Jotkut lapset tarvitsevat apua käymään pissalla Lapset ja toistokatetrointi

Virtsarakon ongelmat lapsilla

Vanhempana totut lapsesi satunnaiseen vahinkoon tai yökasteluun. Nämä ovat loppujen lopuksi vain osa kehitystä. Jotkut lapset saattavat kuitenkin edelleen kokea virtsarakon ongelmia, he eivät pysty pidättämään pissaa (inkontinenssi) tai heidän on vaikea tyhjentää virtsarakkoaan (retentio).

Näiden virtsarakon ongelmien syystä riippuen voi olla tarpeen oppia katetroimaan, jotta virtsarakko voidaan tyhjentää kokonaan. Tämä sivu auttaa selittämään, miten keho toimii ja miksi katetrointi voi olla tarpeen.

Kaikki pissaamisesta

Kehon toiminta - juomisesta pissaamiseen

  • Kun juot jotain, neste menee vatsaan.
  • Vatsasta se jatkaa suolistoon ja vereen.
  • Kun munuaiset suodattavat verta, vesi, jota ei enää tarvita, muuttuu pissaksi ja lähetetään rakkoon. Rrakko näyttää pieneltä ilmapallolta. Se on pieni ollessaan tyhjä, mutta kasvaa sitä mukaa, kun se täyttyy pissalla.
  • Rakon täyttyessä, on aika mennä pissalle.
  • Rakosta lähtee putki, jota sanotaan virtsaputkeksi, josta pissa tulee ulos.

Miksi meidän pitää pissata

Kuvittele, että rakkosi on lavuaari. Kun tulppa on kiinni, voit täyttää lavuaarin laskemalla hanasta vettä. Jos annat veden juosta lavuaariin, se täyttyy. Jos et laita hanoja kiinni ottamatta tulppaa pois, lavuaari täyttyy yli niin, että vettä valuu lattialle.

Jos annat rakkosi täyttyä, se tulee aivan täyteen ja vuotaa yli, mikä tarkoittaa, että pissa menee joko ylös takaisin munuaisiin, jolloin sinulle voi tulla huono olo, tai sen on pakko tulla ulos alakautta, jolloin pissa pääsee housuun.

Sinun on käytävä pissalla monta kertaa päivässä, jolloin rakko ei pääse liian täyteen.

Miten paljon pitäisi pissata?

Useimmat lapset pissaavat 5-7 kertaa päivässä ja sinunkin pitäisi luultavasti pissata yhtä paljon. Lääkäri tai hoitaja voi kertoa, miten monta kertaa päivässä sinun pitäisi pissata katetrin kanssa. 

Erilaisia ongelmia

Monet asiat vaikuttavat siihen, miten pissan pystyy pitämään rakossa tai miten rakon voi tyhjentää. Jos asiat eivät suju, kuten pitäisi, tavallisesti on kyse siitä, että olet ollut kipeänä tai olet mahdollisesti satuttanut itsesi. 

Näin voi käydä kaikille, lapsille niin kuin aikuisillekin.

  • Inkontinenssi eli pidätyskyvyttömyys tarkoittaa, että henkilö laskee alleen voimatta asialle mitään.
  • Retentio eli virtsaumpi tarkoittaa, että henkilö ei voi pissata vaikka on tarve.
  • Sinulla voi olla toinen näistä ongelmista tai molemmat. Pissaaminen onnistuu, kun ihmisen rakko ja aivot pystyvät keskustelemaan toistensa kanssa. Muussa tapauksessa aivot eivät tiedä, että sinun pitäisi pissata, joten ne eivät pysty kertomaan rakolle, että sen pitäisi puristaa pissa ulos. Katetrien avulla pissaaminen onnistuu silloinkin, kun rakko ja aivot eivät pysty puhumaan keskenään.

Joskus voit saada tulehduksen, jolloin olo on heikkoi, mutta lääkäri voi auttaa ja LoFric-katetreja käytettäessä näin ei pitäisi käydä kovin usein.

Erilaisia pissaamistapoja

On erilaisia tapoja mennä kouluun, osa lapsista menee pyörällä, kun taas toiset kävelevät.

On myös erilaisia tapoja pissata. Osa ihmisistä menee suoraan vessaan, kun taas toiset pissaavat katetrin avulla. Asiassa ei ole mitään outoa, toisilla vain on näin.

Mikä on katetri?

Katetri on pieni putki, joka laitetaan rakkoon, kun pitää pissata ja sen avulla pissa pääsee poistumaan rakosta. Ajankohdat, jolloin katetria käytetään, lomittuvat päivän mittaan, ja voit katetroida ennen koulua tai sen jälkeen samoin kuin välitunnilla tai ruokatauolla. Toisinaan opettaja tai vanhemmat voivat muistuttaa asiasta, mutta tavallisesti muistat asian ilman kenenkään apua.

Milloin katetria käytetään

Katetria käytetään pissaamiseen silloin, kun ei itse pysty pissaamaan, koska on loukkaantunut tai ei sairauden johdosta pysty pissaamaan normaalilla tavalla. Katetri on pieni putki, joka laitetaan rakkoon kun pitää pissata, ja sen avulla pissa pääsee poistumaan rakosta.

