Käyttäjien tarinoita Kuinka pysyn positiivisena selkäydinvamman jälkeen

Uskomatonta energiaa ja positiivisuutta. Tämä kuvaa 44-vuotiasta Laythia, joka sai selkäydinvamman 5 vuotta sitten pyöräillessään ystäviensä kanssa Bamburghin linnan alueella.

Puhuimme Laythin kanssa pimeänä, talvisena päivänä. Ulkona oli lumista ja kylmää, sisällä viihtyisää ja lämmintä. Kylmyydestä huolimatta Layth oli ollut ulkona jo kahdesti – ensin harjoittelemassa tulevaa varainkeruupyöräilytapahtumaa varten ja toisen kerran viemässä lapsiaan kelkkailemaan.

Layth oli valmis talviseen haasteeseen, vaikka hänen käsipyöränsä juuttui toistuvasti lumeen. Laythin mieleen ei koskaan tulisi jättää harjoitusta väliin, sillä hän osallistuisi pian 42 kilometrin hyväntekeväisyyspyöräretkelle kerätäkseen rahaa ystävälleen, joka menetti sukulaisensa Covid-19 virukseen.   

Layth ei myöskään jättäisi paitsi mahdollisuutta hauskanpitoon lumessa pienten lastensa kanssa:

"He eivät halunneet mennä. Mutta sanoin: Tulkaa, meillä on lunta, ette ole koulussa, tartutaan hetkeen ja mennään kelkkailemaan! En halua menettää niitä mahdollisuuksia lasteni kanssa."

Ja tämä asenne tiivistää täydellisesti Laythin elämänhalua ja energiaa.

Onnettomuuden jälkeen Layth koki vaikeita aikoja, ja kesti jonkin aikaa saada positiivinen näkökulma elämään ja tulevaisuuteensa. Sairaalassa ollessaan Layth omistautui toipumiseensa ja teki niin paljon kuntoutusta kuin pystyi vahvistuakseen. Oltuaan 10 viikkoa selkäydinkeskuksessa, hän pystyi palaamaan kotiin vaimonsa ja lastensa luo.  

Minulla on tukiverkosto, johon kuuluu myös perheeni, josta olen todella kiitollinen, se auttaa minua aina näkemään elämän valoisat ja positiiviset puolet.

Tämän henkisen asenteen vaaliminen auttoi Laythia selviytymään onnettomuuden jälkeisinä vaikeina viikkoina ja kuukausina.

Hermoston vauriot, kuten sellaiset, joita Layth oli saanut selkäydinvammasta johtuen, voivat heikentää virtsarakon ja suolen toimintaa. Kuntoutusprosessinsa aikana Laythille tarjottiin suolihuuhtelua hoitomuotona suoliston hallitsemiseksi. Tavanomaisella positiivisuudellaan Layth omaksui sen täysin!

Oikean lähestymistavan löytäminen

Mutta se ei ollut aluksi helppoa - jokaisen keho on erilainen, ja Laythilla oli vaikeuksia löytää mukava kulma katetrin asettamiseen. Hänen takareitensä olivat hieman tiukat, joten venyttelyn avulla hän pystyi kurkottamaan alas ja taivuttaa vartaloaan vyötärön kohdalta saavuttaakseen kulman, jotta saisi asetettua katetrin huuhtelua varten. Hän huomasi myös, että suihkutuolit, joissa on aukko etureunassa, helpottivat asettamista.

Kun hän oli löytänyt optimaalisen kokoonpanon, suolihuuhtelu hoitomuotona otettiin nopeasti ja helposti käyttöön. Aluksi hän kokeili manuaalista Classic-järjestelmää ja sai myöhemmin mahdollisuuden kokeilla Navina Smartia, elektronista laitetta huuhteluun. Hän pitää itseään uskomattoman onnekkaana kun sai olla yksi ensimmäisistä potilaista, jotka kokeilivat Navina Smartia St Jamesin sairaalan selkäydinkeskuksessa:

Mielestäni Navina Smart oli erittäin fiksu. Kaikki oli sähköistä. Siihen on mahdollista asettaa tarvittavan määrän vettä, ballongin koon jne. ja sitten vain napin painallis... kaikki sujui itsestään. Se oli niin helppoa. . .

Viisi vuotta onnettomuuden jälkeen Layth käyttää edelleen Navina Systems -suolihuuhtelujärjestelmää suolistonsa hallintaan. Hän käyttää vuorotellen Navina Smartia (elektroninen järjestelmä) ja Navina Classicia (manuaalinen järjestelmä). Kummassakin järjestelmässä on omat etunsa, jonka ansiosta Layth voi sovittaa suolihuuhtelun omaan elämäntyyliinsä. Ei mikään, etenkään hänen suolensa, voi estää Laythia nauttimasta täysin elämästään.

Nyt hän näkee tulevaisuutensa positiivisesti, täynnä toteutettavia suunnitelmia ja saavutettavia asioita.

Haluan, että elämäni on hyvää, jota se on. Ei mitään erikoista – olen tyytyväinen tavalliseen elämään.