Tämän sivun sisältö on tarkoitettu terveydenhuollon ammattilaisille.

Oletko ammattilainen?

X

Onnistu katetroimalla

Rakkovaivat voivat vaikeusasteesta riippumatta hankaloittaa huomattavasti normaalia arkea. Katetrointi voi tuoda helpotusta monella eri tavalla.


Kertakäyttökatetreja käytettäessä rakko voidaan tyhjentää milloin tahansa päivän aikana, aivan kuten normaalisti virtsattaessa. Toimenpide ei häiritse lainkaan normaaleja rutiineja, millä on suurempi merkitys kuin miltä se saattaa kuulostaa. Hyvällä kertakäyttöisellä katetrilla suoritettuna katetrointi on nopea, miellyttävä ja erittäin vaivaton toimenpide. Kenenkään muun ei tarvitse tietää siitä mitään.

Katetroimalla rakko tyhjenee myös täydellisesti, minkä ansiosta riski virtsankarkailuun on pieni. Moni rakkovaivoista kärsivä arastelee lähteä ulos mahdollisen virtsankarkailun vuoksi. Itsekatetrointi voi olla osa ratkaisua. Lienee tarpeetonta sanoa, että rakon täydellinen tyhjentyminen on parempi potilaalle myös lääketieteellisestä näkökulmasta.

Toinen tärkeä elämänalue, johon kertakäyttöiset katetrit voivat vaikuttaa, on seksuaalinen kanssakäyminen. Pelkkä tieto siitä, että virtsaamisvaivoihin saa apua, lisää mahdollisuuksia parempaan seksuaaliseen toimintaan. Siitä syystä myös mieliala kohoaa. Kertakäyttökatetrien käyttäjä ei tarvitse myöskään jatkuvakäyttöistä laitetta, joka voi hävettää tai haitata.


wellspect why cic full width

Katetroinnin edut

Jos potilaan motorinen hallinta on riittävä katetrin käsittelyyn, itsekatetrointi on turvallinen ja miellyttävä tapa tyhjentää rakko sairauden tilasta riippumatta. Katetroinnin tavoitteena on potilaan elämänlaadun parantaminen rakon hallintaa parantamalla. Samanaikaisesti se ehkäisee munuaisvaurioita ja komplikaatioita, kuten jäännösvirtsan kerääntymistä rakkoon ja virtsatieinfektioiden kehittymistä.

Monet potilaat itsekatetroivat päivittäin.

Heidän mukaansa katetroinnista on monia etuja:
  • Katetrointi on helppoa ja turvallista. Vaikka se voi tuntua alussa hieman oudolta, se ei tee kipeää
  • Katetrointi tyhjentää rakon täydellisesti estäen virtsan takaisinvirtauksen, joka voisi vahingoittaa munuaisia
  • Se estää jäännösvirtsan kerääntymisen rakkoon ja pienentää virtsatieinfektioiden riskiä
  • Koska katetrointi tyhjentää rakon täydellisesti, virtsankarkailuriskiä ei ole
  • Potilas säätelee itse, milloin ja miten hän tyhjentää rakkonsa
  • Sen ansiosta hän voi nukkua kokonaisia öitä
  • Katetrointiin tottuu erittäin helposti, ja se alkaa pian muistuttaa normaalia virtsaamista