Virtsaelimet

Mitä ovat virtsaelimet ja miten ne toimivat? 

Virtsarakon toiminta on jaettu täyttö- ja tyhjennysvaiheeseen. Tämä toimii hermoston ja alempien virtsateiden yhteistyöllä. On tärkeää, että kaikki virtsajärjestelmän osat toimivat yhteistyössä normaalin virtsaamisen aikaansaamiseksi. Virtsajärjestelmä koostuu munuaisista(A), virtsanjohtimista(B), virtsarakosta(C) ja virtsaputkesta(D).  

Virtsaelinten toiminta

Munuaiset ovat pavun muotoiset elimet, jotka sijaitsevat vatsan takaosaa kohti, selkärangan molemmin puolin. Munuaisia on tavallisesti kaksi. Ne poistavat jätetuotteet valmistamalla virtsaa. Niillä on erityinen järjestelmä pienistä putkista (nefroneista), jotka mahdollistavat aineiden suodattamisen. Munuaiset säätelevät veden määrää elimistössä, ja ihminen tuottaa noin 1,5 litraa virtsaa päivässä.

Virtsanjohtimet tyhjentävät virtsan munuaisista virtsarakkoon. Ne ovat 25–30 cm pitkiä putkia, jotka on vuorattu sileällä lihaksella. Lihaskudos käyttää peristaltiikkaa virtsan siirtämiseen alaspäin. Virtsaputket tulevat virtsarakon takaosaan Trigone-alueen kautta, venttiili estää virtsan palautumisen takaisin munuaisiin.

Virtsarakko on ontto elin, joka varastoi virtsaa ja sijaitsee lantiossa lantioluun yläpuolella ja takana. Virtsarakon elastista ja lihaksikasta seinämää kutsutaan detrusoriksi, ja se venyy pitämään keskimäärin 400-600 ml virtsaa. Virtsarakon seinämän sisäpuoli on peitetty useilla epiteelikerroksilla (limakalvolla). Limakalvo taittuu, kun virtsarakko on tyhjä, mutta venyy virtsarakon täyttyessä. On normaalia virtsata 4-8 kertaa päivässä ja (0-1 yöllä), normaalisti 200-400 ml joka kerta.

Yleiset virtsaelinten ongelmat

Olemme kaikki erilaisia, eivätkä kaikki virtsatieongelmat ole yhtä vakavia. Jotkut, kuten inkontinenssi ja virtsatieinfektiot, ovat yleisempiä kuin luuletkaan. Ja näiden ongelmien hoitoon ja hallintaan on monia vaihtoehtoja.

Tässä osiossa keskitymme yleisimpiin virtsatieongelmiin, jossa toistokatetrointi voi olla osa hoitoratkaisua. Se on tarkoitettu vain tiedoksi - jos uskot, että sinulla saattaa olla joitain kuvaamistamme oireista, muista ottaa yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen mahdollisimman pian. Napsauta alla olevaa luetteloa saadaksesi lisätietoja kustakin osiosta.

Lue lisää: Yleiset virtsatieongelmat