Mitä on suolihuuhtelu?

Suolihuuhtelusta voidaan käyttää myös nimitystä retrogradinen huuhtelu, peräsuolen huuhtelu tai anaalihuuhtelu. Nämä kaikki viittaavat samaan, mahdollisimman vähän invasiiviseen suolen tyhjennystekniikkaan.

Retrogradinen huuhtelu on yleistermi, jota voidaan käyttää kaikista peräaukon kautta suoritettavista huuhtelumenetelmistä haluttaessa erottaa ne anterogradisesta huuhtelusta, jossa huuhteluveden vienti suoraan paksusuoleen edellyttää kirurgista toimenpidettä.

AID0054691

Suolihuuhtelu on tehokas suolen tyhjennysmenetelmä, jossa peräsuoleen sekä laskevaan ja poikittaiseen paksusuoleen (korkeintaan maksamutkan kohdalle) johdetaan peräaukon kautta enintään 1 500 ml haaleaa vettä. Lääkärin on määriteltävä potilaalle tarvittava vesimäärä yksilöllisesti, ja määrää voidaan säädellä riippuen huuhtelun tuloksista. Vedellä on kaksi tarkoitusta:

Se pehmentää ulostetta ja käynnistää peristalttisen liikkeen paksusuolessa.
Vesi saadaan pysymään suolessa käyttämällä joko kartiota tai rektaalikatetrin kanssa käytettävää ballonkia. Kumpikin toimii tulpan tavoin ja estää vettä valumasta ulos. Suolen sisältö poistuu veden mukana, kun ballonki tyhjennetään tai kartio poistetaan.

AID0046820

Suolihuuhtelu ei ole parannuskeino, vaan ylläpitohoito. Suolihuuhtelun säännöllinen käyttö estää ulostevahinkoja ja nopeuttaa ulosteen kulkua paksusuolen läpi. Suolihuuhtelun avulla uloste saadaan poistumaan tehokkaasti peräsuolesta ja distaalisesta paksusuolesta, minkä jälkeen kestää noin 2 päivää, ennen kuin peräsuoleen päätyy uutta ulostetta.

Suolihuuhtelun hyödyistä on paljon kliinistä näyttöä. Ummetuksen ja ulosteinkontinenssin kliinisten oireiden helpottamisen lisäksi menetelmällä on seuraavia hyötyjä:

  • parempi elämänlaatu
  • suolen toimittamisen nopeutuminen
  • vatsan turvotuksen väheneminen
  • inkontinenssin ehkäisy
  • peräaukon ihon säilyminen ehjänä
  • virtsatieinfektioiden väheneminen

Kaiken kaikkiaan suolihuuhtelu on yksinkertainen menetelmä, joka soveltuu suolen toimintahäiriöiden hoitoon silloin, kun ruokavalio-/elämäntapamuutoksista tai lääkkeistä ei ole ollut apua. Suolihuuhtelu on palauttava hoito, jonka on osoitettu vähentävän invasiivisempien hoitomuotojen, kuten neuromodulaation ja avanneleikkausten, tarvetta. Kun potilaalle on löytynyt toimiva suolihuuhtelurutiini, tätä hoitomuotoa voidaan käyttää menestyksekkäästi pitkäänkin.

 

Aiheet