Eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu - BPE

Mitkä ovat yleiset suurentuneen eturauhasen oireet ja hoidot?

Onko sinulla ollut virtsaamisongelmia ja ihmettelet syytä siihen? Täältä voit lukea lisää eturauhasen hyvänlaatuisen liikakasvun (BPE) oireista.

Saat lyhyen yleiskatsauksen siitä, mitä se merkitsee, miten eturauhasen laajentumista voidaan hoitaa, ja mikä tärkeintä - miksi on tärkeää hakea apua varhaisessa vaiheessa. Käytä alla olevia lyhyitä linkkejä.

Käytkö usein WC:ssä öisin?

Useat miehet joutuvat käymään vessassa yön aikana useamman kerran ja tämä on yleinen eturauhasen hyvänlaatuisen liikakasvun (BPE) oire.

Muita oireita ovat hidas tai poikkeava virtsasuihku, usein toistuva tarve virtsata ja myös pidätysvaikeudet.

Oireita voi olla yksi tai useampia, ja merkit suurentuneesta eturauhasesta eivät tule yhtäkkiä, vaan ne ilmenevät vähitellen.

Monet miehet elävät suurentuneen eturauhasen aiheuttamien oireiden kanssa

Eturauhasen hyvänlaatuista liikakasvua esiintyy 50%: lla kaikista yli 50-vuotiaista miehistä ja se yleistyy iän myötä. Jos olet yksi heistä, on tärkeää muistaa, ettet ole yksin, ja että apua on saatavilla.

Monet miehet, joilla on oireita, ovat huolissaan siitä, että kyseessä voi olla eturauhassyöpä. Tämän vuoksi he saattavat olla haluttomia hakemaan apua, mutta suurentunut eturauhanen ja eturauhassyöpä ovat kaksi täysin eri tilaa.

Voi tuntua rauhoittavalta tietää, että eturauhasen liikakasvu ei kehity eturauhassyöväksi. Toivottavasti vakavampi diagnoosi voidaan sulkea pois tutkimuksen jälkeen.

 

Mitä eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu tarkoittaa?

Kun eturauhanen laajenee, se painaa virtsarakkoa ja virtsaputkea. Ja jos virtsan ulostuloaukko on tukossa, virtsaamisen aloittaminen voi olla vaikeaa, voi esiintyä usein toistuvaa tarvetta mennä vessaan ja virtsarakon epätäydellistä tyhjentymistä, mikä lisää virtsatieinfektion riskiä.

Miksi näin tapahtuu, ei ole täysin tiedossa, mutta kehon hormonitasapaino muuttuu vanhetessa, ja tämä voi aiheuttaa eturauhasen kasvun. Mitä vakavammat oireet ovat, sitä suurempi on negatiivisten vaikutusten riski yleiseen hyvinvointiisi. Jos tukos tekee virtsaamisen erittäin vaikeaksi – ja jos sitä ei hoideta – se voi aiheuttaa vakavia ja pysyviä vaurioita virtsarakkoon tai munuaisiin.

Kuvan kuvaus: A: Normaali eturauhanen B: Suurentunut eturauhanen 1. Virtsarakko 2. Normaali eturauhanen 3. Normaali virtsaputki 4. Suurentunut eturauhanen 5. Ahdas virtsaputki

Toistokatetrointi jäljittelee luonnollista tapaa

Jos virtsarakkosi ei toimi normaalisti, toistokatetrointi on toiseksi paras tapa virtsata, koska se jäljittelee tapahtuman luonnollista kulkua. Toistokatetrointi on helppo oppia ja se voidaan suorittaa missä tahansa. Menetelmässä käytät kertakäyttöistä katetria ja toimenpide kestää vain muutaman minuutin. Katetroimalla saat virtsarakkosi tyhjenemään kokonaan ja omaa hyvinvointiasi hallintaan. 

Se on pohjimmiltaan hyvin erilainen kuin kestokatetri, jota pidetään paikallaan monta päivää tai viikkoa ja joka tyhjentää virtsaa virtsarakosta jatkuvasti.

 

 

Lue lisää ja tilaa näyte miehille suunnatusta LoFric Origo -katetrista, joka auttaa miehiä, joilla on suurentunut eturauhanen.

Lue lisää LoFric Origosta

Voiko suurentunut eturauhanen vaikuttaa mieheen seksuaalisuuteen?

 

Terveydenhuollon ammattilaisille