Käyttäjien tarinoita Olen ylpeä katetroinnista

Diagnosoimaton virtsarakon toimintahäiriö

Kun Serena Greenille kerrottiin 30-vuotiaana, että hän joutuisi toistokatetroimaan loppuelämänsä ajan, hän tunsi itsensä nöyryytetyksi. Nyt hän on ylpeä katetroinnista, mutta hänen matkansa hyväksyntään seuraavina vuosina kuului ystäviä, perhettä ja terveydenhuollon ammattilaisia.

Serena oli tietämättään elänyt diagnosoimattoman virtsarakon toimintahäiriön kanssa vuosia. Ongelma tunnistettiin vasta magneettikuvauksessa, joka tehtiin selän välilevytyrän vuoksi.

Magneettikuvaus osoitti, että vatsassani oli erittäin suuri massa, joka vaati hieman tutkimista. Sitten selvisi, että minulla oli melko suuri rakko, josta ei välttämättä tarvitse olla ylpeä, mutta kaikki erilaiset testit, joita minulle tehtiin jälkeenpäin, osoittivat, että välilevytyrä oli mahdollisesti vahingoittanut selkärangan hermoja. Tästä syystä olin täysin menettänyt tuntemuksen virtsaamistarpeesta.

Joten valitettavasti minulle ei tule tuntemusta virtsaamistarpeesta, ja vaikka tulisikin, en pystyisi kuitenkaan pissaamaan.

Diagnoosin jälkeen

Urodynaamisten tutkimusten jälkeen Serena vastusti aluksi ajatusta katetroinnista ja hänelle annettiin mahdollisuus harkita jonkin aikaa vaihtoehtoja. Kun minulle kerrottiin, että minulla oli ongelmia virtsarakon kanssa, olin järkyttynyt. En ollut ajatellut, että 40-vuotiaana minulle kerrotaan, että kehossani on jotain vialla ja että mahdollisesti tarvitsisin dialyysihoitoa. Joten, se oli minulle käänteentekevä hetki. Yritin pitkään piilotella tätä ongelmaa. Mutta kaksi tai kolme vuotta myöhemmin tiesin, että ongelma vain pahenee. En pystynyt lainkaan virtsaamaan. En voinut hyvin. Näytin erittäin turvonneelta ja ylipainoiselta. Joten, palasin lääkärin vastaanotolle, jolloin urodynaamiset tutkimukset uusittiin ihanan urologin ja uroterapeutin kanssa, ja keskustelimme vaihtoehdoista. Otin hypyn tuntemattomaan ja päätin aloittaa itsekatetroinnin.

Se ei ollut helppo päätös. Tunsin itseni nöyryytetyksi, hyvin hämmentyneeksi, ja koska se on uutta, useimmat ihmiset eivät selviydy muutoksesta, ei silloin, kun kyseessä on oma keho. Se oli melko vaikeaa aikaa, ja olen erittäin kiitollinen ihanalle miehelleni siitä, että hän oli tukenani.

Katetroinnin oppiminen

Katetroinnin opettaminen voi olla suhteellisen lyhyt prosessi, mutta itseoppiminen voi olla pidempi prosessi. Kun aloitin itsekatetroinnin, paikallisen sairaalani hoitaja oli todella kärsivällinen kanssani, mutta se ei ollut sopiva ympäristö. Olin sairaalan tutkimuspöydällä ja hän näytti minulle mitä tehdä. Hän opasti selkeästi mitä minun piti tehdä ja kuinka usein minun pitäisi katetroida, ja lähetti minut kotiin muutaman katetrin kanssa, jotta pääsisin alkuun.

Tietenkin siirtyminen steriilistä sairaalaympäristöstä omaan kotiin ja tietysti omaan kylpyhuoneeseen oli melko vaikea siirtymä. Joten neuvoni kaikille, joille tämä on uutta, on päästä omaan kylpyhuoneeseen mahdollisimman nopeasti ja harjoitella niin usein kuin turvallisesti on mahdollista. Järjestä itsellesi rauhallinen hetki ja paikka harjoitella itsekatetrointia - lukitse kylpyhuoneen ovi, jotta lapset, kumppani, lemmikit eivät tule sisään. Ota aikaa oppiaksesi miten kehosi toimii ja mikä on sinulle parasta, kun käytät katetria.

Ratkaiseva tuki

Serena ei ole ollut yksin katetroinnin kanssa, ja hän ylistää niitä, jotka ovat olleet hänen tukenaan matkan varrella. Tunnen olevani urheilupelaaja, jolla on joukkue ympärillään, erityisesti uroterapeutit, koska he saivat kaiken hämmennyksen poistumaan. Nämä ammattilaiset ovat tekemisissä katetroinnin kanssa joka päivä ja se on heille normaalia. He ovat nähneet kaiken ennenkin, he ovat tehneet kaiken ennenkin, he ovat vastanneet kaikkiin outoihin kysymyksiin aiemmin.

Terveydenhuollon ammattilaisten lisäksi matkan varrella on ollut muitakin mielenkiintoisia auttajia. Mieheni on tietenkin upea. Käymme usein lomamatkoilla ja hän on se, joka etsii minulle sopivan WC:n. Hän tietää, että haluan saippuaa, haluan puhtaita pyyhkeitä, haluan hyvää valoa, joten hän on loistava siinä. Voin lainata häntä, jos joku tarvitsee apua!

Ensimmäisen vuoden aikana kävin muutamia vaikeita keskusteluja ystävien ja ihmisten kanssa töissä. He olivat hieman hämmentyneitä, mutta se antoi minulle mahdollisuuden oppia puhumaan ihmisille katetroinnista. Ajan myötä näiden keskustelujen käyminen on tehnyt minusta paljon positiivisemman ja luottavaisemman katetroinnin suhteen. Kun alkaa puhua ihmisten kanssa, ei tunne enää hämmennystä, ja itse asiassa olen erittäin ylpeä siitä, että osaan katetroida itseni.

Neuvoja

Kuusi vuotta sen jälkeen, kun hän päätti aloittaa katetroinnin, Serena haluaa jakaa muutaman neuvon naisille, jotka aloittavat katetroinnin. Minulla on suuri palo katetrointia kohtaan, koska sillä on ollut todella suuri vaikutus elämääni ja siihen, miltä minusta fyysisesti tuntuu, joten haluan että kaikki muut hyötyvät tästä positiivisuudesta.

Nesteiden nauttiminen

Ensimmäinen neuvoni kaikille, jotka lähtevät tälle matkalle, on huolehtia nesteytyksestä. Kuulemme koko ajan veden hyödyistä, ja se on erityisen tärkeää, kun itsekatetroit, koska se voi vähentää infektioiden määrää.

Ole luottavainen

Seuraava neuvoni on olla luottavainen. Meistä varmasti tuntuu, että itsekatetroimme, koska meillä on jonkinlainen ongelma kehossamme, mutta itsekatetroinnin pitäisi saada tuntemaan olonsa positiiviseksi. Joten luota itseesi, kukaan ei kiinnitä sinuun huomiota kun käytät julkista WC:tä!