Lue lisää suolesta ja sen toiminnasta Suoli

Kuinka suolisto toimii?

Paksusuoli on suolen viimeinen osa, joka koostuu useista yksiköistä, kuten peräsuolesta ja peräaukon kanavasta. Paksusuolen päätehtävänä on imeä vettä. Pilkotusta ruoasta tulee uloste, joka kuljetetaan peräsuoleen ja sitten ulos kehosta suolen liikkeiden avulla.

Mitä tarkoittaa normaali ulostaminen?

Ulostamiskertojen määrä vaihtelee yksilöstä toiseen. Kolmesta kerrasta päivässä kolmeen kertaan viikossa on normaalia ja terveellistä. Väliaikaiset muutokset ulostamiskertojen määrässä ovat yleisiä. Jos sinulla on jatkuvasti vähemmän ulostamiskertoja kuin kolme kertaa viikossa ja tunnet turvotusta tai ulostaminen on kivuliasta, se voi olla merkki ummetuksesta.

Mitä tarkoittaa normaali uloste?

Ulosteen koostumus voi vaihdella ruoan ja veden, elämäntavan, liikunnan, lääkkeiden ja infektioiden mukaan. Bristolin ulostekaavio on apuväline, jota terveydenhuollon ammattilaiset käyttävät apuna suoliston toiminnan arvioinnissa. Siinä kuvataan erilaisia ulosteiden muotoja ja tyyppejä:

 

Tyyppi 1-2 tarkoittaa ummetusta
Tyypit 3-4 ovat ihanteellisia ulosteita, jotka tulevat helposti ulos
Tyyppi 5-7 voi viitata ripuliin ja kiireellisyyteen (ja lisätä ulostevahinkojen riskiä)

Mitä tapahtuu, kun suolisto ei toimi?

Useimmille meistä suoli saattaa aiheuttaa silloin tällöin ongelmia, mutta yleensä vaiva helpottaa muutamassa päivässä. Joillakin ongelmat ovat jatkuvia. Suolisto-ongelmien kanssa eläminen on haastavaa ja ne saattavat heikentää elämänlaatua ja rajoittaa esimerkiksi työssäkäyntiä. Aiheesta on myös vaikea puhua. On kuitenkin tärkeää keskustella näistä ongelmista ja hakea niihin apua terveydenhuollon ammattilaisilta.

Oikean tuen ja oikean hoidon avulla voit saada elämäsi takaisin. Tämän kyselylomakkeen täyttäminen voi auttaa vuoropuhelua, kun tapaat terveydenhuollon ammattilaisen.

Liittyvät olosuhteet

Joissakin tapauksissa vakavasta tilasta tai vammasta kärsivillä ihmisillä voi olla myös suolistoon liittyviä ongelmia. Täältä voit lukea lisää aiheeseen liittyvistä olosuhteista.

Ladattava materiaali 2 Yhteensä