Tämän sivun sisältö on tarkoitettu terveydenhuollon ammattilaisille.

Oletko ammattilainen?

X

MITEN MS-TAUTI VAIKUTTAA VIRTSARAKKOON JA SUOLEEN?

Mikä on MS-tauti ja miten se vaikuttaa virtsarakkoon ja suoleen?

Multippeliskleroosissa (MS-tauti) immuunijärjestelmä hyökkää hermosäikeitä peittävää ja aivojen ja muun kehon välistä viestintää suojaavaa vaippaa (myeliiniä) vastaan.

Arvioiden mukaan maailmanlaajuisesti yli 2,3 miljoonaa ihmistä elää MS-taudin ja sen komplikaatioiden kanssa, mutta hoidot voivat auttaa ja muuttaa taudin kulkua ja hallita oireita.
Oireiden aste vaihtelee yksilöittäin, mutta jopa 95 prosenttia MS-potilaista kärsii virtsarakon ongelmista ja inkontinenssista (Peyronnet ja muut Reviews in Urology 2019).

Suolivaikutukset ovat myös yleisiä, ja niitä esiintyy jopa 70%:lla MS-tautia sairastavista (Preziosi ja muut Degenerative Neurological and Neuromuscular Disease 2018). Ummetus ja/tai suolivuoto voivat olla ensimmäisiä MS-taudinoireita. Tähän on olemassa ratkaisuja.

MS affect on bowel and bladder section banner

Miksi MS-tauti vaikuttaa virtsarakkoon ja suoleen?

Selkäytimellä on keskeinen rooli virtsarakon ja suolen toiminnassa. Kun MS-tauti vaurioittaa myeliiniä, aivojen ja virtsarakkoa ja suolta säätelevän selkäytimen osan väliset viestit voivat keskeytyä ja aiheuttaa virtsarakon ja suolen toimintahäiriöitä.

Keskushermoston alueet, jotka ohjaavat virtsateitä sijaitsevat aivojen ja selkäytimen alaosassa. Viestit välittyvät aivojen ja virtsateiden välillä hermoja pitkin jotka muodostavat selkäytimen.

 • Leesiot voivat johtaa muuttuneeseen tai keskeytyneeseen hermovälitykseen
 • Reitit tuhoutuneet – hermosignaalit eivät pääse määränpäähänsä
 • Vähentynyt hermosignaalien ja lihaskoordinaation hallinta johtaa joko ali- tai yliaktiivisiin virtsarakon seinämien lihaksiin.

Aivot ja selkäydin sekä suolen oma hermosto ohjaavat suolen toimintaa: suoliston hermosto, joka koordinoi suolen sisällön liikkeitä, eritystä ja imeytymistä. MS-taudin kohdalla suolen toimintahäiriö on samanlainen kuin selkäydinvammojen kohdalla, ja sitä kutsutaan neurogeeniseksi suoliston toimintahäiriöksi (NBD). NBD:n tarkkaa mekanismia MS-taudissa ei tunneta, mutta aivojen ja selkäytimen leesioiden on osoitettu:

 • Viivästyttävän hermosignaaleja peräaukon sulkijalihakseen
 • Aiheuttavan lihaskoordinointiongelmia, jotka aiheuttavat ongelmia suolen tyhjentämisessä
 • Suolen tyhjenemisen vapaaehtoisen hallinnan menetystä

NBD aiheuttaa ummetusta, ulosteen pidätyskyvyttömyyttä ja aikaa vievää suolenhoitoa. Ummetus voi myös vaikeuttaa virtsarakon tyhjenemistä ja lisätä virtsatieinfektioiden esiintymistiheyttä (linkki UTIn blogikirjoitukseen joka julkaistaan myöhemmin tänä keväänä). MS-taudissa suolen toimintaan eivät vaikuta ainoastaan hermosignaalien vauriot, myös lääkitys ja heikentynyt liikuntakyky vaikuttavat suolen toimintaan.

MS Lofric products banner

Miten LoFric voi auttaa sinua hallitsemaan rakkoasi?

Vaikka MS-potilaiden kokemat ongelmat ovat hyvin yksilöllisiä, suurin osa potilaista kärsii virtsaamisongelmista.
MS-tautia sairastaville on erityisen tärkeää jatkaa määrättyä virtsarakon tyhjennyshoitoa samalla tavalla ajan mittaan. Taudin eteneminen voi olla hyvin arvaamaton, jolloin asianmukainen virtsaaminen on vaikeampaa joissakin vaiheissa, ja helpompaa toisissa. Mutta jopa pieni määrä jäännösvirtsaa voi johtaa virtsatieinfektioihin (linkki UTIn blogikirjoitukseen joka julkaistaan myöhemmin tänä keväänä). Tämän on puolestaan osoitettu mahdollisesti aiheuttavan uusia kohtauksia tai aiemmin vetäytyneen kohtauksen paluuta.

