Selkärankahalkio

Mikä on Spina Bifida?

Spina Bifida (selkärankahalkio) on yhteisnimitys synnynnäisiin neuraaliputken sulkeutumishäiriöihin kuuluville vammoille. Tämä synnynnäinen toimintahäiriö kehittyy ensimmäisen raskauskuukauden aikana. Yleisin spina bifida -tyyppinen vamma on myelomeningoseele, hermostoputken epämuodostuma, jossa selkärangan luut eivät kehity täydellisesti. Tämä aiheuttaa selkäytimen ja sen kudosten pullistumisen ja työntymisen ulos selästä.

Toimintahäiriötä voi esiintyä myös itse selkäytimessä ja hermojuurissa. Sulkeutumishäiriö voi syntyä mihin tahansa selkärangan kohtaan niskasta ristiluuhun ja häntäluihin saakka, mutta useimmiten se sijaitsee lantion alueella. Spina bifida -kohju suljetaan kirurgisesti mahdollisimman pian, mieluiten 24 tunnin kuluessa synnytyksestä.

Miten Spina Bifida vaikuttaa virtsarakkoon ja suolistoon?

Rakon hermojen toiminta häiriintyy 90 %:ssa Spina Bifida -tapauksissa, koska hermoimpulssit eivät saavuta määränpäätään normaalilla tavalla. Useimmilla Spina Bifida diagnosoiduilla ihmisillä on jonkin verran vaikutusta myös suoliston hallintaan. Heikentyneet signaalit aiheuttavat myös vaurioita lihaksiin, jalkojen halvaantumista, liikkuvuuden heikkenemistä, tunnottomuutta, verenkierron huononemista ja luiden murtumisriskin lisääntymistä.

Vaikutukset virtsarakkoon

Jos selkäydinvaurio on osittainen, joidenkin lihasten hallintakyky katoaa, mutta osa signaaleista voi silti mennä läpi. Sen ansiosta rakon tyhjentäminen toistokatetroinnilla ja siten pidempi, terveempi ja riippumattomampi elämä voi olla mahdollista. Lue lisää täältä.

Tuotteet virtsarakkoon

Vaikutukset suolistoon

Selkäytimen vaurio voi aiheuttaa suolen ja sulkijalihaksen rajoitetun hallinnan, mikä voi johtaa ulosteinkontinenssiin ja suolen toiminnan heikkeneminen voi aiheuttaa ummetusta. On yleistä kokea sekä ummetusta että ulosteenpidätyskyvyttömyysjaksoja. Suolihuuhtelu voi olla vaihtoehto suoliston hallitsemiseksi. Lue lisää täältä.

Suolenhoitotuotteet

Resurssit

Yhdysvaltalainen Spina Bifida Association on keskittynyt palvelemaan Spina Bifidan kanssa eläviä lapsia ja aikuisia. Sivusto tarjoaa resursseja, koulutusmateriaalia, tietoa ennaltaehkäisystä ja tapoja osallistua.

Spina Bifida -yhdistys

Toivomme, että tämä e-kirja auttaa sinua tekemään tietoisen päätöksen parhaasta katetrista sinulle ja / tai lapsellesi:

Terveydenhuollon ammattilaisille