Yleiset suoliongelmat Krooninen ummetus

Mikä on krooninen ummetus?

Krooninen ummetus on kyseessä, kun suoli tyhjenee harvoin tai ulostaminen on vaikeaa ja tämä jatkuu yli kolme kuukautta. Oireet ovat samanlaisia kuin normaalissa ummetuksessa, tosin joskus vakavampia oireita saattaa esiintyä.

Kroonisen ummetuksen oireet

Ummetuksen vakavuudesta riippuen sinulla saattaa olla yksi tai useampi seuraavista oireista:

  • Alle 3 suolen tyhjenemiskertaa viikossa
  • Möykkyinen tai kova uloste
  • Turvotuksen tunne (turvonnut vatsa)
  • Vatsakipu
  • Ponnistaminen ulostamisen aikana
  • Tukoksen tai tukkeuman tunne peräsuolessa
  • Epätäydellisen tyhjennyksen tunne
  • Tarve helpottaa tyhjennystä painamalla vatsaa tai käyttämällä sormea ulosteen saamiseksi ulos

Kroonisen ummetuksen yhteydessä on yleistä kokea useampi kuin yksi oireista ja viettää pitkään wc:ssä yrittäen tyhjentää suolta.

Kroonisen ummetuksen syyt

Ummetuksen oireisiin voi olla useita syitä. Elämäntyyli, jossa on vähän tai ei lainkaan liikuntaa, ruokavalio, jossa on vähän kuitua, kuivuminen eli se, että ei juo tarpeeksi vettä, ovat kaikki tekijöitä, jotka vaikuttavat suolistoon. Tietyt lääkkeet, kuten eräät rauhoittavat lääkkeet, opioidikipulääkkeet, jotkut masennuslääkkeet ja jotkut verenpainetta alentavat lääkkeet, voivat myös vaikuttaa suolistoon ja aiheuttaa ummetusta.

Ulosteen läpikulkuaika vaihtelee yhdestä kolmeen päivään ja riippuu suolen liikkeistä, joita kutsutaan peristaltiikaksi. Jopa kolmanneksella ummetusta sairastavista henkilöistä on suolen hidastunut läpikulku, mikä johtuu siitä, että suolen liikkeet suolessa vähenevät huomattavasti ja ulosteiden kulku suolistossa muuttuu hyvin hitaaksi. Hitaan läpikulun syy voi olla neurogeeninen tai siihen ei joskus löydy syytä. Ummetusta ilman tunnettua taustalla olevaa syytä kutsutaan toiminnalliseksi ummetukseksi.

Ummetus voi johtua suolen tukkeutumisesta tai lantionpohjan lihasten heikentymisestä, mikä johtaa vaikeuksiin suolen tyhjentämisessä. Muita ummetusta aiheuttavia tekijöitä ovat suolen alaosan synnynnäiset epämuodostumat, kuten Hirschsprungin tauti tai lantionpohjan leikkaus. Synnytys voi myös aiheuttaa vaurioita, jotka johtavat tuskalliseen suolen tyhjenemiseen ja suoliongelmiin, jotka voivat olla elinikäisiä.

WC-käyttäytyminen, kuten se, että et mene vessaan tarvittaessa, on yleistä ja sitä kutsutaan pidättämiskäyttäytymiseksi ja se on yleisin ummetuksen syy lapsilla. Suolen tyhjentämättä jättäminen tarvittaessa kovettaa ulostetta ja tyhjennettäessä se voi olla tuskallista. Tämä opittu käyttäytyminen on yleistä myös aikuisilla, varsinkin kun halutaan välttää julkisissa käymälöissä käymistä, ja se voi aiheuttaa ummetusta pitkällä aikavälillä.

Ummetus voi olla seurausta jostakin muusta tilasta, kuten selkäydinvammasta, multippeliskleroosista (MS) tai Parkinsonin taudista.

Kroonisen ummetuksen hoito

Monet miehet ja naiset, joilla on vakavia oireita johtuen kroonisesta ummetuksesta, kärsivät hiljaisuudessa saamatta tarvitsemaansa apua. Jos olet kokenut tämän, et ole yksin. Olet ehkä jo kokeillut monia asioita - juoda enemmän vettä, erilaisia ruokavalioita, sulkea pois tiettyjä ruokia, liikuntaa, laksatiiveja, lääkkeitä, mutta mikään ei ole auttanut.

Silloin suolihuuhteluksi kutsuttu hoito voi tarjota ratkaisun lievittämällä vakavaa ummetusta käyttämällä vain haaleaa vettä. Se voisi olla tie takaisin elämään.