Henkilöille, joilla on tarpeeksi näppäryyttä käsitellä katetria, katetrointi kertakäyttöisellä LoFric-katetrilla on turvallinen ja kätevä tapa tyhjentää rakko. Menettely suoritetaan samalla tavalla kuin menossa vessassa käynti virtsarakon tyhjentämiseksi, mutta kertakäyttöinen katetri hävitetään virtsaamisen jälkeen. Tämä menetelmä tyhjentää virtsarakon säännöllisesti ja sitä kutsutaan toistokatetroinniksi (IC) ja se on tehokas jos sinulla on ongelmia varastoida virtsaa tai tyhjentää virtsarakko.

Mitä on toistokatetrointi?

 • Kätevä, nopea ja turvallinen, ja voit suorittaa sen itse.
 • Ehkäisee virtsajäämiä ja vähentää virtsatieinfektioiden riskiä, mikä vähentää uuden kohtauksen tai vanhojen toistumisen riskiä.
 • Mahdollistaa virtsarakon hallinnan ja tyhjentämisen ennen toimintaa, nukkumaanmenoa jne. tarjoamalla mahdollisuuden asioihin, joita haluat tehdä ilman huolta vuodosta.

Miten toistokatetrointi toimii?

Toistokatetroinnissa (IC) LoFric-katetri (muoviputki) asetetaan virtsarakkoon säännöllisesti virtsan poistamiseksi. Toimenpide auttaa virtsarakkoa tyhjentymään kokonaan ja sillä on useita etuja, se esimerkiksi pienentää virtsarakossa olevan jäännösvirtsan aiheuttaman virtsatieinfektion riskiä. Kun virtsarakko on tyhjä, katetri poistetaan ja laitetaan roskakoriin. Useimmat ihmiset oppivat katetroimaan itsensä hyvin nopeasti sairaanhoitajan tai uroterapeutin opastuksen jälkeen. Toimenpide on yhtä nopea kuin vessassa käyminen tavalliseen tapaan ja pienellä harjoittelulla se kestää vain muutaman minuutin.

Vaikka se voi tuntua aluksi hieman haastavalta, se ei satu. Kuten minkä tahansa uuden tekniikan kohdalla, harjoitus tekee mestarin. Tuhannet naiset, miehet ja lapset ympäri maailmaa katetroivat itsensä päivittäin. Se ehkäisee myös munuaisvaurioiden ja virtsatieinfektioiden riskiä.

Lees hier meer over LoFric éénmalige kathers
MS Navina products banner

Miten MS-tauti vaikuttaa suoleen?

MS-tautia sairastavat luokittelevat suoliongelmat kolmanneksi hankalimmaksi oireeksi väsymykseen ja liikkuvuuteen liittyvien ongelmien jälkeen. Tämä ei ole yllättävää, koska oireiden nolo luonne ja suolioireet vaikuttavat päivittäiseen toimintaan ja sosiaaliseen kanssakäymiseen. Itse asiassa suolioireet ovat yksi ensisijainen työkyvyttömyyden ensisijaisista syistä MS-tautia sairastaville spastisuuden ja koordinointikyvyttömyyden jälkeen.

Suolioireet korreloivat vamman ja sairauden keston kanssa, mutta myös vähäisen vamman ja lyhyen sairauden omaavilla voi olla suolioireita. Itse asiassa, vaikea ummetus voi olla yksi ensimmäisistä MS-taudin oireista.

Se on yleistä MS-potilailla, joilla on suoliongelmia, sekä ummetus että suolivuoto koskee noin 50% MS-potilaista jossain vaiheessa ja on jatkuva oire joka neljännellä. Saattaa kuulostaa oudolta, mutta ummetus ja suolivuoto esiintyvät rinnakkain ja vaihtelevat monilla MS-tautiin sairastuneilla.

Suolen hoitoon käytetty aika on tärkeä tekijä elämänlaadun heikkenemisessä, koska monet MS-taudista kärsivät suunnittelevat elämänsä suolensa ympärille ja joutuvat viettämään paljon aikaa kylpyhuoneessa. Itse asiassa jotkut saattavat tuskin koskaan lähteä kotoa toistuvien suolentyhjennysyritysten takia ja suolen vahinkovuodon pelossa..

Miten Navina-suolihuuhtelu voi auttaa sinua hallitsemaan suoltasi MS-diagnoosin jälkeen?

Suolihuuhtelun, joka tunnetaan myös nimellä Transanal-huuhtelu (TAI), on osoitettu olevan tehokas hoitokeino suoliongelmiin. Se ei ainoastaan helpota ummetuksen oireita ja vähennä tahatonta vuotoa, vaan myös vähentää suolen hoitoon kuluvaa aikaa sekä vähentää terveydenhuollon tarvetta. TAI:tä käyttävillä MS-tautia sairastavilla on aiempaa vähemmän tarvetta sairaalahoitoon ja lääkärikäyntejä, sekä vähemmän virtsatieinfektioita.

Miten suolihuuhtelu toimii?

