Bakteerit virtsaputkessa ja -rakossa Virtsatieinfektiot (VTI)

Mitä ovat virtsatieinfektiot (VTI)?

Virtsatieinfektio kehittyy, kun bakteerit pääsevät kasvamaan virtsaputkessa ja -rakossa. Lähes 90% virtsatieinfektioista johtuu Escherichia coli (E-Coli) - bakteerista, ja tätä bakteeria esiintyy usein suolistossamme aiheuttamatta haittaa. Alempiin virtsateihin rajoittuvat infektiot voivat olla erittäin tuskallisia ja huolestuttavia, mutta yleensä häviävät itsestään muutaman päivän kuluttua. Jos ei, antibioottihoito saattaa olla tarpeen. Mitä kauemmin infektio jatkuu hoitamattomana, sitä vakavampia komplikaatiot voivat olla, kuten infektioissa yleensä. Hoitamattomana jatkuva oireellinen* virtsatieinfektio voi lopulta johtaa munuaisvaurioon.

Kaikki virtsaelinten oireet eivät välttämättä liity virtsatieinfektioon, vaikka niiden aiheuttama tunne voi olla samanlainen. Jos kuitenkin epäilet virtsatieinfektiota, ota välittömästi yhteyttä lääkäriin – itsehoidot tai muut parannuskeinot eivät useimmissa tapauksissa poista infektiota täydellisesti.

 

(*Oireellinen: esiintyy selvästi havaittavia oireita, kuten kuumetta, verta virtsassa, virtsan sameutta jne.)

Virtsatieinfektion oireet

Virtsatieinfektio aiheuttaa yleensä muutoksen virtsaamiskäyttäytymiseen. Virtsatieinfektion oireita voivat olla: 

  • Tiheä virtsaamistarve 
  • Virtsankarkailu 
  • Polttava tunne rakon tyhjentämisen yhteydessä
  • Veri virtsassa 
  • Samea, värjäytynyt tai pahanhajuinen virtsa 
  • Alaselkä- ja vatsakipu 
  • Kuume 
  • Yleinen sairaudentunne

Riippuen siitä, mikä virtsaelimen osa on bakteerien tartuttama, merkit ja oireet eroavat toisistaan. Tyypillisiä munuaisinfektion oireita ovat:

  • Korkea kuume
  • Vilunväristykset tai tärinä
  • Alaselän kipu tai kipu selän sivussa
  • Pahoinvointi tai oksentelu

Virtsatietulehdusta on helppo hoitaa. Ota yhteys terveydenhuollon ammattilaiseen niin pian kuin mahdollista.

Virtsatieinfektioiden syyt

Virtsatieinfektio syntyy, jos bakteerit kulkeutuvat virtsaputkea pitkin virtsarakkoon, alkavat lisääntyä ja aiheuttavat kudosvaurioita. Ihmiskehossa on puolustusmekanismeja suojaamaan näitä hyökkääjiä vastaan, mutta nämä puolustusmekanismit joskus epäonnistuvat. Immuunijärjestelmä vaihtelee yksilöiden välillä, joten puolustusmekanismien taso vaihtelee. Jos bakteerit voittavat taistelun kehon immuunijärjestelmästä, reagoimme oireilla, kuten kivulla ja kuumeella.

Katso tämä 3 minuutin animaatio ymmärtääksesi, miten virtsatieinfketio syntyy:

 

Toistokatetrointi vähentää virtsatieinfektion riskiä verrattuna esim. kestokatetria käytettäessä. Kuitenkin riski sairastua virtsatieinfektioon on edelleen mahdollinen, koska virtsarakkoon saattaa katetroitaessa päästä kehon ulkopuolisia bakteereja. On tärkeää valita hydrofiilinen katetri, joka tyhjentää virtsarakon kokonaan ja joka ei vahingoita virtsaputkea.

 

 

Lue lisää jat tilaa näyte naisille suunnatusta LoFric Elle -katetrista, joka voi vähentää virtsatietulehduksen riskiä.

Lue lisää LoFric Ellestä

 

Bakteerivirtsaisuuden ja virtsatieinfektion ero

Bakteerivirtsaisuus tarkoittaa bakteerien esiintymistä virtsassa ilman, että tilaan liittyy virtsatieinfektion oireita, kuten tiheää virtsaamistarvetta, kivuliasta virtsaamista tai kuumetta. Bakteerivirtsaisuus on hyvin yleinen henkilöillä, jotka toistokatetroivat. Itse asiassa jotkut tutkimukset osoittavat, että jopa 60 %:lla toistokatetroijista on bakteerivirtsaisuutta.

Toistokatetroivien henkilöiden antibioottien käyttöä on suositeltavaa minimoida mahdollisen antibioottiresistenssin ja antibioottien sivuvaikutusten vuoksi. Oireetonta bakteerivirtsaisuutta ei tule hoitaa antibiooteilla, ellei henkilö ole raskaana tai hänelle on tehty munuaissiirto.

Kenellä on suurempi riski saada virtsatieinfektio (VTI)?

