Tämän sivun sisältö on tarkoitettu terveydenhuollon ammattilaisille.

Oletko ammattilainen?

X

Virtsaputken kuroumien vaikutus virtsarakkoon

Virtsaputken kurouma tarkoittaa virtsaputken kokoonpuristumista (kapenemista). Tämä on ongelma, jota kuvattiin ensimmäisen kerran jo tuhansia vuosia sitten. Onpa syy mikä tahansa, kurouma merkitsee usein rakon tyhjentämisongelmia. Kuroumat ovat pääosin miesten ongelma. 

Yleisin syy virtsaputken kuroumien kehittymiseen on tulehdus virtsaputken seinämässä, joka aiheuttaa arpeutumista, ja se vuorostaan kurouman. Tulehdus voi johtua sukupuoliyhteydessä saadusta taudista, jostakin vammasta, tai se kehittyy virtsaputken leikkauksen jälkeen. Virtsaputken arpeutuminen voi myös olla seurausta katetroinnista kestokatetreilla, tai jopa toistokatetreilla, jos ne eivät ole hydrofiilisia (joissa liukas pintarakenne ehkäisee hankauksen).

Kurouma haittaa virtasuihkua ja vaikeuttaa rakon tyhjenemistä. Myös virtsaamisen aloittaminen voi vaikeutua, ja joskus virtsaamisen jälkeen jää tunne, ettei rakko tyhjentynyt täydellisesti. Jotkut kärsivät myös virtsankarkailuista.

Hoito

Virtsaputken kuroumia voidaan hoitaa yksikertaisella kirurgisella toimenpiteellä, jossa kurouma halkaistaan ja annetaan parantua. Uusi arpeutuminen ja uudet ahtaumat voidaan välttää laajentamalla virtsaputkea säännöllisesti katetrilla. Toimenpidettä kutsutaan toistolaajennukseksi. Toistolaajennus on helppo ja hellävarainen hoitomuoto.

urethral strictures image of catheter full width

Omatoimisen toistolaajennuksen (Clean Intermittent Dilatation, CID) edut

Jos sinulla on riittävästi motorista hallintaa katetrin käsittelyyn, omatoiminen toistolaajennus on turvallinen ja miellyttävä tapa hoitaa virtsatieahtaumia riippumatta siitä, milllainen terveydentilasi on. Omatoimisen toistolaajennuksen tarkoitus on parantaa elämänlaatuasi auttamalla sinua hallitsemaan virtsateiden ja samalla rakon tyhjentymistä paremmin. Samalla ehkäistään munuaisvaurioita ja -komplikaatioita, kuten jäännösvirtsaa ja virtsatieinfektioita (VTI).


Monet tekevät omatoimisen toistolaajennuksen jopa päivittäin. Kuten he kertovat, sillä on monia etuja:

  • Se on helppo ja turvallinen, ja vaikka se saattaa aluksi tuntua hieman oudolta, se ei satu
  • Se parantaa virstatiejärjestelmäsi terveyttä
  • Määräät itse, milloin ja miten teet hoidon omassa kodissasi
  • Totut siihen nopeasti ja se alkaa tuntua luonnolliselta
  • Parempaa elämänlaatua! Se estää uusien ahtaumien muodostumisen ja kirurgiseen toimenpiteeseen joutumisen

Linkkejä

cochrane.org

Cochrane Collaboration kerää parhaita tutkimustodisteita ja koostaa niistä yhteenvetoja auttaakseen potilaita tekemään tietoisia päätöksiä hoidostaan.