Tämän sivun sisältö on tarkoitettu terveydenhuollon ammattilaisille.

Oletko ammattilainen?

X

Erityyppisten katetrien pikaopas

Ihmiset eivät yleensä tiedä paljoakaan katetreista, ennen kuin heidän tarvitsee aloittaa niiden käyttö itse. Tiedämme, että se voi tuntua alkuun pelottavalta, vaikealta ja hämmentävältä, mutta kun tekniikan oppii, siitä tulee osa päivittäisiä rutiineja. 

Aloita peruskäsitteiden ja -termien opettelu tästä! Jos haluat tietää lisää, voimme ohjata sopivien lähteiden pariin.

Mikä on katetri?

Katetri on ohut putki, joka on valmistettu yleensä pehmeästä muovimateriaalista ja jonka voi viedä kehoon. Katetreja kutsutaan lääkinnälliseksi laitteeksi, ja niitä määräävät lääkärit.

Mihin niitä tarvitaan?

Virtsakatetria käytetään virtsarakon tyhjentämiseen, kun sitä ei voida tyhjentää normaalilla tavalla. Tätä prosessia kutsutaan katetroinniksi, ja se voi olla tarpeen leikkauksen jälkeen tai sairaalahoidon aikana.

Sitä käyttävät päivittäin myös monet ihmiset, joilla on toisen diagnoosin, esimerkiksi selkäydinvamman, selkärankahalkion, MS-taudin, Parkinsonin taudin, diabeteksen, aivohaverin tai inkontinenssin, aiheuttama virtsarakon toimintahäiriö.

Erityyppiset virtsakatetrit

Virtsakatetreja on olemassa muutamaa eri tyyppiä.

Kestokatetri

Kestokatetri on katetri, joka on kehossa pidemmän aikaa. Kestokatetreja on kahta tyyppiä: kestokatetri, joka viedään virtsaputken läpi virtsarakkoon ja suprapubinen katetri, joka viedään vatsan läpi suoraan virtsarakkoon. Kestokatetrin asettaa terveydenhuollon ammattilainen, ja se jätetään kehoon niin pitkäksi aikaa kuin tarpeen. Pitkäaikaisessa käytössä se vaihdetaan tavallisesti kuukauden tai kahden välein.

indwelling catheter in a health care setting promo image

Toistokatetrit

Toistokatetroitaessa katetri viedään virtsarakkoon rakon tyhjentämistä varten ja vedetään ulos, kun virtsarakko on tyhjä. Käyttäjät opetetaan katetroimaan itsensä.
Toistokatetrointi on yksinkertainen menetelmä, jota useimmat ihmiset voivat käyttää. 

Jopa seitsemän- tai kahdeksanvuotiaat lapset voidaan opettaa katetroimaan, ja apuvälineiden avulla myös henkilöt, joiden käsien toimintakyky on huonontunut, voivat katetroida itsensä.

Katetrointi on tarpeen suunnilleen yhtä usein kuin ihmiset tavallisestikin käyvät WC:ssä eli noin 4–6 kertaa päivässä.
IC promo image

Ei-hydrofiiliset vs hydrofiiliset katetrit 

On olemassa kahdenlaisia kertakatetreja: ei-hydrofiilisia katetreja, jotka ovat päällystämättömiä  ja hydrofiilisia virtsakatetreja, joiden pinta on liukas. Hydrofiilikatetrien sisäänvienti ja ulosvetäminen on helppoa liukkaan pinnan vuoksi. 

UST promo image

Mitä katetria minun pitäisi käyttää?

Toistokatetrointi on suositeltavin menetelmä virtsarakon tyhjentämiseen, kun luonnollinen virtsaaminen ei onnistu. Se on turvallinen lyhytaikaisessa, keskipitkässä ja pitkäaikaisessa käytössä. Toistokatetrointi minimoi yleiset riskit, kuten virtsatieinfektiot, kuroumat, virtsarakkokivikomplikaatiot ja ylempien virtsateiden heikkenemisen.

Toistokatetrointi on lähimpänä luonnollista virtsaamista ja suo käyttäjälleen hallintaa ja vapautta. Lyhytaikaisille käyttäjille toistokatetrointi mahdollistaa nopeamman paranemisen ja palaamisen virtsarakon normaaliin tyhjentämiseen leikkauksen jälkeen.

Todisteet osoittavat, että kaikista erityyppisistä toistokatetreista hydrofiiliset kertakäyttökatetrit pienentävät parhaiten komplikaatioriskejä. 

Haluatko tietää lisää ja kuulla käyttäjien kertovan oman tarinansa?

Anna meidän auttaa, meillä on yli 30 vuoden kokemus tutkimus- ja tuotekehitystyöstä, ja voimme nojata käyttäjiemme todistuksiin. Heidän tarinansa ja palautteensa voivat auttaa sinua.