Erityyppiset virtsakatetrit

Eri tapoja katetroida

Ellei sinun tarvitse aloittaa katetrin käyttöä, on epätodennäköistä, että tietäisit siitä paljon. Tiedämme, että se voi tuntua alkuun pelottavalta, vaikealta ja hämmentävältä, mutta kun tekniikan oppii, siitä tulee osa päivittäisiä rutiineja.

Mikä on katetri?

Katetri on ohut putki, joka on valmistettu yleensä pehmeästä muovimateriaalista ja jonka voi viedä kehoon. Katetreja kutsutaan lääkinnälliseksi laitteeksi, ja niitä määräävät lääkärit.

Miksi sitä tarvitaan?

Virtsakatetria käytetään virtsarakon tyhjentämiseen, kun sitä ei voida tyhjentää normaalilla tavalla. Tätä prosessia kutsutaan katetroinniksi ja se voi olla tarpeen useiden eri tilanteiden jälkeen. Tunnetuin on leikkauksen jälkeen tai sairaalahoidon aikana. Sitä käyttävät päivittäin myös monet ihmiset, joilla on toisen diagnoosin, kuten selkäydinvamman, selkärankahalkion, MS-taudin, Parkinsonin taudin, diabeteksen, aivohalvauksen tai lantionpohjan toimintahäiriön (esim. naiset vaihdevuosien jälkeen ja inkontinenssi), aiheuttama virtsarakon toimintahäiriö.

Virtsakatetreja on olemassa muutamaa eri tyyppiä, ja valinta on tärkeää optimaalisen lopputuloksen kannalta:

Kestokatetri

Kestokatetri on katetri, joka on kehossa pidemmän aikaa. Kestokatetreja on kahta tyyppiä: kestokatetri, joka viedään virtsaputken läpi virtsarakkoon ja suprapubinen katetri, joka viedään vatsan läpi suoraan virtsarakkoon. Kestokatetrin asettaa terveydenhuollon ammattilainen, ja se jätetään kehon niin pitkäksi aikaa kuin tarpeen. Pitkäaikaisessa käytössä se vaihdetaan tavallisesti kuukauden tai kahden välein. Pitkäaikainen käyttö lisää infektioriskiä.

Toistokatetrit

Toistokatetroitaessa katetri viedään virtsarakkoon rakon tyhjentämistä varten ja vedetään ulos, kun virtsarakko on tyhjä. Käyttäjät opetetaan katetroimaan itsensä. Toistokatetrointi on yksinkertainen menetelmä, jota useimmat ihmiset voivat käyttää.

Jopa seitsemän- tai kahdeksanvuotiaat lapset voidaan opettaa katetroimaan, ja apuvälineiden avulla myös henkilöt, joiden käsien toimintakyky on heikentynyt, voivat katetroida itsensä.

Katetrointi on tarpeen suunnilleen yhtä usein kuin ihmiset tavallisestikin käyvät WC:ssä, eli noin 4-6 kertaa päivässä.

Ei-hydrofiiliset vs. hydrofiiliset katetrit

On olemassa kahdenlaisia kertakatetreja: ei-hydrofiilisia katetreja, jotka ovat päällystämättömiä, ja hydrofiilisia virtsakatetreja, joiden pinta on liukas. Hydrofiilikatetrien sisäänvienti ja ulosvetäminen on helppoa liukkaan pinnan vuoksi, mikä auttaa vähentämään komplikaatioita.

Mitä katetria minun pitäisi käyttää?

Toistokatetrointi on suositeltavin menetelmä virtsarakon tyhjentämiseen, kun luonnollinen virtsaaminen ei onnistu. Se on turvallinen lyhytaikaisessa, keskipitkässä ja pitkäaikaisessa käytössä. Toistokatetrointi minimoi yleiset riskit, kuten virtsatieinfektiot, kuroumat, virtsarakkokivikomplikaatiot ja ylempien virtsateiden heikkenemisen.

Toistokatetrointi on lähimpänä luonnollista virtsaamista ja suo käyttäjälleen hallintaa ja vapautta. Lyhytaikaisille käyttäjille toistokatetrointi mahdollistaa nopeamman paranemisen ja palaamisen virtsarakon normaaliin tyhjentämiseen leikkauksen jälkeen.

Todisteet osoittavat, että kaikista erityyppisistä toistokatetreista hydrofiiliset kertakäyttökatetrit pienentävät parhaiten komplikaatioriskejä.

Miten valita oikea katetri

Jos olet uusi katetroija, sinun on hyvä tietää, minkä vuoksi toinen katetri sopii sinulle paremmin kuin toinen. Tässä tutkimme, miten valita sinulle sopiva katetri.

Itsekatetrointi

Itsekatetrointi on toiseksi paras rakon tyhjentämistapa, sillä se muistuttaa eniten luonnollista virtsaamista. Tämä osio sisältää kuvia, videoita ja ladattavat katetrointiohjeet ym.