Tämän sivun sisältö on tarkoitettu terveydenhuollon ammattilaisille.

Oletko ammattilainen?

X

Toistokatetrointi lapsen ikä huomioonottaen

0–2 vuotta

Pienillä lapsilla, jotka eivät voi tyhjentää rakkoaan normaalilla tavalla, katetrointi on yksi hellävaraisimmista vaihtoehtoisista menetelmistä. Pienellä harjoittelulla ja kärsivällisyydellä siitä tulee pian luonnollinen osa arkeasi.

Rakko on helpompi tyhjentää, jos lapsi istuu pystyssä kuin jos hän makaisi. Jos lapsi ei ole vielä oppinut istumaan pystyssä, käytä esimerkiksi tyynyä tukemaan lapsen selkää. Kun lapsi oppii istumaan pystyssä itse, hän voi seurata tyhjennystoimenpidettä ja mahdollisesti jopa osallistua siihen.

Samaan tapaan kuin opetat lasta tarttumaan hammasharjaansa ja kokeilemaan, miltä se tuntuu, voit antaa lapsen pidellä myös katetria tyhjentäessäsi hänen rakkoaan. Tämä on yksi tapa opettaa lasta ymmärtämään, miten katetroinnista tulee osa päivittäistä WC-rutiinia.

2–4 vuotta

Vanhempi tarvitsee tietyn määrän kärsivällisyyttä katetroidessaan lasta (varsinkin 2–4-vuotiasta, jolla on vahva oma tahto).

Lapsen on tärkeä oppia ymmärtämään, että rakon tyhjennys on henkilökohtainen asia, joka tulee tehdä WC:ssä. Siksi lapsen katetrointi kylpyhuoneessa tulee aloittaa mahdollisimman pian. Jos lapsi haluaa osallistua, anna hänen tehdä se. Hän voi esimerkiksi auttaa täyttämään katetripakkauksen vedellä tai mahdollisesti vetää katetri varovasti ulos rakon tyhjentämisen jälkeen. Voit myös hankkia erityisen nuken, jolla lapsi voi harjoitella katetrin sisäänviemistä.

4–8 vuotta

Esikouluiässä olevalle lapselle voidaan aloittaa aktiivisemman itsekatetroinnin opettaminen. Näytä nuken avulla, miten katetria käytetään. Istuudu, vedä kuvia yhteen ja selitä, miten virtsa poistuu rakosta.

Kun on rakon tyhjentämisen aika, anna lapsen itsensä yrittää löytää virtsaputki ja asettaa katetri paikalleen. Lapsen opittua asettamaan katetrin paikalleen, häntä on vielä autettava varmistamaan, että rakko on tyhjennetty täydellisesti ja oikein.

Koulun aloittaminen on lapselle helpompaa, jos hän osaa tyhjentää itse rakkonsa katetrilla.