Yleiset suolisto-ongelmat Epätäydellinen suolen tyhjeneminen

Mikä on epätäydellinen suolen tyhjeneminen?

Epätäydellinen suolen tyhjeneminen tarkoittaa tilannetta, jolloin ulostamisen jälkeen peräsuolessa on vielä ulostetta jäljellä. Epätäydellinen tyhjeneminen tai epätäydellisen tyhjenemisen tunne on yksi kiusallisimmista ja yleisimmistä ummetuksen oireista. Kun suoli tyhjenee epätäydellisesti, on yleistä: 

  • Tarve ponnistella, jotta uloste kulkee
  • Tunne, että jotain on jäljellä tai lantion raskauden tunne
  • Jatkuva tai toistuva tarve tyhjentää suoli 
  • Tarve auttaa ulostamista tukemalla sormella peräaukon vierestä tai peräaukon kautta
  • Alusvaatteiden likaantumista (esim. ulosteen karkailua/tuhrimista) 

Suolen epätäydellisen tyhjenemisen syyt

Epätäydellisen tyhjenemisen syyt voivat vaihdella, mutta yleinen syy epätäydelliseen tyhjenemiseen on lantionpohjan toimintahäiriö, joka on lantionpohjan lihasten toiminnan muutos. Ulosteen kulku suolessa on monimutkainen prosessi, jossa lantionpohjan lihaksilla on tärkeä rooli. Lantionpohjan lihasten toiminnan muutokset voivat siis aiheuttaa ongelmia suolen tyhjenemisessä.

Ikä, raskaus ja/tai synnytys voivat heikentää lantionpohjaa ja siten pullistuma, jota kutsutaan rektoseeleksi, voi ilmaantua ja aiheuttaa ulosteen jumiutumisen. Rektoseele on yleinen vaiva, erityisesti synnyttäneillä naisilla.

Muita lantionpohjan toimintahäiriöitä, jotka voivat aiheuttaa epätäydellistä tyhjenemistä, ovat peräsuolen prolapsi (kun osa peräsuolesta työntyy peräaukosta ulos) ja ulostamisvaikeusoireyhtymä (toiminnallinen suolen häiriö: tyhjeneminen on epätäydellistä, jää vielä tarve tyhjentää). 

Suolen epätäydellisen tyhjenemisen hoito

Lantionpohjan toimintahäiriöin yleinen oire on tarve käyttää sormia, jota kutsutaan itsedigitaatioksi, auttamaan ulosteen kulkeutumisessa. Kun ruokavalio, elämäntapamuutokset ja laksatiivit eivät ole auttaneet, on olemassa minimaalisesti invasiivinen hoito, jota kutsutaan suolenhuuhteluksi, jossa veden avulla voi aloittaa tai lopettaa ulosteen kulkeutumisprosessin, jotta suolen tyhjeneminen olisi täydellisempää. Siten se voi vähentää ulosteen karkailua ja epätäydellisen tyhjenemisen oireita. Suolihuuhtelun avulla on mahdollista hallita tilannetta ja elää itsenäisempää elämää. 

Jos tyhjeneminen on epätäydellinen, hyvä alku on täyttää suolen toiminnan päiväkirja helpottaaksesi keskustelua terveydenhuollon ammattilaisen kanssa. Ladattava suolen toiminnan päiväkirja on saatavilla tämän artikkelin lopussa. 

Suolihuuhteluun on olemassa erilaisia laitteita, jotka voivat auttaa hallitsemaan suolistoasi, lue lisää Wellspect -huuhtelulaitteista täältä.

Aiheet

Oletko terveydenhuollon ammattilainen ja haluaisit oppia lisää?