Kun tapaat hoitajan tai lääkärin, he voivat kertoa sinulle kaikesta katetrin käyttämiseen liittyvästä ja voivat näyttää, miten sitä käytetään pissaamiseen. He kertovat myös siitä, kuinka monta kertaa päivässä sinun täytyy käydä pissalla katetrin kanssa. Kullakin on oma tapansa, ja he laativat erikoissuunnitelman juuri sinua varten. Voit auttaa heitä tässä kertomalla heille ajat, jotka parhaiten sopivat sinulle, kuten koulun välitunnit tai kun pääset koulusta kotiin.

Katetrin käyttäminen

Lääkäri tai hoitaja tietävät, miten katetrin avulla pissataan, joten he voivat kertoa, miten se tehdään. He auttavat sinua pissaamaan katetrin avulla, minkä jälkeen olet itsekin asiantuntija! Eikä kannata yhtään ujostella, jos on paljon pissaamiseen liittyvää kysyttävää. Mikään kysymys ei ole outo tai hassu, ja he kyllä osaavat vastata.

Näin pääsette alkuun – vinkkejä ja neuvoja

 

Seuraavat, Gunilla Tibbelinin (Child and Adolescent Habitation Services Center, Lund, Ruotsi) laatimat vinkit ja neuvot auttavat sinut alkuun.

Sopeudu lapsen tarpeisiin

Selkäydinvammasta kärsivän lapsen motoriikka ja herkkyys ovat voineet heikentyä. Siinä tapauksessa ympäristö ja katetrointivälineet on sovitettava lapsen sairauden mukaan. Istu tukevasti ja turvallisesti. Lapsen käsien tulisi olla vapaina, jotta hän voi auttaa katetroinnissa. Käytä toimenpiteeseen riittävästi aikaa, jotta kiire ei pakota lasta luovuttamaan.

Noudatettaavan rutiinin tulee olla lapselle selkeä, samoin kuin hänen oma osuutensa siinä. Myös äidin ja isän tulee voida työskennellä miellyttävässä asennossa! Harjoitus tekee mestarin.

Ole kärsivällinen

Vanhempana tai hoitajana tarvitset tietyn määrän kärsivällisyyttä käyttääksesi katetria lapsen kanssa (varsinkin kun lapsi on 2-4-vuotias, jolla on vahva oma tahto). Jos lapsesi kokee, että katetrointi on erittäin tylsää, voi katetroinnin aikana kokeilla lapselle sopivaa  virikettä, joka vie huomion muualle. Lapsen opettaminen virtsaamaan katetrin avulla vie aikaa. Lasta tulee kannustaa osallistumaan rakon tyhjentämiseen mahdollisimman pian. Ole rauhallinen ja järjestelmällinen ja toimi lapsen ehdoilla. Pienellä harjoituksella ja kärsivällisyydellä siitä tulee pian luonnollinen osa arkea.

Anna lapsen osallistua

Onn helpompaa tyhjentää rakko ja antaa lapsen osallistua katetrointiin, jos lapsi istuu pystyssä. Jos lapsesi ei ole vielä oppinut istumaan pystyasennossa, käytä tyynyä tai vastaavaa esinettä selän tukemiseen. Heti kun lapsesi voi istua pystyasennossa yksin, hän voi seurata katetrointia ja ehkä jopa osallistua aktiivisemmin.

Samalla tavalla kuin opettaisit lapsesi pitämään hammasharjaa ja katsomaan, miltä se tuntuu, voit antaa lapsesi pitää katetria, kun tyhjennät hänen rakkonsa. Tämä voi olla tapa yrittää rakentaa ymmärrystä siitä, kuinka katetroinnista tulee osa päivittäistä wc-rutiinia.

Tultuaan 1-2 vuoden ikään on, kuten kaikkien lasten, aika totutella istumaan potalla tai WC-pytyllä. Käytä hyväksi lapsen luontaista uteliaisuutta. Anna lapsen hakea katetri, avata katetrin pussi tai mahdollisesti jopa vetää katetri ulos katetroinnin päätyttyä.

Kun lapsesi on alle kouluikäinen, voit alkaa opettaa hänelle itsekatetrointia aktiivisemmin. Käytä nukkea näyttääksesi, miten katetria käytetään. Piirrä kuvia yhdessä ja selitä, kuinka virtsa poistuu virtsarakosta. Lapsi voi harjoitella katetrin asettamista paikalleen nukella, jolla on "pissareikä". Samalla hän oppii käsittelemään liukasta katetria kätevämmin. Kun on aika tyhjentää virtsarakko, anna lapsesi yrittää itse katetroida.

Jopa silloin, kun lapsesi on oppinut asettamaan katetrin, on tärkeää, että autat varmistamaan, että virtsarakko on tyhjennetty oikein. Katetroinnista tulee lapselle luonnollista, kun hän saa osallistua toimenpiteeseen niin varhain kuin se iän puolesta on mahdollista. Se lisää lapsen itseluottamusta ja edistää riippumattomuutta myöhemmin elämässä. Kun lapsesi aloittaa koulun, on siitä paljon apua jos hän pystyy katetroimaan itsenäisesti.

Usein kysytyt kysymykset - Lapset