Tämän sivun sisältö on tarkoitettu terveydenhuollon ammattilaisille.

Oletko ammattilainen?

X

Parkinsonin tauti ja virtsarakko

Parkinsonin tauti on progressiivinen neurologinen tila. Parkinsonin tautia sairastavilla kemiallista dopamiinia tuottavat aivosolut ovat kuolleet. Näitä soluja tarvitaan liikkumisen ja mielialan hallitsemiseksi. Sairaus pahenee ajan myötä, mutta sen eteneminen vaikuttaa ihmisiin eri tavoin - samoin kuin sen oireet. Parkinson diagnosoidaan usein 40-50 vuoden iässä mutta se voidaan diagnosoida myös paljon aikaisemmin. Taudin uskotaan johtuvan ympäristötekijöiden ja geneettisten tekijöiden yhdistelmästä, ja sitä hoidetaan useimmiten lääkkeillä. Koska Parkinsonin tauti on hermoston sairaus, jotkut - vaikkakaan eivät kaikki - Parkinsonin tautia sairastavat voivat kokea ongelmia virtsarakon toiminnassa jossakin sairauden vaiheessa.

 
parkinsons full width img

Miten Parkinsonin tauti vaikuttaa virtsarakkoon

Ihmiset, joilla on Parkinsonin tauti, voivat kohdata samoja virtsarakon ongelmia kuin kuka tahansa muukin. Kuitenkin kaksi yleisesti raportoitua tilannetta ovat: virtsainkontinenssi ja nokturia. Nämä olosuhteet (tai mikä tahansa muu ongelma, jonka Parkinsonin tautia sairastava voi kohdata) saattavat olla seurausta aivojen ja virtsarakon välisestä signaaliongelmasta. Kaikilla Parkinsonin tautia sairastavilla ei ole näitä kokemuksia. Mutta heillä, joilla näitä oireita esiintyy, tilanne saattaa pahentua taudin edetessä.

Virtsanpidätyskyvyttömyys tunnetaan myös nimellä yliaktiivinen rakko. Potilas, jolla on yliaktiivinen rakko, kokee ei-toivottuja, vaikeasti hallittavia supistuksia. He saattavat tuntea välitöntä virtsaamistarvetta, ilman varoitusta, vaikka rakko ei olisi täynnä. Yliaktiivinen rakko voi olla hyvin häiritsevä, ja jotkut saattavat myös kokea virtsan karkailua.  

Nocturialla tarkoitetaan tarvetta virtsata useita kertoja yön aikana yliaktiivisen rakon vuoksi. Nocturia herättää käymään wc:ssä tai se voi johtaa vuoteen kastelemiseen. Nocturian aiheuttama keskeytynyt uni on yksi yleisimmistä ei-motorisista oireista ihmisillä, joilla on Parkinsonin tauti.

Lue enCathopedia-lehtisestä lisää siitä, miten Parkinsonin tauti vaikuttaa virtsarakkoon 

 

 

Virtsarakon ja suolen toimintahäiriöt esiintyvät usein yhdessä

Vasta äskettäin terveydenhuollon tarjoajat ovat alkaneet huomata virtsarakon ja suoliston toimintahäiriöiden välisen yhteyden. Näiden häiriöiden vaikutus on valtava heille, joilla on neurogeenisia sairauksia. Monissa tapauksissa virtsarakon ja suoliston oireet esiintyvät rinnakkain ja vuorovaikutuksessa toisiinsa. Joten on aika ottaa tähän asiaan kokonaisvaltaisempi lähestymistapa, potilaiden eduksi. 

Kysytkö oikeita kysymyksiä?

Asian suhteen on sekä potilaalle että terveydenhuollon tarjoajalle olemassa haasteita voitettaviksi. Parempi hoito ja parempi elämänlaatu ovat mahdollisia, kun virtsarakkoa ja suolistoa hoidetaan yhdessä.

Olemme keränneet kokemuksia potilailta, joilla on heidän neurogeeniseen diagnoosiinsa liittyviä virtsarakon ja suoliston toimintahäiriöitä, ja joiden elämänlaatua on parannettu. Tutkimme elämänlaatua parantavia hoitomuotoja siten, että sekä potilas että ammattilainen voivat saavuttaa paremman elämänlaadun.