Toistokatetroinnin aloittaminen

Onnistunut alku on avain menestykseen

Jokainen tilanne on yksilöllinen, eikä toistokatetroinnin opetteluun ole yhtä oikeaa tapaa. Saatat olla epävarma ja aloittaminen voi hirvittää. Mutta älä huoli. Useimmat pääsevät yli näistä tunteista kokeiltuaan katetrointia muutaman kerran ja huomattuaan, ettei se satu.

Löydä oma tapasi tyhjentää virtsarakkosi

Jos sinulle on kerrottu, että sinun on aloitettava toistokatetrointi, syynä on todennäköisimmin se, että rakkosi ei tyhjene kokonaan tai lainkaan. Mikä syysi onkaan, hyvän tyhjennystavan löytäminen helpottaa arkeasi ja katetroinnin onnistumista.

Jos olet ollut jonkin aikaa sairaalahoidossa, sinun ei tämän jälkeen välttämättä tarvitse noudattaa sairaalan katetrointirutiineja. Kysy kuitenkin ensin ohjeita terveydenhuollon ammattilaiselta ennen kuin ryhdyt luomaan omia tapojasi.

Katetrointikertojen tiheys vaihtelee syyn, rakon koon ja nautitun nestemäärän mukaan. Olet todennäköisesti saanut suosituksia terveydenhuollon ammattilaiselta. On kuitenkin tärkeää, että yrität kuunnella omaa kehoasi etkä pitkitä katetrointiväliä liikaa. Rakkosi ei saa olla liian täynnä. Yksi ylimääräinen rakon tyhjennys on parempi kuin tyhjennyskerran väliin jättäminen.

Muista noudattaa saamiasi ohjeita katetroinnin valmistelusta ja itse katetroinnista. Tutustu myös mukana tulleisiin ohjeisiin kaikessa rauhassa. Varmista aina katetroinnin päätteeksi, että rakkosi on täysin tyhjä. Se onnistuu vetämällä katetri ulos hyvin hitaasti, kun olet lopettanut.

Jos kateterointi on hankalaa, sitä voi helpottaa tähän tarkoitukseen suunnitelluilla apuvälineillä. Kysy terveydenhuollon ammattilaiselta, millaisia apuvälineitä on saatavilla.