Miksi odotin niin kauan aloittaakseni toistokatetroinnin?

"Se oli se kulma, ei korkeus", Arne sanoo ja kuvailee, kuinka hän putosi puusta. Aktiivisena 22-vuotiaana nuorena miehenä jalkapallopelin aikana puistossa ystäviensä kanssa hän oli nähnyt pallon jäävän oksalle ja kiipesi hakemaan sitä. Putoamisen seurauksena Arne sai selkäydinvamman, eikä kyennyt kävelemään tai hallitsemaan virtsarakkoaan.

Tämä tapahtui vuonna 1990, ja siitä lähtien Arne on matkustanut ympäri maailmaa työnsä parissa ja tehnyt antoisan uran. Hän nauttii viettää aikaa lastensa kanssa eikä ole koskaan lakannut olemasta aktiivinen. Mutta hän aloitti toistokatetroinnin vasta vuonna 2013. Mistä viivästyminen johtuu?

"Itsepäinen", Arne sanoo. "Olen hyvin itsepäinen."

Olin käyttänyt urinaalikondomia – kondomi, joka peittää peniksen pään ja jossa oli jalkaan kiinnitetty virtsankeräyspussi. Tuntui kuin olisi ollut kaksi rakkoa, minun ei tarvinnut miettiä vessassa käymistä, ja matkustaminen oli helppoa. Mutta se haju ja infektiot! Minulla oli niin paljon virtsatieinfektioita - VTI (hoitamattomana, virtsatietulehdus voi olla hengenvaarallinen),joka vaikutti myös seksielämääni.

Minulle annettiin kaksi vaihtoehtoa, joko leikkaus tai toistokatetrointi.

Minulle tehtiin virtsarakon ultraäänitutkimus tavallisen tarkastuksen yhteydessä, ja se oli järkyttävää! Virtsarakon lihaskunto oli heikentynyt huomattavasti; sen vuoksi pystyin pidättämään niin paljon virtsaa. Seinät olivat laajentuneet, ja se näytti kamalalta. Tämä johtui siitä, että urinaalikondomi huolehtii vain vuodosta, se ei tyhjennä virtsarakkoa, joka johtaa virtsarakon liialliseen laajenemiseen. 

Kaksi vuotta myöhemmin virtsarakkoni oli palautunut normaaliin kokoon säännöllisen toistokatetroinnin myötä.

Minun piti oppia uudelleen vessassa käyminen, joka oli outoa, koska en vuosiin ollut ajatellut asiaa.

Olin aiemmin aktiivinen, mutta on joitain urheilulajeja, joita ei pysty harrastamaan jalkaan kiinnitetyn virtsapussin kanssa. Nyt toistokatetroinnin avulla voin nauttia uimisesta lasteni kanssa, mitä en voisi koskaan tehdä pussin kanssa samalla tavalla.

Tieto siitä, mitä tuotteita on saatavilla

Kun on kyse toistokatetroinnista, yksi ja sama ratkaisu ei toimi kaikille. Aloittaessani minulle ei annettu mahdollisuutta valita katetria, eikä hoitaja tiennyt, mitä oli saatavilla. Ensimmäinen oli katetri, jonka piti piti itse liukastaa. Ja vaikka olin iloinen siitä, että hajua ei enää ollut, katetria ei aina ollut mukava viedä sisään, koska minulla on tuntoa peniksessä ja virtsarakossa.

Virtsatieinfektioiden esiintymistiheys laski, mutta niitä esiintyi silti kuroumien vuoksi, mikä lisäsi infektioriskiä. Olen sittemmin oppinut, että charrièren koko (sisään asetetun putken halkaisija) ei ollut tarpeeksi suuri, ja tämä vaikutti siihen, kuinka nopeasti virtsarakkoni tyhjenee.

Tutustuminen katetriin, jossa on sileämpi pinta

Olisin luultavasti jatkanut tämän tyyppisen katetrin ja koon käyttöä, jos minulle ei olisi esitelty erityyppistä katetria:

Ensinnäkin - pinta, se on liukas sekään sisään viemisen että poistamisen aikana, ja silloin kun on tuntoa jäljellä se on uskomattoman tärkeää. Urotonic Pintarakenne tarkoittaa, että katetrin pinnan suolan ja sen liuenneiden aineiden pitoisuus on samanlainen kuin virtsalla. Siinä on erilainen pinta kuin katetreissa, jotka tarvitsevat lisäliukastetta.

Ja mikä tärkeintä, katetrin sisäänviemisen ja poistamisen sujuvuus tarkoittaa, että en ole kokenut kitkaa ja virtsaputken traumaa, joka liittyy lisääntyneeseen virtsatieinfektioiden riskiin - tieto siitä, että infektioriski on alhaisempi, antaa mielenrauhaa.

Oikean charrière-koon löytäminen vähentää virtsatietulehduksen riskiä

Olen myös pystynyt välttämään virtsatieinfektioita, koska minulla on suurempi charrière-koko (Arne käyttää CH16:ta) - suurempi charrière-koko antaa minulle mahdollisuuden tyhjentää rakko kokonaan ja tehokkaammin. Pienemmällä koolla virtsa tuli ulos hyvin heikosti, ja virtsarakon täydellinen tyhjentäminen vaati enemmän ponnistelua.

Virtsarakon jäännösvirtsa voi aiheuttaa infektion, joten virtsatietulehduksen esiintyvyys on toistaiseksi laskenut olemattomiin, ja olen käyttänyt 6 vuoden ajan katetria, jossa on Urotonic Pintarakenne.

Hygienian ylläpitäminen – kosketukseton tekniikka

Hygienia voi olla huolen aihe, joten katetrissani on urotonisen pinnan lisäksi kaikki samassa paketissa, mukaan lukien suolaliuos, joka aktivoi urotonisen pinnan puristamalla pakettia - en koskaan palaa takaisin katetriin, jonka joutuu itse liukastamaan.

Siinä on liikuteltava asetin, jonka avulla katetri on helppo suunnata sitä asetettaessa, ja se ylläpitää hygieniaa kosketuksettoman tekniikan avulla; et koskaan kosketa paljain käsin katetrin letkuosaa, joka viedään virtsaputkeen.

Käyttö on vaivatonta, ja siinä on uudelleensuljettava pakkaus, joka on huomaamaton ja helppo hävittää.

Intiimiys

Koska virtsateiden tilanne on niin paljon parempi, itseluottamukseni ja seksielämäni ovat parantuneet. Se on asia, josta minun ei enää tarvitse huolehtia, kun olen intiimissä läheisyydessä. Kun rakon tyhjentää ennen seksiä, ei tarvitse huolehtia karkailusta. 

Jos voisin muuttaa jotakin onnettomuuden jälkeisinä vuosina, olisin heti aloittanut katetrilla, jolla on urotoninen pinta. Olisin voinut välttää kaikki nuo infektiot ja terveydentilan laskun, koska se on helposti opittava, kätevä ja turvallinen hoitomuoto.

Sillä on ollut valtava vaikutus terveyteeni ja hyvinvointiini.