Käyttäjien tarinoita Kolmevuotiaan toistokatetrointi

Useimmat ratsastajat ohjailevat hevostaan jaloillaan mutta Eviellä ei ole tuntoa polvista alaspäin, koska hänellä on selkärankahalkio. Se vaikuttaa hänen tasapainoonsa mutta ei estä häntä ratsastamasta Daisy-hevosellaan. Vamma heikentää myös Evien virtsarakon ja suoliston toimintaa, minkä vuoksi hän käyttää virtsakatetreja virtsarakkonsa tyhjentämiseen.

Kun olemme horse show-tilaisuuksissa ja näyttelyissä, aikataulutan asiat niin, että vessakäyntini sopii ratsastusaikatauluuni - hyppään hevosen selästä, jätän hevosen äidilleni, menen vessaan, katetroin ja palaan Daisyn luokse muutamassa minuutissa. Tämä toimii todella hyvin, ja se tarkoittaa, että voin tehdä juuri sitä, mitä rakastan ja se on hienoa.

Vaippaikäisenä Evien virtsarakon ongelmat jäivät vielä huomaamatta. Kun hän kasvoi, hänen vanhempansa aavistelivat, että jotain on, mikä ei toimi kunnolla.

Olin melko järkyttynyt, kun meille kerrottiin, että meidän on aloitettava katetrointi, kertoo Evien äiti Caroline.

Totuttuaan ajatukseen he jatkoivat Evien valmistelua katetrointia varten. Sairaalassa tapahtunut perehdytys sujui hyvin, mutta tulevaan he eivät olleet voinut valmistautua.

Se oli aluksi vaikeaa

Tulimme kotiin, ja Evie käsitti, samoin kuin minä, että katetrointi ei tapahdukaan vain kerran, vaan että se tehdään joka kolmas tunti, aina aamun heräämisestä illan nukkumaan menoon saakka. Hän taisteli vastaan kovasti, kuten kolmevuotiailla muutenkin tapana on. Kuvittele katetroivasi kolmivuotiasta, jonka kanssa yksi katetrointi voi viedä tunnin ja koko homma uudestaan taas parin tunnin kuluttua. En pystynyt mitenkään selviytymään, voin rehellisesti sanoa, että totisesti en onnistunut hyvin.

Löydä toimiva tapa

Mutta asiat alkoivat sujua paremmin,  kun Caroline keksi pieniä temppuja helpottaakseen Evien katetrointia.

Minun piti todella käyttää mielikuvitustani keksiäkseni jotain, mikä toimisi meille. Evie rakasti musiikkia, hän rakasti Kylie Minoguea tuolloin. Niinpä keksin ostaa korvakuulokkeet ja laitoin ne hänen korvilleen katetroinnin ajaksi, ja joka kerta kun hän alkoi liikehtimisen, sammutin musiikin... Tämä teki hetkestä hauskemman ja Evie lähti tähän mukaan ja kutsui sitä taikamusiikikseen, ja se todella toimi.

Katetroinnista tuli osa heidän elämäänsä, ja pari vuotta myöhemmin Evien ollessa oli noin 5-vuotias, hän halusi hieman itsenäistyä ja oppia katetroimaan itse.

Tuolloin markkinoille oli juuri tullut Wii-peli ja sain idean, että hankimme Evielle tämän pelin, kun hän oppii katetroimaan. Ja hyvin pian saimmekin lähteä yhdessä peliostoksille! 

Nautin siitä, että tein sen itse ja sain vähän itsenäisyyttä", Evie sanoo. Se merkitsi sitä, että minun ei tarvinnut olla äitini kanssa koko ajan. Se oli ensimmäinen kokemani vapauden tunne,  ja se oli minulle suuri saavutus.

Millä tavoin vanhemmat voivat tehdä katetroinnin mahdollisimman helpoksi lapselleen?

Luulen, että on löydettävä jotain, mitä lapsesi rakastaa, meille se oli hevoset ja esteratsastus. Evie rakasti ratsastamista niin paljon, että hän teki mitä tahansa, jotta voimme mennä tallille ja hän halusi saada kaikki tarvittavat toimenpiteet nopeasti tehdyksi voidakseen pian palata ratsastamaan. Minusta tuntui, että minulla on työkalu, jolla voisin motivoida häntä itsensä hoitamiseen. 

Suosittelen todellakin kaikille - hakeutukaa lapsenne tärkeiden harrastusten ja aktiiviteettien pariin. Ne voivat auttaa motivoimaan häntä käsittelemään asiaa, jonka kanssa hän on tekemisissä - jotta hän voisi tehdä rakastamiaan asioita.

Ratsastusmahdollisuus tarjoaa Evielle niin paljon hyviä asioita, eikä edes hänen jalkojensa tuntopuutos tai virtsarakon ongelmat estä häntä harjoittelemasta ja kilpailemasta.

Olen todella kiitollinen siitä, millaista elämäni on nyt, kun katetroin. Pystyn jatkamaan esteratsastusta, käymään koulua, ja minussa on niin monia asioita, jotka ovat normaaleja ja joita voin katetroinnin ansiosta tehdä normaalisti.