Usein Kysytyt Kysymykset

Jos olet juuri saanut tietää, että lapsesi tarvitsee katetrointia, sekä sinulla että lapsellasi on todennäköisesti paljon kysymyksiä. Olemme koonneet yhteen joitakin yleisiä kysymyksiä, joita sekä vanhemmat että lapset kysyvät.

Miksi minun on käytettävä katetreja?

Jotta pystyisit pissaamaan, virtsarakon ja aivojen on kyettävä puhumaan keskenään. Virtsarakon on sanottava "minun on tyhjennettävä"; aivojen on vastattava "mene vessaan ja anna lihasten rentoutua, jotta voit pissata" ja virtsarakon on vastattava "Olen nyt tyhjä, kiitos, lihakset voivat kiristyä uudelleen". Puhumatta toisilleen aivot eivät tiedä, että sinun täytyy pissata, joten ne eivät voi käskeä virtsarakkoasi puristamaan pissasi ulos, eikä ne voi myöskään käskeä sitä lopettamaan pissaamista. Katetrit auttavat sinua saamaan kaikki pissasi ulos, kun virtsarakko ja aivot eivät pysty puhumaan keskenään.

Sattuuko se?

Se voi tuntua aluksi hieman oudolta, mutta se ei satu.

Voinko tehdä sen väärin?

Joskus katetrin asettaminen on hieman vaikeaa. Jos näin tapahtuu, yritä hengittää syvään ja sitten yskiä, tämä voi rentouttaa oikeat lihakset, jotta se menee helpommin! Jos olet tyttö ja pissaa ei tule lainkaan ulos, olet ehkä laittanut katetrin väärään reikään. Ota toinen katetri ja yritä uudelleen, voit käyttää peiliä, jos haluat, jotta näet minne viet katetria.

Voiko katetri kadota kehoni sisälle?

Ei, se ei voi koskaan mennä virtsarakkoasi pidemmälle, joten se ei katoa. Se ei myöskään voi pistää reikää virtsarakkoon, koska se taipuu, kun se osuu virtsarakon sisäpuolelle.

Riittääkö, että tyhjennän rakkoni aamulla ja ennen nukkumaanmenoa?

Vain jos lääkäri tai hoitaja on kertonut sinulle näin. Muuten ei. Jos pissa pysyy virtsarakossa liian kauan, se voi tehdä sinut kipeäksi. Lasten tulisi yleensä pissata 5-7 kertaa päivässä, jonka vuoksi sinunkin on mahdollisesti näin tehtävä. Yritä aina käyttää katetria niin monta kertaa päivässä kuin hoitaja tai lääkäri neuvoo.

Voinko juoda vähemmän ja katetroida vähemmän?

Ei, kehosi tarvitsee vettä toimiakseen ja pissaaminen on hyvä asia, koska se poistaa bakteerit (pikku pöpöt) kehostasi.

Miksi saan virtsatieinfektioita?

Useimmat lapset saavat virtsatieinfektioita, koska he eivät ole pese käsiään tarpeeksi hyvin (aivan kuten jotkut aikuiset!). Jos käsissäsi olevat pöpöt pääsevät katetriin, ne menevät virtsarakkoon ja aiheuttavat infektion. Pöpöjä voi myös päästä katetriin, jos se koskettaa vaatteitasi tai WC-pönttöä ennen käyttöä. Jos näin tapahtuu, sinun tulee heittää katetri pois ja käyttää puhdasta katetria. Tilanne vain pahenee, jos et juo tarpeeksi tai jos et tyhjennä virtsarakkoasi kunnolla. Sinun tulisi aina odottaa, kunnes pissaa ei enää tule ulos, ennen kuin otat katetrin pois, vaikka sinulla olisi kiire. Keskustele lääkärin tai hoitajan kanssa siitä, kuinka paljon sinun pitäisi juoda.

Miksi katetria on joskus vaikea saada sisään?

Jos rakkosi on todella täynnä, virtsarakon alaosassa oleva pieni hana saattaa puristaa erityisen tiukasti estääkseen pissan karkailua. Voit kokeilla WC-pöntöllä istuessasi käyttää vatsalihaksia puristaaksesi ensin varovasti vähän pissaa ulos, saatat huomata, että katetrisi menee sisään helpommin. Joskus syvään hengittäminen ja yskiminen voivat auttaa, koska se rentouttaa lihaksia ja antaa katetrin mennä virtsarakkoon asti.

Miksi minulla on joskus pissan tiputtelua katetrointien välissä?

Jos odotat liian pitkään katetrointien välissä, virtsarakkosi on liian täynnä, ja pissan täytyy mennä jonnekin! Sinun on varmistettava, että käytät katetrejasi niin usein kuin hoitajasi on neuvonut. Joskus virtsarakon alaosassa oleva hana ei toimi kovin hyvin, jonka vuoksi sinulla saattaa olla pissan karkailua, vaikka käyttäisit katetrejasi todella hyvin. Jos näin tapahtuu, muista keskustella hoitajasi kanssa, joka voi auttaa.

Pitääkö minun kertoa opettajalleni?

On hyvä ajatus kertoa asiasta opettajalle tai kouluterveydenhoitajalle, koska joskus saatat tarvita apua. Voit pyytää äitiäsi tai isääsi kertomaan heille puolestasi, jos haluat, tai voit kertoa heille yhdessä. Opettajat ovat erittäin hyviä muistuttamaan sinua, kun sinun täytyy mennä vessaan, jos unohdat, eivätkä he kerro kenellekään muulle, että käytät katetria.

Pitääkö ystävieni tietää?

Voit päättää, kenelle haluat kertoa katetreistasi - sinun ei tarvitse kertoa kenellekään, jos et halua. Se on sinun valintasi. Jos et ole varma, kenelle kertoa, puhu ensin vanhemmillesi tai hoitajallesi, koska he voivat yleensä auttaa sinua. 

Tietävätkö muut, että käytän katetria?

Kukaan ei voi tietää, että pissaat katetrilla. He tietävät vain, jos kerrot heille.

Voinko lähteä kouluretkille?

Tietenkin voit! Älä unohda ottaa tarpeeksi katetreja mukaasi. Voit jopa ottaa katetreja, joissa on valmiina vesi ja pussi, jos olet menossa paikkaan, jossa ei ole lähettyvillä WC:tä. Hoitajasi voi näyttää sinulle nämä.

Voinko mennä uimaan?

Kyllä voit, katetreja käyttävät lapset voivat uida niin paljon kuin haluavat ja se on hauskaa!