Tämän sivun sisältö on tarkoitettu terveydenhuollon ammattilaisille.

Oletko ammattilainen?

X

Yleisimmät haasteet

Katetroinnin aloittaminen voi aiheuttaa epävarmaa oloa. Mutta älä murehdi.

Useimmilla ihmisillä tuo tunne menee ohi, kun he ovat kokeilleet katetrointia muutaman kerran ja huomaavat, ettei se satu.

Ihmiset ovat yksilöitä, eikä parhaaseen toistokatetrointitapaan ole vain yhtä ratkaisua. On kuitenkin olemassa joitakin hyviä vinkkejä ja neuvoja. 

five most common challenges full healthy plant growing from ground width

Asettamisvaikeudet

Miehillä voi olla vaikeuksia viedä katetri kireän sulkijalihaksen tai eturauhasen ohi.
Vinkkejä: Yritä rentoutua, hengitä muutaman kerran syvään ja yskäise kevyesti asettaessasi katetria. Voit myös yrittää kiertää katetria hieman.
On myös olemassa katetreja, joissa on hieman kaareva kärki, joka voi helpottaa katetrin sisäänvientiä. Harjoittelu on avain onnistumiseen! 

Oikean sisäänvientikohdan löytäminen

Naisilla voi olla vaikeuksia virtsaputken suun löytämisessä – sitä on vaikea tunnistaa ylhäältä käsin.
Vinkkejä: Pyydä sairaanhoitajaa tai kouluttajaa näyttämään mallia, kunnes tunnet olosi varmaksi. Hän voi myös ehdottaa apuvälineitä, kuten peiliä, kahvaa tai jalkojen levittäjää toimenpiteen helpottamiseen.

Vaikeudet katetrin ulosvetämisessä 

Geelin tai muun liukasteen kanssa käytettävät katetrit ovat liukkaita sisäänviennin aikana, mutta ne saattavat menettää liukkautensa ulos vedettäessä. Jos olet katetrien käyttäjänä vielä vasta-alkaja tai käsiesi toimintakyky on rajoittunut, virtsarakon tyhjentäminen saattaa viedä aikaa, ja katetri saattaa kuivua, ennen kuin se on aika vetää ulos. 
Vinkkejä: Pyydä hydrofiilista katetria, joka on liukas sekä sisäänviennin että ulos vetämisen aikana. Yritä rentoutua. Yskähtäminen tai katetrin kiertäminen voi auttaa.

Virtsarakon tyhjentäminen liikuttaessa kodin ulkopuolella

Virtsarakon tyhjentäminen ystävän luona tai julkisessa WC:ssä voi tuntua epämiellyttävältä ajatukselta. Ihmiset eivät halua kenenkään tietävän, mitä WC:ssä tapahtuu. 
Vinkkejä: Käytä katetria, jonka voi taittaa huomaamattomaan kokoon. Pidä aina mukanasi pientä muovipussia, johon voit laittaa käytetyn katetrin, jos et halua heittää sitä julkisissa tiloissa tai ystävän kotona olevaan roskakoriin. On myös olemassa katetreja, joiden pakkaus on suunniteltu siten, että katetrin voi laittaa takaisin siihen ja kuljettaa sen mukanaan kotiin pois heitettäväksi.

Olet pian kokenut katetrin käyttäjä, eikä WC:ssä viettämäsi aika ole enää ongelma.

Käsien rajoittunut toimintakyky

Jos käsiesi toimintakyky on rajoittunut, katetrin hallinta voi olla vaikeaa. 
Vinkkejä: Pyydä katetria, jota on helppo käsitellä. Hydrofiilinen katetri aktivoidaan vedellä, ja niin kutsutuissa märissä katetreissa vesi on mukana pakkauksessa, joten geeliä tai muuta liukastetta ei tarvitse lisätä. 
Joillain merkeillä on tarjolla helpottavia pakkausominaisuuksia, kuten teippiä ripustamista varten tai apuvälineitä. Kysy neuvoa sairaanhoitajalta tai kouluttajalta, tai soita asiakaspalveluumme, niin opastamme sinua.