Miten valita oikea katetri

Kaikki katetrit eivät ole samanlaisia

Jos olet uusi katetroija, sinun on hyvä tietää, minkä vuoksi toinen katetri sopii sinulle paremmin kuin toinen.

Omatoimisen toistokatetroinnin aloittaminen vaatii useimmilta ihmisiltä päivittäisten rutiinien sopeuttamista uuteen hoitoon. Katetroinnista tulee osa jokapäiväistä elämääsi, ja käyttämäsi katetrin tulee olla sopiva sekä mahdollisimman helppo ja mukava käyttää. Katetrin tulisi olla tarpeisiisi sopiva eikä toisin päin! Tämä helpottaa katetroinnin liittämistä elämääsi huomattavasti.

Tarkistuslista katetrin valintaan

Kun olet valitsemassa katetria itsekatetrointiin, sinusta on kenties mukava valmistautua esittämällä joitakin kysymyksiä urologiselle hoitajalle ennen lääkärin vastaanotolle menoa. Seuraavasta tarkistuslistasta voi olla apua tapaamisessasi.

Turvallisuus

Todistetusti turvallinen pitkäaikaiskäytössä

Onko olemassa kliinistä näyttöä siitä, että päivittäin käyttämäni katetri on turvallinen myös pitkällä aikavälillä?

Hydrofiilinen pinnoite takaa miellyttävän katetroinnin eikä vaurioita virtsaputkea katetroinnin aikana

Onko katetrissa hydrofiilinen pinnoite, joka säilyttää liukkautensa koko katetroinnin ajan ja suojaa virtsaputkeani ja tekee katetroinnista mahdollisimman miellyttävää?

Katetrin pehmeys

Onko katetri riittävän taipuisa, jotta virtsaputki ei vaurioidu (ja aiheuta esim.verenvuotoa)?

Tehokkuus

Letkun pituus (cm), on tärkeää käsittelyn kannalta ja takaamaan rakon täydellisen tyhjentymisen infektioiden välttämiseksi

Mikä on sopiva katetrin pituus, joka suo mahdollisuuden katetrin vakaaseen käsittelemiseen ja samalla varmistaa rakon täydellisen tyhjentymisen, mikä suojaa minua infektioilta?

Letkun paksuus (CH), joka edesauttaa tyhjentämistä

Minkä paksuista katetria minun tulisi käyttää?

Käsittely

Asetin antaa tukevan otteen ja mahdollistaa kosketuksettomaan tekniikan (minimaalinen bakteerikontaminaatio) katetroinnin aikana

Onko tässä katetrissa kunnollinen asetin, joka mahdollistaa tukevan otteen ja helpottaa katetrin käsittelyä?

Tarpeet elämäntapaan liittyen

Sopiivuus elämäntyyliisi 

Sopiiko tämä katetri minun arkipäivääni? Onko se riittävän huomaamaton? Voinko taittaa sen ja laittaa taskuun? Voiko sen ripustaa? Onko siinä kaikki minulle tarpeellinen mukana (vesi, keräyspussi, kahvaosa jne.)?