Tämän sivun sisältö on tarkoitettu terveydenhuollon ammattilaisille.

Oletko ammattilainen?

X

Miten suolihuuhtelu toimii

Suolen säännöllinen huuhtelu tyhjentää paksusuolen ja peräsuolen niin tehokkaasti, että se pysyy tyhjänä seuraavaan huuhtelukertaan asti. Tämä ei vain estä ulosteinkontinenssia vaan antaa myös vallan päättää ulostamisen ajankohdan ja paikan. Lisäksi veden johtaminen aiheuttaa massan liikkumisen nousevasta paksusuolesta, mikä ehkäisee ummetusta. Muita suolihuuhtelun merkittäviä etuja ovat nopeus ja vaivattomuus sekä se, että se voi vähentää tarvetta hoitajan apuun suolen toimittamisessa.

Ei enää ulostevahinkoja

Kun koulutusjakso on ohi ja suoli on tottunut suolihuuhteluun, tavoitteena on tavallisesti huuhdella joka toinen päivä. Tämän jälkeen sinulle pitäisi olla muodostunut suolen toimittamisrutiini, joka ehkäisee sekä ummetusta että inkontinenssia. Suolihuuhtelun tavoitteena on palauttaa suolen säännöllinen ja hyvä toiminta, mikä mahdollistaa jälleen normaalin elämän.

Miten suolihuuhtelu toimii: ohjeet vaihe vaiheelta 

Suolihuuhtelu on tehokas suolen tyhjennysmenetelmä, jossa paksusuoleen johdetaan vettä rektaalikatetrilla. Tämä stimuloi kehon peristalttisia liikkeitä, jotta ulosteet lähtevät liikkeelle. Toimintaperiaate:

1. Asetus

Vie rektaalikatetri peräsuoleen katetrin kädensijaan asti.

2. Täytä ballonki ilmalla

Ballonki sulkee peräsuolen ja varmistaa, että katetri pysyy paikallaan ja peräsuoli suljettuna koko hoidon ajan.

3. Huuhtele/johda vettä

Avaa veden virtaus ja johda vettä suoleen pumpun avulla. Tämä auttaa löysentämään ulostetta ja aiheuttamaan peristalttista liikettä. Sulje vesivirta ja odota.

4. Tyhjennys

Tyhjennä ballonki ja poista katetri. Anna suolen tyhjetä. Tyhjennysaika on yksilöllinen ja voi vaihdella päivästä toiseen.