Tämän sivun sisältö on tarkoitettu terveydenhuollon ammattilaisille.

Oletko ammattilainen?

X

Löydä oma tapasi tyhjentää virtsarakkosi

Jokainen meistä tyhjentää rakkonsa tavalla tai toisella. Se kuuluu jokaisen elämään. Itsekatetrointi eli toistokatetrointi on toiseksi paras rakon tyhjentämistapa, sillä se muistuttaa eniten luonnollista virtsaamista.

Jos sinulle on kerrottu, että sinun on aloitettava toistokatetrointi, syynä on todennäköisimmin se, ettei rakkosi tyhjene kokonaan – tai lainkaan. Mikä syysi onkaan, hyvän tyhjennystavan löytäminen helpottaa arkeasi ja katetroinnin onnistumista.

Jos olet ollut jonkin aikaa sairaalahoidossa, sinun ei tämän jälkeen välttämättä tarvitse noudattaa sairaalan katetrointirutiineja. Kysy kuitenkin ensin ohjeita terveydenhuollon ammattilaiselta ennen kuin ryhdyt luomaan omia tapojasi.
find your own routines full sunny morning with alarm clock width

Katetrointikertojen tiheys vaihtelee katetroinnin syyn, rakon koon ja nautitun nestemäärän mukaan. Olet todennäköisesti saanut suosituksia terveydenhuollon ammattilaiselta. On kuitenkin tärkeää, että yrität kuunnella omaa kehoasi etkä pitkitä katetrointiväliä liikaa. Rakkosi ei saa olla liian täynnä. Yksi ylimääräinen rakon tyhjennys on parempi kuin tyhjennyskerran väliin jättäminen.

Muista noudattaa saamiasi ohjeita katetroinnin valmistelusta ja itse katetroinnista. Tutustu myös katetrin mukana tulleisiin ohjeisiin kaikessa rauhassa. Varmista aina katetroinnin päätteeksi, että rakkosi on täysin tyhjä. Se onnistuu vetämällä katetri ulos hyvin hitaasti, kun olet lopettanut.

Jos katetrointi on hankalaa, sitä voi helpottaa tähän tarkoitukseen suunnitelluilla apuvälineillä. Kysy terveydenhuollon ammattilaiselta, millaisia apuvälineitä on saatavilla. Tutustu myös tämän sivuston Niksejä ja vinkkejä -videoihin. Ajan myötä löydät kuitenkin itsellesi parhaan tavan.