Virtsatieinfektiot ovat yleisempiä naisilla kuin miehillä useista syistä, esimerkiksi lyhyempi virtsaputki helpottaa bakteerien kulkeutumista virtsaputkea pitkin ja tartuttaa virtsarakkoa. Myös peräaukon ja virtsaputken aukon välinen lyhyt etäisyys voi lisätä kontaminaatioriskiä, koska E.Colia esiintyy normaalisti suolistossa ja se voi siirtyä ja johtaa infektioon.

Miksi naisilla on suurempi virtsatieinfektioiden riski kuin miehillä:

  • Naisten anatomia, koska lyhyempi virtsaputki helpottaa bakteerien pääsyä virtsarakkoon.
  • Sukupuoliyhdyntä, bakteerien mahdollisen kulkeutumisen vuoksi (emätin lähellä peräsuolta).
  • Muutokset emättimen bakteerikannassa, esimerkiksi spermisidien käytön kautta.
  • Raskaus hormonaalisten muutosten vuoksi jne.
  • Vaihdevuodet ja siihen liittyvä estrogeenitasojen lasku.

Virtsatieinfektioiden yleiset riskitekijät, jotka liittyvät sekä miehiin että naisiin:

  • Virtsateiden rakenteelliset ongelmat, kuten virtsateiden synnynnäiset poikkeavuudet tai eturauhasen suureneminen
  • Alhainen immuunijärjestelmä tai kun keho kamppailee kahden tai useamman sairauden kanssa samanaikaisesti
  • Suolen toimintahäiriö (ummetus vaikeuttaa virtsarakon tyhjentämistä)
  • Katetrin käyttö (kaikki, mitä virtsaputkeen asetetaan, mukaan lukien sairaaloissa tehdyt kirurgiset tutkimukset, saattavat lisätä infektioriskiä)

Kuinka välttää virtsatieinfektioita?

On asioita, joita voit tehdä vähentääksesi virtsatietulehduksen saamisen riskiä. Profylaktisten (ennaltaehkäisevien) hoitojen, kuten karpalomehun juomisen, joka tekee virtsasta happamamman, uskottiin alun perin edistävän antibakteerista vaikutusta, mutta ei ole vankkaa tieteellistä näyttöä siitä, että tämä toimii.

Tärkein tekijä virtsatietulehduksen ehkäisyssä on estää bakteereja kiinnittymästä virtsarakon soluseinään. Karpalot sisältävät ainetta, jonka on tutkimuksissa osoitettu voivan estää bakteerien kiinnittymistä. Vain koko karpalohedelmä osoittaa tämän vaikutuksen, ei mehu.

Henkilöillä, joilla on terve ja vaihteleva normaali bakteerifloora, on osoitettu olevan vahvin puolustusmekanismi virtsatieinfektioita vastaan. Lisäämällä probiootteja (eläviä mikro-organismeja) normaali bakteerikasvusto voi kasvaa, ja jotkut tutkimukset viittaavat tämän olevan houkutteleva strategia infektioiden estämiseksi.

Probiootit: tarkoittaa eläviä bakteereja, joita löytyy tietyistä elintarvikkeista tai lisäravinteista. Ne voivat tarjota lukuisia terveyshyötyjä.

Prebiootit: Nämä aineet ovat peräisin hiilihydraateista (enimmäkseen kuiduista), joita ihmiset eivät pysty sulattamaan. Suoliston hyödylliset bakteerit syövät tätä kuitua.

Muita todistettuja tapoja välttää virtsatieinfektioita:

Juo runsaasti nesteitä: Veden juominen auttaa laimentamaan virtsaa ja varmistaa, että virtsaaminen tapahtuu useammin, jolloin bakteerit huuhtoutuvat pois virtsateistä ja virtsarakosta ennen kuin infektio voi alkaa.

Pyyhi edestä taakse , jotta bakteerit eivät siirry peräsuolesta virtsaputkeen (naisilla).

Virtsaaminen heti seksin jälkeen auttaa huuhtelemaan bakteereja pois virtsaputkesta ja virtsarakosta.

Vältä ummetusta, tutkimukset osoittavat, että tämä voi aiheuttaa sen, että virtsarakko ei tyhjene kokonaan, jolloin jäljellä oleva virtsa sisältää bakteereja.

Mitkä ovat virtsatieinfektion (VTI) riskitekijät liittyen katetrin käyttäjiin?

Henkilöt, jotka eivät voi tyhjentää virtsarakkoaan luonnollisella tavalla, ovat riippuvaisia katetroinnista. Toistokatetrointi on kultastandardi, ja se tulisi aina valita kestokatetrien sijaan infektioiden estämiseksi. Toimenpide jäljittelee kehon luonnollista tyhjennystapaa, eikä mikään jää kehoon pidempään kuin virtsarakon täydelliseen tyhjentämiseen tarvittava aika. Tämä on erittäin tärkeää infektioiden välttämiseksi. Kestokatetrit pysyvät kehossa viikkoja tai kuukausia, ja kun kehon sisällä on jotain, tämä auttaa bakteereja kiinnittymään ja kulkemaan tätä pintaa pitkin virtsarakkoon ja aiheuttamaan infektion. Henkilöt, jotka käyttävät katetreja, saavat usein virtsatieinfektioita, joita on paljon vaikeampi hoitaa tavallisilla antibiooteilla. Tämä johtuu aggressiivisemmista bakteerityypeistä sekä samanaikaisesti esiintyvistä erilaisista bakteerilajeista.

