Yleiset suolisto-ongelmat Ulosteinkontinenssi

Mikä on ulosteen pidätyskyvyttömyys tai ulosteinkontintenssi?

Ulosteinkontinenssi on lääketieteellinen termi ulosteen pidätyskyvyttömyydelle, joka viittaa suolen normaalin hallinnan menetykseen, mikä johtaa kiinteän tai nestemäisen ulosteen, liman tai kaasun karkailuun. 

Ulosteinkontinenssin oireet

Ulosteinkontinenssin oireet voivat olla joko ilman varoitusta tuleva uloste, joka tunnetaan passiivisena ulosteen pidätyskyvyttömyytenä, tai äkillisenä suolen toimintana, jota ei voida hallita. Jotkut voivat kokea molempia oireita.

Ulosteen karkailun yleisiä oireita ovat:

  • Voimakas tai äkillinen ulostamistarve
  • Ei ehdi WC:hen ajoissa
  • Ei pysty hallitsemaan suolen toimintaa
  • Vahingot, jotka johtuvat siitä, että ei ole tietoinen / tuntenut tarvetta mennä WC:hen
  • Ulostetahroja alusvaatteissa

Ulosteen karkailun syitä

Ulosteen karkailu voi johtua hyvin löysästä ulosteesta, ruoka-aine-intoleranssista tai lääkkeiden käytöstä.  Yleinen ulosteen karkailun syy on ummetus, ja tämä voi tapahtua, kun vetinen uloste kulkee suolistoon juuttuneen kovan ulosteen läpi. Muita syitä ulosteen karkailuun voivat olla epätäydellinen tyhjennys suolen toiminnan aikana tai suolistoon vaikuttava vamma tai sairaus.

On olemassa useita tiloja, jotka voivat johtaa ulosteinkontinenssiin, ja sitä esiintyy yleisesti neurologisissa sairauksissa tai vammoissa, synnynnäisissä epämuodostumissa ja toiminnallisissa suoliston toimintahäiriöissä (FBD).

Muutokset tai vauriot peräaukon kanavassa tai peräsuolessa, kuten synnytyksen jälkeen, voivat myös vaikeuttaa ulosteen pidätyskykyä ja aiheuttaa karkailua vuosia trauman jälkeen. Muut vauriot voivat johtua leikkauksesta, kuten peräpukamien tai kasvaimen poistamisesta. Ulosteen karkailu voi johtua myös liikkuvuusongelmista, jotka voivat vaikeuttaa WC:hen pääsyä ajoissa.

Tässä kuvattujen syiden lisäksi on tekijöitä, joiden on havaittu lisäävän ulosteen karkailun riskiä, kuten vanhuus, diabetes, fyysinen passiivisuus ja liikalihavuus. Pehmeä/juokseva uloste lisää karkailuriskiä entisestään.

Ulosteinkontinenssin hoito

Useimmille ihmisille se, että he eivät pysty luottamaan ja hallitsemaan kehoaan, on järkyttävää.

Jos kärsit ulosteen karkailusta, tiedät, että sekä fyysiset että psyykkiset seuraukset tuntuvat rajoittavilta ja voivat estää sinua tekemästä mitä haluat. Suolenhallinnan puute ja huoli vahingoista on aiheellinen syy ottaa yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen ja keskustella asiasta.

Suolisto-ongelmien vakavuudesta riippuen on olemassa erilaisia tapoja puuttua niihin. Navina Bowel Care -tuotevalikoima tarjoaa innovatiivisia ratkaisuja, joita terveydenhuollon ammattilaiset määräävät:

  • Navina Insert, ulosteinkontinenssitamponi, joka tarjoaa välittömän ratkaisun ongelmaan. Lue lisää Navina Insertistä täältä.
  • Navina -suolihuuhtelujärjestelmä, jota voidaan käyttää ratkaisuna vaativimpiin suolisto-ongelmiin. Lue lisää suolihuuhtelusta täältä.

Suolisto-ongelmien hoito

Suolen toimintahäiriön hoitoon on paljon vaihtoehtoja. Nämä vaihtelevat konservatiivisista menetelmistä, kuten ruokavalion tai elämäntavan muutoksista, kirurgisiin menetelmiin.