Ongelmia virtsarakon tyhjentämisessä Virtsaumpi

Mikä on virtsaumpi?

Jos sinulla on vaikeuksia tyhjentää virtsarakkoasi tai et pysty tyhjentämään virtsarakkoasi kokonaan, tätä kutsutaan virtsaummeksi (virtsaretentio). Vaikka tämä voi olla ahdistavaa, se on yleisempää kuin luuletkaan. Miehenä koet todennäköisemmin iän myötä jonkinlaista virtsaumpea, saatavilla on kuitenkin useita tehokkaita hoitomuotoja. 

Virtsaummen oireet ja syyt

Virtsaummessa on ongelmana virtsarakon epätäydellinen tyhjentyminen tai rakon tyhjentämisongelmat yleensä. Kyvyttömyys rakon täydelliseen tyhjentymiseen voi johtua monista syistä ja oireet voivat vaihdella. Virtsaumpi voi olla akuutti tai krooninen.

Eri tyyppiset tyhjenemishäiriöt

Akuutti virtsaumpi

Äkillinen kyvyttömyys virtsata on yleensä oire jostakin muusta hoitoa vaativasta sairaudesta. Se voi johtua:

  • Virtsarakon tai virtsaputken tukkeumat.
  • Häiriö hermojärjestelmän tiedonvälityksessä (esim. selkäydin tai hermovaurion yhteydessä).
  • Virtsarakon ylivenyttyminen (esim. pitkään viivästyneen virtsaamisen yhteydessä).

Sen lisäksi että akuutista virtsaummesta kärsivällä on selvästi diagnosoitava ja äkillinen kyvyttömyys tyhjentää rakko, hänellä on yleensä myös pömpöttävä alavatsa.

Hoitamattomasta virtsaummesta johtuvia komplikaatioita voivat olla virtsarakon vaurioituminen ja krooninen munuaisvaurio. 

Krooninen virtsaumpi

Krooninen virtsanpidätys johtuu yleensä, samoin kuin akuutti virtsaumpi, jostakin muusta hoitoa vaativasta sairaudesta. Syitä voivat olla:

  • Virtsan virtauseste
  • Rakkolihaksen heikkous
  • Neurologinen ongelma
  • Lääkkeen sivuvaikutus

Oireet voivat olla hämmentäviä, koska vaikka saatat pystyä virtsaamaan, sinulla voi olla vaikeuksia aloittaa virtsaaminen tai tyhjentää virtsarakko kokonaan. Saatat virtsata usein; saatat tuntea kiireellistä tarvetta virtsata, mutta virtsaaminen ei onnistu, kun pääset WC: hen; tai saatat tuntea, että sinun on vielä virtsattava, kun olet lopettanut virtsaamisen. Samaan aikaan sinulla voi olla myös virtsan tiputtelua WC-käyntien välillä ylitäyden virtsarakon (ylivuotoinkontinenssin) vuoksi.

Näiden hämmentävien oireiden vuoksi krooninen virtsaumpi diagnostisoidaan hyvin usein yliaktiiviseksi virtsarakoksi tai pakkoinkontinenssiksi. Tämä on vakava ongelma, koska yliaktiivista rakkoa hoidetaan ensisijaisesti "rauhoittamalla rakko" lääkkeillä - mikä luonnolllisesti vain pahentaa virtsaumpea.

Terveydenhuoltopalveluiden tarjoaja voi varmistaa, ettei kyseessä ole virtsaumpi, suorittamalla ultraäänitutkimuksen tai mittaamalla katetroinnin jälkeen rakkoon jääneen virtsan määrän. Hoitamattomasta virtsaummesta johtuvia komplikaatioita voivat olla virtsatieinfektiot, virtsarakon vaurioituminen, virtsanpidätyskyvyttömyys ja krooninen munuaisvauriolla.

Virtsaummen hoito

Olipa sinulla akuutti tai krooninen virtsaumpi, yleisin hoito on virtsarakon tyhjentäminen katetrin avulla. Sekä taustalla olevan syyn hoitaminen.

Hyvä uutinen on, että olkoon virtsankarkailun syynä virtsaumpi tai pidätyskyvyttömyys, vaivaa voidaan hoitaa nopeasti ja helposti itsekatetroimalla. Itsekatetrointi LoFric-katetreilla varmistaa virtsarakon täydellisen tyhjentymisen ja estää liian täydestä rakosta johtuvat virtsankarkailut ja terveysongelmat.