Diabetes

Mikä on diabetes?

Diabetes mellitus, tai yksinkertaisesti diabetes, on ryhmä aineenvaihduntasairauksia, joista kärsivällä henkilöllä on korkea verensokeri, koska keho ei tuota tarpeeksi insuliinia tai solut eivät reagoi tuotettuun insuliiniin.

Diabeteksen vaikutus virtsarakkoon ja suolistoon

Diabetes voi lisätä komplikaatioiden riskiä kehon eri osissa. Yksi yleisimpiä komplikaatioita on neuropatia, joka alkaa tavallisesti pisimmistä hermoista ja vaikuttaa sen vuoksi aluksi jalkateriin. Neuropatia tarkoittaa, että hermot ovat vaurioituneet aiheuttaen tuntoaistin menetystä.

Diabeettinen neuropatia voi kehittyä milloin tahansa, mutta mitä kauemmin sinulla on ollut diabetes, sitä todennäköisemmin se vaikuttaa hermoihin. Diabeettinen neuropatia voi lopulta vaikuttaa virtsarakon ja suolen toimintaan. Vaiva voi jatkua pitkään huomaamatta, minkä vuoksi hoito aloitetaan yleensä myöhäisessä vaiheessa.

Diabetes ja virtsarakon oireet

Neuropatian aiheuttaa rakkoon kolmenlaisia muutoksia. Ensinnäkin virtsarakon herkkyys vähenee. Tämä tarkoittaa lähinnä sitä, että vaivasta kärsivä ei tunne virtsarakon täyttymistä entiseen tapaan, minkä vuoksi WC-käynnit harvenevat.

Toiseksi, virtsarakon tilavuus kasvaa edellisestä johtuen, koska potilas ei tunne tai havaitse tyhjennystarvetta. WC-käyntejä voi olla vain yksi tai kaksi päivässä!

Kolmanneksi, virtsarakon supistumiskyky heikkenee, minkä vuoksi rakkoa on mahdotonta tyhjentää täydellisesti. Tästä seuraa virtsaumpi, virtsatieinfektioita, inkontinenssi (joskus merkkejä yliaktiivisuudesta) ja pitkällä aikavälillä lisääntyneeseen munuaisvian riskin lisääntyminen.

Nämä muutokset johtavat suurentuneeseen, supistuskyvyttömään, velttoon virtsarakkoon, joka ei välttämättä oireile alussa paljon. Vaikutus leviää kuitenkin lopulta myös sulkijalihakseen ja voi aiheuttaa virtsaummen, inkontinenssin ja toistuvia virtsatieinfektioita. Joillakin ihmisillä on myös rakkopareesi ja kivulias krooninen virtsaumpi.

Diabetes ja suoliston oireet

Ummetus on melko yleistä diabeetikoilla. Syy voi johtua joko korkean verensokerin aiheuttamista hermovaurioista tai taudin hallintaan tarkoitetuista lääkkeistä.

Neuropatian vaikutus suolistoon liittyy pääasiassa suolen sisällön läpikulkuaikaan. Neuropatia voi hidastaa suolen sisällön kulkeutumista, mikä puolestaan antaa enemmän aikaa veden imeytymiselle ja voi johtaa kovempaan ulosteeseen, jota on vaikeampi ulostaa. Tämä aiheuttaa ummetusta, joka puolestaan voi johtaa suolitukokseen jos sitä ei hoideta.

Toisaalta neuropatia voi myös aiheuttaa liian nopeaan suolen toimintaan, mikä aiheuttaa ongelmia nesteen imeytymisessä suolen sisällöstä. Tämä voi johtaa vetisempään ulosteeseen, useampiin ja kiireellisempään suolen toimintaan tai jopa ripuliin.

Mitä on otettava huomioon, jos sairastaa diabetesta

Koska oireet voivat olla salakavalia, ne voivat jäädä kokonaan huomaamatta. Tee seuraava pikatarkistus:

  • Kuinka usein käyt WC:ssä tyhjentämässä virtsarakkosi? Alle 4 kertaa päivässä?
  • Tuntuuko sinusta, että joudut ponnistelemaan, jotta saat tyhjennettyä virtsarakkosi?
  • Onko sinulla tunne, että virtsarakkosi ei tyhjene?
  • Onko sinulla ollut useita virtsatieinfektioita viimeisen vuoden aikana?

Jos vastaat kyllä johonkin näistä kysymyksistä - tarkistus voi olla paikallaan. Sama koskee muita kiusallisia virtsatie- tai suolisto-oireita. Lisätietoa suolen toiminnasta löydät täältä ja täytä suolistokysely, jonka voit ottaa mukaasi keskusteluun terveydenhuollon ammattilaisen kanssa.

Resurssit

Kansainvälinen diabetesliitto (The International Diabetes Federation) on 230 kansallisen, 170 maassa sijaitsevan diabetesjärjestön kattojärjestö. Sen tavoitteena on kouluttaa, tiedottaa, ohjata ja tukea ihmisiä, joiden elämään kyseinen sairaus vaikuttaa.

 

Kansainvälinen diabetesliitto

For Healthcare Professionals