Tämän sivun sisältö on tarkoitettu terveydenhuollon ammattilaisille.

Oletko ammattilainen?

X

Usein esitettyjä kysymyksiä

FAQ full width

Miksi katetreja pitää käyttää?

Sinulla on todennäköisesti jokin sairaus tai vamma, joka vaikuttaa kykyysi tyhjentää virtsarakkosi. Toistokatetrointi on toiseksi paras tapa virtsata, sillä se imitoi luonnollista virtsaamismenetelmää. 

Menetelmää voidaan kutsua myös toistuvaksi itsekatetroinniksi.

Mistä katetreja saa?

Katetrit ovat terveydenhuoltoon tarkoitettuja tuotteita ja saatavuus varmistetaan vain terveydenhuollon ammattilaisen kirjoittamalla reseptillä. Säännöt vaihtelevat maittain, joten lue lisää tämän sivuston maakohtaisesta versiosta. 

Voit myös tilata LoFric®-katetrinäytteitä Wellspect HealthCarelta. Lue lisää napsauttamalla tätä!

Voiko toistokatetreja käyttää useita kertoja?

Ei, steriilit toistokatetrit, kuten LoFric ja vastaavat tuotemerkit, on tarkoitettu vain kertakäyttöön. Käytön jälkeen katetri ei ole enää steriili ja uudelleen käyttäminen lisää virtsatieinfektioiden riskiä.

Sattuuko katetrien käyttäminen?

Sen ei pitäisi sattua, vaikka voikin aluksi tuntua hankalalta. Tämä tunne häviää, kun toistokatetrointi tulee tutuksi.  

Valitse katetri, jossa on hydrofiilinen päällyste, jotta katetrointi olisi mahdollisimman mukavaa eikä aiheuttaisi vahinkoa virtsaputkelle. Katetrissa tulisi olla hydrofiilinen pintarakenne, joka se pysyy liukkaana sekä katetrin sisäänviemisen että poistamisen aikana suojaten virtsaputkea ja taaten parhaan mahdollisen mukavuuden.

Onko katetrien käyttäminen monimutkaista?

Toistokatetrointi voi tuntua aluksi hieman hankalalta, mutta muutamien katetrointikertojen jälkeen siitä tulee luonnollinen osa elämää. Monet käyttäjät sanovat, että katetrointi on vain yksi päivittäinen rutiini muiden joukossa, kuten vaikkapa hampaiden harjaaminen. Katetrin käsittelyn, sisään viemisen ja ulos vetämisen helpottamiseksi on olemassa monia vinkkejä ja keinoja.

Viekö katetrointi paljon aikaa?

Tämän käsityksen voi tavallisesti saada alkuopetuksen aikana. Harjoituksen myötä ja varmuuden lisääntyessä katetrointiin menevä aika voi kuitenkin lyhentyä huomattavasti, ja kokenut käyttäjä ei välttämättä tarvitse enempää aikaa kuin tavanomaiseen virtsaamiseenkaan. 

Katetrointi on tarpeen suunnilleen yhtä usein kuin ihmiset tavallisestikin käyvät WC:ssä eli noin 4–6 kertaa päivässä.

Voinko matkustaa?

Monet katetrien käyttäjät pelkäävät pitkiä matkoja, erityisesti lentoja, joiden aikana virtsarakko on tyhjennettävä, ja joilla tilaa on rajallisesti sekä matkustamossa että WC:ssä. 

Keskustele katetroinnista lääkärin kanssa ennen matkaa – lennolla pärjäämiseen on keinoja. Yksi tapa on liittää katetriin virtsapussi ja pitää sylissä katseilta suojaavaa peittoa. Tähän tarkoitukseen on olemassa hyviä tuotepakkauksia. Virtsa valuu katetrista muovipussiin, ja matkakumppanisi tai lentohenkilökunta voi viedä sen pois. 

Muista myös ottaa mukaan matkan aikana tarvitsemasi määrä katetreja, sillä uusia voi olla hankala hankkia ulkomailla. Varmista, että käsimatkatavaroissasi on katetreja sen verran, että pärjäät niillä, jos laukkusi katoaa tai saapuu perille myöhässä. Lue lisää katetrien kanssa matkustamisesta.

LoFric® on Wellspect HealthCaren rekisteröity tavaramerkki.