Suolihuuhtelu Vinkkejä

Hyödyllisiä vinkkejä

Ihmiset, jotka käyttävät suolihuuhtelua, ovat yleensä melko helpottuneita, kun he ovat löytäneet järjestelmän, joka toimii heille ja auttaa heitä saamaan takaisin elämänsä hallinnan. Monet kirjoittavat meille tarinoita omista kokemuksistaan ja haluavat jakaa vinkkejä, jotka voivat tukea muita, joilla on samanlaisia ongelmia. 

Vinkkejä suolihuuhtelun käyttäjältä

Kent Reverdal, jolla on selkäydinvamma, on hoitanut suoliston toimintahäiriötään suolihuuhtelujärjestelmällä monien vuosien ajan. Täällä hän jakaa kokemuksensa, vinkkinsä ja perustelee, miksi hän suosittelee huuhtelua suolisto-ongelmien hallitsemiseksi.*

Miksi käyttää suolihuuhtelua?

  • Arvokkuus
  • Hallinta
  • Ajan tehokkuus
  • Vähemmän virtsatieinfektioita
  • Lääkkeiden käytön väheneminen

Kentin vinkit

Vinkki yksi: Kärsivällisyys

Ensinnäkin suolisto on luultavasti se kehon osa, jonka sopeutuminen uuteen tilanteeseen kestää pisimpään. Ole kärsivällinen. Luo rutiineja. Muista juoda tarpeeksi vettä. Kun olet lämpimämmässä ilmastossa, sinun on todella kiinnitettävä huomiota juomiseen ja juotava paljon enemmän vettä kuin tavallisesti ummetuksen välttämiseksi. Melko terveellinen ruokavalio on myös suositeltavaa. Se auttaa suolistoasi ja saa sinut myös tuntemaan olosi paremmaksi.

Vinkki kaksi: Arvioi ja opi uudelleen

Vuosien mittaan saatat joutua muuttamaan hoitosi rytmiä, miten voit suorittaa hoitosi. Ehkä käyttämällä suolihuuhtelua joka kolmas päivä tai vaikkapa joka päivä. Keho muuttuu ajan myötä, ja mitä paremmin tunnet ja kuuntelet kehoasi, sitä enemmän voit optimoida rutiiniasi.

Joitakin käyttäjiä kehotetaan tyhjentämään suolensa aamuisin. Se ei välttämättä toimi kaikille, ja saatat joutua löytämään oman ihanteellisen aikasi, kun et tunne stressiä.

Vinkki kolme: Veden määrä

Joillekin ihmisille noin 500-600 ml on hyvä määrä, kun taas toiset käyttävät sekä enemmän että vähemmän. Suolen hoito ei ole tiedettä – joten tee oma juttusi, oma tapasi. Esimerkiksi monet ihmiset laittavat vesisäiliön lattialle. Siinä ei ole mitään vikaa, mutta tarvitset lisää painetta veden pumppaamiseksi suolistoon. Toiset laittavat pyyhkeen pyörätuolin istuimelle ja laittavat astian sinne. Tämä tarkoittaa, että veden pumppaamiseen tarvitaan vähemmän painetta. Jos et käytä pyörätuolia, voit käyttää sen sijaan tavallista tuolia tai pesuallasta.

Vinkki neljä: Katetrista kiinnipitäminen

Yksi yleisimmistä väärinkäsityksistä, jopa ammattilaisten keskuudessa, on se, että järjestelmä ei toimi sinulle, jos joudut pitämään kiinni katetrista estääksesi sen tulemisen ulos. Useimmat ihmiset, joilla on selkäydinvamma (SCI), eivät pysty hallitsemaan sulkijalihasta. Jotkut pitävät jopa etuna että katetrista voi pitää kiinni ja näin hallita toimenpidettä. Vettä johdettaessa veden täytyy kulkea ulosteen läpi ja kastella suolistoa. Joskus suolen laajeneminen vie aikaa, jotta vesi pääsee kulkemaan. Kun näin tapahtuu, tunnen lisääntyneen paineen ballongissa. Sitten tiedän, että minun on lopetettava veden johtaminen ja odotettava, ehkä jopa hierottava vatsaani toimenpiteen helpottamiseksi. Kun minusta tuntuu, että paine laskee, voin jatkaa veden johtamista.

Vinkki viisi: Ajankulutus

Monet kysyvät, kuinka kauan toimenpide kestää. Normaali rutiinini on seuraava:

  • Ensin tyhjennän virtsarakkoni, koska se muuten vaikuttaa suolihuuhteluun.
  • Sen jälkeen asetan katetrin ja täytän suolen vedellä, joka kestää 3-5 min.
  • Otan katetrin pois ja odotan noin 15-20 min.
  • Sitten tyhjennys kestää 5-15 minuuttia.
  • Omassa rutiinissani käyn aina suihkussa jälkeenpäin. Se saa minut tuntemaan oloni puhtaaksi ja minimoi bakteerit tällä alueella, millä on varmasti positiivinen vaikutus virtsatietulehduksen riskin vähentämiseen. Toivon, että me kaikki voisimme kiinnittää enemmän huomiota suoliston hoitoon ja sen vaikutukseen virtsatieinfektioihin.

Vinkki kuusi: Käsineiden ja käden käyttö

Olen nähnyt ohjevideoita, joissa näytetään, kuinka helposti uloste tulee ulos huuhtelun jälkeen. Mutta se ei aina toimi minulle niin helposti. Minun on yleensä työnnettävä sormi takapuoleeni auttaakseni sulkijalihasta rentoutumaan, jotta uloste tulee ulos. Se näyttää myös laukaisevan refleksit, joten se auttaa paljon. Jos suolisto ei toimi itsestään, yritä hieroa vatsaa alaspäin. Nojaa eteenpäin, jos mahdollista. Normaalisti nämä asiat yhdessä tuottavat tulosta.

*Kentin vinkit perustuvat hänen kokemuksiinsa, eikä niitä tule pitää lääketieteellisinä neuvoina. Saadaksesi lääketieteellisiä neuvoja, käänny aina terveydenhuollon ammattilaisen puoleen

Lapset ja suolihuuhtelu

Miten lasten suolihuuhtelu toimii? Tässä osiossa tutkimme, miten ja milloin suolihuuhtelu otetaan käyttöön lapsille.

Käyttäjien tarinoita

Tässä osiossa käyttäjämme jakavat tarinansa siitä, miten he elävät ja selviytyvät suolisto-ongelmista.

Navina Suolen hoito