Toistokatetrointi on paras tapa tyhjentää virtsarakko niille, jotka eivät voi virtsata luonnollisesti. Virtsatietulehduksen riski on kuitenkin olemassa, ja erityistä huomiota on kiinnitettävä tämän riskin välttämiseksi mahdollisimman paljon.

 Miksi katetrin käyttäjillä on suurempi VTI-riski:

  • Riski vieraiden bakteerien kulkeutuminen katetrin kautta
  • Virtsaputken luonnollisen huuhtelun menetys katetria käytettäessä (verrattuna luonnolliseen virtsaamiseen)
  • Katetrointi saattaa aiheuttaa haavoja virtsaputkessa
  • Virtsarakkoon jäänyt virtsa virtsarakon epätäydellisen tyhjenemisen vuoksi, jolloin jäljellä oleva virtsa sisältää bakteereja

 

 

 

Lue lisää ja tilaa näyte miehille suunnatusta LoFric Origo -katetrista, joka auttaa miehiä, joilla on suurentunut eturauhanen.

Lue Lisää LoFric Origosta

Kuinka välttää virtsatietulehdus, kun käytät katetria:

Kaikki virtsaputkeen asetettu lisää mahdollisesti virtsatieinfektioiden riskiä, joten katetria käyttäville henkiöille tämä on erityisen huolestuttava aihe. Tärkeää on tietää, että kaikki kertakatetrit eivät ole samanlaisia. Valitsemalla katetrin, jolla on erityiset katetrivaatimukset, ja noudattamalla joitain yksinkertaisia vaiheita, virtsatieinfektioiden riski voidaan minimoida.

Hygienia

Pese kädet ennen jokaista katetrointia. Genitaalialueen voi pestä miedolla saippualla kerran päivässä. Useammin tapahtuva pesu voi kuitenkin poistaa luonnollisia hyviä bakteereita, jotka ehkäisevät infektioita.

Älä kosketa katetrin letkua, jotta sen pinta ei kontaminoidu. Useissa LoFric-katetreissa on asetin, jonka avulla katetrin voi viedä virtsarakkoon koskematta katetrin letkuosaan.

Rakon täydellinen ja usein tapahtuva tyhjentäminen

Liiallinen virtsamäärä on usein syynä infektioon. Tee katetrointi rauhassa. Varmista, että rakko on tyhjä, vetämällä katetri ulos hitaasti.

Katetrin oikea pituus on tärkeä. Liian lyhyt katetrin letku saattaa jättää virtsarakkoon jäännösvirtsaa, ja lisätä virtsatieinfektioiden riskiä. Kysy lääkäriltä tai hoitajalta ohjeita katetrin oikeasta pituudesta.

Terveydenhuollon ammattilainen neuvoo, kuinka usein katetrointi pitää tehdä päivän aikana. Virtsaaminen on yleensä tarpeen 4–6 kertaa päivässä säännöllisin välein. Jos virtsamäärä on yli 400 millilitraa, virtsaamisväli on liian pitkä. Lääketieteellisissä kokeissa on osoitettu, rakossa oleva suuri virtsamäärä lisää virtsatieinfektioiden riskiä.

Hankauksen välttäminen

Virtsaputkessa ja -rakossa on limakalvo, joka estää bakteerien haitallisia vaikutuksia. Limakalvon suojaaminen minimoi myös infektioriskin. Hydrofiilisen LoFric-katetrin letkun pinta sitoo vettä. Pinnan ansiosta letku on erittäin liukas ja ehkäisee hankausta ja virtsaputken limakalvovaurioita letkun sisäänviennin ja ulosvetämisen yhteydessä. Tämän ansiosta hydrofiilisten katetrien, kuten LoFricin, on osoitettu vähentävän virtsatieinfektion riskiä 64%. 1 Kaikki hydrofiiliset katetrit eivät ole samanlaisia. Kysy lääkäriltä tai hoitajalta ohjeita sopivan hydrofiilisen katetrin valitsemisesta.

Miten virtsatieinfektioita hoidetaan?

Yleensä virtsatieinfektio häviää itsestään muutaman päivän kuluttua, jos muita perussairauksia ei ole. On kuitenkin henkilöitä, jotka tarvitsevat antibiootteja infektion torjumiseksi. Henkilöt, jotka saavat usein virtsatieinfektioita, tarvitsevat yleensä erityistä hoitoa, ja vaikean virtsatietulehduksen ja/tai munuaisiin kohdistuvan vaikutuksen vuoksi sairaalassa voidaan tarvita suonensisäisiä antibiootteja.

Jos epäilet virtsatietulehdusta, keskustele aina terveydenhuollon ammattilaisen kanssa.

Viitteet 1 Yhteensä

  1. Li et al, Arch Phys Med Rehabil. 2013

Terveydenhuollon ammattilaisille