Parkinsonin tauti

Parkinsonin tauti diagnosoidaan usein 40-50 vuoden iässä, mutta se voidaan diagnosoida myös paljon aikaisemmin. Taudin uskotaan johtuvan ympäristötekijöiden ja geneettisten tekijöiden yhdistelmästä, ja sitä hoidetaan useimmiten lääkkeillä.

Mikä on Parkinsonin tauti?

Parkinsonin tauti on etenevä neurologinen sairaus. Parkinsonin tautia sairastavilla ihmisillä osa aivosoluista, jotka luovat kemiallista dopamiinia, ovat kuolleet. Näitä soluja tarvitaan fyysisen liikkeen ja mielialan hallintaan. Sairaus yleensä pahenee ajan myötä, sen eteneminen vaikuttaa ihmisiin eri tavalla – samoin kuin sen oireet.

Tämän tyyppisessä neurologisessa sairaudessa aivojen ja ruoansulatuskanavan osien väliset viestit johtavat ruoan hitaampaan kulkuun, peräsuolen tuntemusten vähenemiseen ja peräaukon hallintaan, mikä voi johtaa ummetukseen ja ulosteinkontinenssiin. Jotkut voivat myös kokea virtsarakon toimintahäiriöitä jossain sairauden vaiheessa.

Parkinsonin taudin oireet

Parkinsonin taudin tyypillisiä oireita ovat:

  • Motorisen toiminnan oireet, kuten liikkeen hitaus, jäykkyys ja vapina
  • Ei-motoriset oireet, kuten nielemis-, puhumis- sekä virtsarakon ja suolen tyhjeneminen. Näitä oireita voivat pahentaa entisestään heikentyneet tuntemukset, heikentynyt liikkuvuus/tasapaino ja alaraajojen toimintahäiriöt

Virtsarakon ongelmat Parkinsonin taudissa 

Parkinsonin tautia sairastavilla ihmisillä raportoidaan yleisesti kahta tilannetta: virtsainkontinenssia ja nokturiaa eli yövirtsaisuutta. Nämä olosuhteet (tai mikä tahansa muu ongelma, jonka Parkinsonin tautia sairastava voi kokea) saattavat olla seurausta aivojen ja virtsarakon välisestä signaaliongelmasta. Kaikilla Parkinsonin tautia sairastavavilla ei ole näitä kokemuksia. Mutta heillä, joilla näitä oireita esiintyy, tilanne saattaa pahentua taudin edetessä.

Virtsanpidätyskyvyttömyys tunnetaan myös nimellä yliaktiivinen virtsarakko. Joku, jolla on yliaktiivinen virtsarakko, kokee ei-toivottuja, vaikeasti hallittavia supistuksia. He saattavat tuntea välitöntä virtsaamistarvetta, ilman varoitusta, vaikka virtsarakko ei olisi täynnä. Yliaktiivinen virtsarakko voi olla hyvin häiritsevä, ja jotkut saattavat myös kokea virtsan karkailua.

Nocturialla tarkoitetaan tarvetta virtsata useita kertoja yön aikana yliaktiivisen virtsarakon vuoksi. Nocturia herättää käymään WC:ssä tai se voi johtaa vuoteen kastelemiseen. Nokturian aiheuttama keskeytynyt uni on yksi yleisimmistä ei-motorisista oireista ihmisillä, joilla on Parkinsonin tauti.

Toistokatetrointi voi olla hoitovaihtoehto näiden oireiden hallitsemiseksi, lue lisää täältä.

Tuotteet virtsarakkoon

Suolisto-ongelmat Parkinsonin taudissa

Ummetus on Parkinsonin tautia sairastavien yleisin suolisto-ongelma. Syynä on liikuntarajoitteisuus, hitaammat liikkeet ja jäykät lihakset aiheuttavat suolen sisällön hitaampaa kulkeutumista.

Parkinsonin tauti voi myös vaikuttaa kykyyn pureskella ja niellä ruokaa, ja voi olla vaikeaa syödä ruokavaliota, jossa on tarpeeksi kuitupitoisuutta, jotta ulosteet pysyvät pehmeinä. Nesteiden nieleminen voi myös olla vaikeaa, mikä puolestaan vaikuttaa ulosteen koostumukseen. Lääkkeet, sekä Parkinsonin taudin lääkkeet että masennuslääkkeet, voivat pahentaa ummetusta. Vaikeudet ylläpitää terveellisiä elämäntapoja ja pysyä aktiivisena voivat lisätä ummetuksen riskiä.

Suolihuuhtelu on vaihtoehto suolisto-ongelmien hallintaan, josta voit keskustella terveydenhuollon ammattilaisen kanssa ja lukea lisää täältä

Tuotteet suolistoon

Terveydenhuollon ammattilaisille