Transanal-huuhtelu (TAI) tai suolen/peräsuolen huuhtelu on hoito, joka tehokkaasti tyhjentää suolen vettä valuttamalla. Tämä tehdään käyttämällä Navina-suolihuuhtelujärjestelmää peräsuolen katetrilla tai avartimella veden saamiseksi suoleen. Vesi voi näin aloittaa suolen liikkeet (peristaltia) ja tyhjentää suolen alaosan. Tämä hoito voi säästää paljon aikaa ja vähentää turhautumista, kun konservatiiviset menetelmät (esim. ruoka, elämäntapaohjeet jne.) eivät tuota toivottuja tuloksia.

Mitkä ovat Navina-suolihuuhtelun hyödyt?

 • Keino tyhjentää suoli säännöllisesti siten, että suolen alaosa pysyy tyhjänä jopa 2 päivää estäen tehokkaasti estää vuotoa.
 • Turvallinen tapa tyhjentää suoli, jonka voit suorittaa itse kotona
 • Tapa hallita suolta - TAI:n avulla voit valita sinulle ja elämällesi sopivan ajan ja paikan suolen tyhjentämiseksi.
 • Muita tärkeitä etuja ovat, että sinun ei tarvitse viettää niin paljon aikaa ja energiaa huolehtimalla suolestasi, vapauttaa aikaa asioille joiden tekemisestä pidät.

Koulutus ja personointi ovat avain menestykseen suolihuuhtelussa, ja koulutus on erittäin tärkeää, kun aloitat. Valmistaudu ja anna itsellesi aikaa muuttaa tottumuksiasi sekä henkisesti että fyysisesti ja suoli sopeutua uusiin rutiineihisi. Tarvitset myös aikaa löytääksesi optimaaliset hoitoparametrit. On tärkeää, että sinulla on realistiset odotukset siitä, mitä Navina-suolihuuhtelu voi tarjota sinulle ja kuinka kauan tyydyttävien tulosten saavuttaminen voi kestää. 4–12 viikon sitoutuminen voi olla tarpeen suolen vakauttamiseksi ja hyvän, yksilöllisen suolen rutiinin kehittämiseksi.
Anna sille aikaa.

Se on sen arvoista!

Lue lisää Navina-huuhtelujärjestelmistä täältä
MS pages what is MS banner

Mikä on MS-tauti?

MS-taudissa immuunijärjestelmä hyökkää hermosäikeitä peittävää ja aivojen ja muun kehon välistä viestintää häiritsevää suojusta (myeliiniä) vastaan. Lopulta tauti voi aiheuttaa pysyviä vaurioita tai hermojen rappeutumista.

Ruumis voi korjata myeliinivaipan vauriot, mutta se ei ole täydellinen. Tuloksena olevat vauriot paljastavat leesioita ja arpia, ja tästä tulee nimi Multippeliskleroosi, useat (multippelit) arvet.

Kuka voi sairastua MS-tautiin?

Emme tiedä mikä aiheuttaa MS-taudin, mutta on tiettyjä tekijöitä, jotka voivat lisätä riskiä tai laukaista sen. MS-tautia voi esiintyä missä tahansa iässä, mutta se esiintyy useimmiten ensimmäistä kertaa 20-40-vuotiailla. D-vitamiinin ja auringonvalon puutteen on osoitettu lisäävän MS-taudin kehittymisen riskiä. Voi olla että tästä syystä Pohjois-Eurooppalaiset ovat yksi maailmanlaajuisesti suurimpia riskiryhmiä. Muita lisääntyneeseen riskiin liittyviä tekijöitä ovat ylipaino, tupakointi, tulehdussairaudet ja erilaiset virukset.

Naiset sairastuvat MS-tautiin jopa kolme kertaa todennäköisemmin kuin miehet. MS-taudin riski keskiväestössä on 0,5% ja nousee 1% jos vanhemmalla tai sisaruksilla on MS-tauti.

Mitkä ovat MS-taudin oireet?

Uusiutumisen oireet ilmaantuvat yleensä 24-48 tunnin kuluessa, kestävät muutaman päivän tai muutaman viikon ja paranevat sitten noin 80-100%. Yleisiä oireita ovat näkökyvyn menetys silmässä, voimien menetys käsivarressa tai jalassa ja tunnottomuus yhdessä tai useammassa raajassa. Tutkimukset osoittavat, että jopa 95% MS-potilaista kärsii virtsanpidätyskyvyttömyydestä ja noin 70% kärsii ummetuksesta ja/tai ulosteinkontinenssista. Lisäämällä tietoa hoitovaihtoehdoista ja oireiden helpottamisesta voimme parantaa elämänlaatua huomattavasti!

Mitä hoitoja MS-tautiin on saatavilla?

Sairauteen ei ole parannuskeinoa, mutta hoidot voivat nopeuttaa toipumista kohtauksista, muuttaa taudin kulkua ja hallita oireita. Parasta MS-taudin kanssa eläessä on löytää luotettava tieteidenvälinen lääketieteellinen tiimi, joka voi auttaa seuraamaan ja hallitsemaan sairautta. On olemassa monia vaihtoehtoja, joiden avulla voi elää täyttä elämää. Alempana tässä tekstissä opastamme käytettävissä oleviin ratkaisuihin, jotka voivat auttaa hallitsemaan ja ottamaan haltuun virtsarakkosi ja suolesi.