Tämän sivun sisältö on tarkoitettu terveydenhuollon ammattilaisille.

Oletko ammattilainen?

X

Naiset ja VTI

Virtsatieinfektiot (VTI) ovat hankalia ja kivuliaita, ja valitettavasti myös hyvin yleisiä. Ne ovat itse asiassa maailman yleisin bakteeri-infektiotyyppi. Naiset sairastavat virtsatieinfektioita enemmän kuin miehet, ja ero on ilmiselvä jo ensimmäisen elinvuoden jälkeen. Tämä johtuu anatomisista eroista.

women and uti fw

Virtsatieinfektiot lukuina

  • Noin puolet naisista sairastuu virtsatieinfektioon elämänsä aikana
  • Virtsatieinfektion riski on naisilla 3–4 kertaa suurempi kuin miehillä
  • Noin kolmannes kaikista 24-vuotiaista naisista on sairastanut virtsatieinfektion
  • 16–35-vuotiaat naiset saavat virtsatieinfektion noin 35 kertaa todennäköisemmin kuin miehet

Virtsatieinfektioiden syitä

Luvut saattavat kuulostaa hieman epäoikeudenmukaisilta, mutta ne johtuvat kehojemme rakenteesta. Miesten pidempi virtsaputki mahdollistaa bakteerien luonnollisen poistumisen aina virtsaamisen yhteydessä. Lisäksi naisen virtsaputki on lähempänä peräaukkoa ja emätintä ja siten valitettavasti alttiimpi bakteerien kulkeutumiselle.

Virtsatieinfektiot ovat melko yleisiä seksuaalisesti aktiivisilla naisilla, vaikka virtsaaminen seksin jälkeen voi auttaa ehkäisemään infektioita. Diabetesta sairastavat naiset saavat todennäköisemmin virtsatieinfektion, koska heidän sairautensa vaikuttaa immuunijärjestelmään.

Muita syitä ovat ehkäisyvälineiden käyttö ja antibiootit, jotka voivat häiritä emättimen normaalia bakteerikantaa. Myös geneettisten tekijöiden ja estrogeenitasojen tiedetään vaikuttavan asiaan.

Katetrointi lisää virtsatieinfektioiden riskiä, ja tämän vuoksi on tärkeää käyttää oikeaa tekniikkaa ja valita oikeanlainen katetri. Pintaominaisuuksiltaan hydrofiilisten katetrien käytön on esimerkiksi todettu pienentävän virtsatieinfektioiden riskiä, ja ne ovatkin usein käyttäjien suosiossa.