvirtsa voi aiheuttaa virtsatieinfektioita, jotka voivat vuorostaan aiheuttaa uusia hyökkäyksiä tai palauttaa juuri rauhoittuneen hyökkäyksen.

Lue lisää MS-taudista ja sen vaikutuksesta virtsarakkoosi.

Virtsarakon ja suolen toimintahäiriöt esiintyvät usein yhdessä

Vasta äskettäin terveydenhuollon tarjoajat ovat alkaneet huomata virtsarakon ja suoliston toimintahäiriöiden välisen yhteyden. Näiden häiriöiden vaikutus on valtava heille, joilla on neurogeenisia sairauksia. Monissa tapauksissa virtsarakon ja suoliston oireet esiintyvät rinnakkain ja vuorovaikutuksessa toisiinsa. Joten on aika ottaa tähän asiaan kokonaisvaltaisempi lähestymistapa, potilaiden eduksi. 

Kysytkö oikeita kysymyksiä?

Asian suhteen on sekä potilaalle että terveydenhuollon tarjoajalle olemassa haasteita voitettaviksi. Parempi hoito ja parempi elämänlaatu ovat mahdollisia, kun virtsarakkoa ja suolistoa hoidetaan yhdessä.

Olemme keränneet kokemuksia potilailta, joilla on heidän neurogeeniseen diagnoosiinsa liittyviä virtsarakon ja suoliston toimintahäiriöitä, ja joiden elämänlaatua on parannettu. Tutkimme elämänlaatua parantavia hoitomuotoja siten, että sekä potilas että ammattilainen voivat saavuttaa paremman elämänlaadun.

 

Linkkejä

mswebpals.org
Tutustu muihin MS-potilaisiin – inspiroidu, keskustele ja hanki tukea Jooly's Joint -ryhmässä

mscrossroads.org
Laaja kokoelma MS-tautiin liittyvien verkkosivustojen linkkejä.

ms-gateway.com
Multiple Sclerosis Gateway on portaali, joka ohjaa sinut paikallisten resurssien pariin.

msif.org
Multiple Sclerosis International Federation on MS-järjestöjen globaali verkosto.

mssociety.org.uk
MS Society rahoittaa tutkimusta, kampanjoi ja antaa tietoa ja tukea potilaille. Sivustossa on myös terveydenhuollon ammattilaisille tarkoitettu alue.