Kurssin teema: Virtsarakko Toistokatetroinnin opettaminen

Tällä kurssilla perehdytään toistokatetroinnin opetuksen perusteisiin. Opit virtsarakon toiminnasta, virtsateiden anatomiasta ja fysiologiasta sekä virtsarakon epätäydelliseen tyhjentymiseen suunnatuista hoitovaihtoehdoista. Aiheeseen liittyvä webinaari antaa perustietoa toistokatetroinnin opettamisesta ja siitä, miksi oikean katetrin valinta on tärkeää.

10 aineistoa

 1. Virtsarakon toiminta

  Virtsarakko on ontto lihaksikas elin lantiossa, aivan häpyluun yläpuolella ja takana. Virtsarakolla on kaksi päätehtävää: virtsan kerääminen ja tyhjentäminen.

 2. Hoitovaihtoehtoja virtsarakon epätäydelliseen tyhjentymiseen

  Virtsaumpi on kyvyttömyyttä tyhjentää virtsarakko, ja sen seurauksena rakkoon jäävä virtsa voi aiheuttaa komplikaatioita. On tärkeää tietää, että vaikka ihminen pystyy virtsaamaan, virtsarakkoon voi silti jäädä suuri määrä jäännösvirtsaa.

 3. Potilasvalinta ja toistokatetroinnin tiheys

  Toistokatetrointi edellyttää potilaan sitoutumista hoitoon, ja jotkut saattavat lopettaa sen kesken etenkin stressin tai muiden sairauksien vuoksi. Potilaiden täytyy olla motivoituneita ja heillä on oltava riittävän hyvä käsien toimintakyky.

 4. Toistokatetrointi

  Tässä videossa käsitellään mm. toistokatetrointia, katetreja ja opettamisen tärkeyttä.

 5. Mitä on toistokatetrointi

  Katetrointi on ehkä yksi vanhimmista urologisista toimenpiteistä, joka juontaa juurensa tuhansien vuosien taakse. Virtsakatetrin käyttö on välttämätöntä, kun virtsarakkoon on jäänyt virtsaa, jota ei voida tyhjentää normaalisti tyhjentämällä.

 6. Long-term safety of intermittent catheterization

  Single-use hydrophilic catheters were developed in the early eighties to address long-term complications of intermittent catheterization as seen when reusing plastic catheters with add-on lubrication. As reported by Wyndaele and Maes1 and Perrouin-Verbe et al.2 the majority of complications related to intermittent catheterization occur after long-term use as a result of damage to the urethral wall from repeated catheterizations. In contrast, long-term use of LoFric hydrophilic catheters is reported to prevent urethral trauma and complications.3 4