Tämän sivun sisältö on tarkoitettu terveydenhuollon ammattilaisille.

Oletko ammattilainen?

X
Children and Transanal Irrigation

Lapset ja suolihuuhtelu

Pidätyskyvyn saavuttaminen on tärkeä virstanpylväs lapsen elämässä. Se auttaa lasta seurustelemaan muiden kanssa itsenäisesti ja osallistumaan päivittäisiin toimiin. Ulosteinkontinenssi vaikuttaa itsetuntoon, itsevarmuuteen ja sosiaaliseen kanssakäymiseen. Se vaikuttaa koko perheeseen. 

Pienillä lapsilla ummetus on yleistä, ja useimmissa tapauksissa laksatiivit ja wc-käyntien harjoittelu auttavat. Joillekin suoliongelmista kärsiville lapsille suolihuuhtelun käyttö voi olla vaihtoehto ulostevahinkojen vähentämiseksi tai estämiseksi.

Milloin

Suolihuuhtelun aloittamisen parhaasta ajankohdasta lapsille ei ole olemassa erityisiä suosituksia. Useimmat lapset ovat oppineet pois vaipoista kolmen vuoden ikään mennessä. Tässä iässä suoliongelmat näkyvät selvemmin. Suolihuuhtelu tulisi mieluiten ottaa käyttöön siinä vaiheessa, kun lapsi kykenee yhteistyöhön ja ymmärtää toimenpiteen. 

Diagnoosit, joissa suolihuuhtelu voi olla hoitovaihtoehto

  • Hirschsprungin tauti
  • Peräsuolen epämuodostuma
  • Selkärankahalkio
  • Toiminnallinen ummetus

Leikin aika

Kun lapsi on oppinut menetelmän ja hänen kehonsa on tottunut siihen, huuhtelun kesto on yleensä 15–60 minuuttia. On hyvin yksilöllistä, miten usein suolihuuhtelu täytyy tehdä parhaan tuloksen saavuttamiseksi. Yksi asia on kuitenkin varma – sen avulla saa enemmän leikkiaikaa.

Vanhemmille

Suoliongelmien kanssa eläminen voi olla vaikeaa. Tämä ei vaikuta vain lapseen vaan myös koko perheen rutiineihin ja elämään. Vanhemmalle kärsivän lapsen auttaminen voi olla haasteellista. Monet vanhemmat, joiden lapsella on suolen toimintahäiriö, taistelevat aivan liian pitkään ruokavalion ja ulostuslääkkeiden, kuten laksatiivien tai ulosteen massaa lisäävien valmisteiden kanssa ilman toivottuja tuloksia. Lapsellesi on olemassa toimiva ratkaisu. Suolihuuhtelu on hyvä hoitomuoto monille lapsille, joilla on suolen toimintahäiriöitä.

Suolihuuhtelu palauttaa suolentoimitusrutiinin ja auttaa lasta päättämään taas itse, milloin ja missä hän haluaa käydä WC:ssä. Suolihuuhtelu on lapsille turvallinen tapa tyhjentää suoli tehokkaasti, ja se edistää peräsuolen tyhjenemistä suoleen johdetun kehonlämpöisen veden avulla.

Antaa lapsellesi mahdollisuuden olla spontaani

Vanhempana sinulla on tärkeä rooli lapsesi suolihuuhtelun onnistumisessa. Hoito voi aluksi tuntua oudolta tai pelottavalta, ja tarvitaan hieman aikaa, ennen kuin se sujuu ongelmitta. Koska ruoansulatusjärjestelmä on monimutkainen, uuteen rutiinin mukautumiseen on varattava aikaa. Pidemmän päälle se maksaa kuitenkin vaivan. Tavoitteena on, että koko perhe voi elää elämäänsä ajattelematta jatkuvasti WC-käyntejä – ja mikä tärkeintä, lapsi voi nauttia itsenäisyydestään.