Suolen toimintahäiriö Yleiset suoliongelmat

Onko sinulla suoliongelmia?

Jos sinulla on suoliongelmia, et ole yksin. Suoliongelmat ovat yleisempiä kuin luulisi. Itse asiassa tutkimukset osoittavat, että ummetus vaikuttaa yli 20 prosenttiin väestöstä, kun taas 10 prosentilla on ulosteinkontinenssia. Suoliongelmien taustalla oleva syy voi vaihdella, mutta oireet ovat samat.

Yleiset suoliongelmien syyt

Suoliongelmia voi esiintyä useista eri syistä. Näitä ovat:

  • Neurogeeniset suolen toimintahäiriöt (Neurogenic Bowel Dysfunction, NBD), joissa suoliongelmat johtuvat hermovauriosta
  • Toiminnalliset suolen häiriöt (Functional Bowel Disorders, FBD), kun taustalla olevia neurologisia syitä ei löydy
  • Lantionpohjan lihasten toimintahäiriöt – esimerkiksi komplikaatiot synnytyksen jälkeen
  • Leikkauksen jälkeinen tila – esimerkiksi paksusuolen tai peräsuolen syövän leikkauksen jälkeen (Low Anterior Resection Syndrome, LARS)
  • Synnynnäiset sairaudet, kuten Hirschsprungin tauti tai peräsuolen epämuodostumat

Mikä on neurogeeninen suolisto?

Neurogeeninen suolen toimintahäiriö (NBD) on termi, jota käytetään kuvaamaan hermosignaalien häiriöistä johtuvaa suolen toimintahäiriötä. Hermosignaalien häiriöt voivat aiheuttaa hitaamman ulosteen kulkeutumisen suolen läpi. Mitä kauemmin ulosteet pysyvät suolistossa, sitä enemmän vettä imeytyy ulosteesta, joka tekee ulostamisesta yhä vaikeampaa. Tämä johtaa suolen turvotukseen tai laajentumiseen ja suolen tyhjenemisen tiheys muuttuu hyvin hitaaksi ja arvaamattomaksi. Kun pystyt kakkaamaan, se voi olla erittäin tuskallista ja voi kestää tunteja, johon saattaa liittyä epätäydellisen tyhjenemisen ja likaantumisen tuntemuksia.

Hermojen häiriöt voivat myös häiritä ulostamissgnaaleja eli tunnetta siitä, että suoli on tyhjennettävä. Tämä tarkoittaa, että joillain ihmisillä suoli tyhjenee äkillisesti ilman varoitusta.

Esimerkkejä tiloista, joihin NBD voi vaikuttaa, ovat:

Mikä on toiminnallinen suolen häiriö?

Suolen toimintahäiriöitä, joiden taustalla ei ole tunnistettua perussairautta, kutsutaan toiminnallisiksi suolen häiriöiksi ((Functional Bowel Disorders, FBD). Yleensä FBD:tä on vaikeampi diagnosoida, koska kaikki muut vaihtoehdot on ensin suljettava pois.

Esimerkkejä FBD:stä ovat:

  • Toiminnallinen ummetus (tai idiopaattinen ummetus)
  • Toiminnallinen ulosteenpidätyskyvyttömyys
  • Suolen hidastunut läpikulku (Slow Transit Constipation, STC)

Terveydenhuollon ammattilaisille

Varusta itsesi ja kouluta kollegasi tai potilaasi opetusohjelmien, webinaarien ja ladattavan materiaalin avulla.