Vatsasi on kuin auto. Niin kauan kuin se toimii moitteettomasti, et luultavasti kiinnitä paljon huomiota siihen, mitä vatsassasi tapahtuu. Mutta heti kun kuulet oudon äänen tai jarrut vinkuvat, se vaatii huomiosi. Se ei ole vain ärsyttävää, vaan se voi estää sinua menemästä minne haluat ja tekemästä mitä haluat.
Tiesitkö, että suurimmalla osalla ihmisistä, joilla on neurologinen sairaus tai vamma (selkäydinvamma, MS-tauti, ALS tai Parkinsonin tauti), on jonkinlainen suolisto-ongelma? Yleisimpiä ongelmia ovat ummetus, kaasu ja turvotus. Ummetuksen syitä voivat olla liiallinen istuminen, vähäinen nesteen saanti ja lääkkeet, kuten kipulääkkeet (esim. morfiini ja kodeiini). Monet ihmiset kärsivät myös inkontinenssista, jossa suolistolla on taipumus elää omaa elämäänsä, mikä usein aiheuttaa stressiä ja ahdistusta vahingon tapahtumisesta.
Jotkut näistä suolisto-ongelmista on hallittavissa lääkkeillä tai muilla hoitovaihtoehdoilla, kuten suolihuuhtelulla, mutta kaikki ihmiset hyötyvät hyvinvoivasta suolistosta, riippumatta siitä, mikä hoitovaihtoehto on tarpeellinen. Ruokavalio voi itse asiassa auttaa ehkäisemään tai lievittämään toissijaisia terveysongelmia, kuten kipua, virtsatieinfektioita, osteoporoosia, liikalihavuutta, painehaavoja ja sydän- ja verisuonisairauksia. Sinulla on vain voitettavaa.
Oletko valmis saamaan suolistosi raiteilleen? Tässä ovat ravitsemusneuvoja Anna-Carin Lagerströmin 10 parasta vinkkiä hyvinvoivaan suolistoon:
- Syö runsaasti kuitua
Kuitu lisää suolen sisällön tilavuutta ja painoa, mikä parantaa suolen toimintaa ja helpottaa tyhjenemistä. Kuitu tasapainottaa verensokeritasoja, antaa kylläisyyden tunteen ja parantaa veren rasva-arvoja: hyödyllistä kaikin puolin! Valitettavasti lehtisalaatti ja kurkku eivät ole sopivia, joten syö sen sijaan kukkakaalia, parsakaalia, papuja ja herneitä.
Muista kuitenkin lisätä kuidun saantia hitaasti. Valitettavasti ennen kuin vatsa on tottunut lisääntyneeseen kuitujen saantiin, ei ole harvinaista kokea tilapäistä ilmavaivaa tai turvotusta. Asiaa mutkistaa entisestään se, että kuidut voivat aiheuttaa ummetusta joillekin selkäydinvammautuneille ihmisille. Jos näin käy, vähennä kuitujen saantia uudelleen ja ota yhteys terveydenhuollon ammattilaiseen.
- Älä unohda juoda riittävästi nesteitä
Juo päivittäin 1,5-2 litraa vettä. Jos sinulla on nestehukkaa, etkä juo tarpeeksi, kehosi kompensoi tämän ottamalla nestettä suolistostasi ja käyttämällä sitä muihin tärkeisiin kehon toimintoihin, mikä aiheuttaa kovempia ulosteita. Runsaan nesteen juominen on vielä tärkeämpää, jos syöt runsaasti kuituja sisältävää ruokavaliota. Valitettavasti et voi luottaa kahvin, virvoitusjuomien ja alkoholin muodossa oleviin nesteisiin. Näillä juomilla voi olla päinvastainen vaikutus, koska niillä on hieman diureettinen vaikutus.
- Vältä ummetusta aiheuttavia elintarvikkeita
Vältä prosessoituja hiilihydraatteja, kuten valkoista leipää, pastaa, valkoista riisiä ja makeisia. Näissä elintarvikkeissta on vähän kuitua ja ne edistävät ummetusta.
- Syö (hyviä) rasvoja
Kaikki rasvat eivät ole samanlaisia! Valitse hyviä rasvoja, kuten kasviöljyä ja avokadossa, pähkinöissä ja rasvaisessa kalassa luonnostaan esiintyvää öljyä. Terveellinen annos rasvaista rasvaa auttaa voitelemaan suolistoa ja tekee ulosteesta pehmeämmän. Varo kuitenkin epäterveellisiä rasvoja (kuten voissa olevia), jotka eivät tarjoa tätä hyötyä.
- Kokeile probiootteja onnellista suolistoa varten
Suolistosi tarvitsee toimiakseen miljoonia hyviä maitohappobakteereja, sillä nämä pienet voimanpesäorganismit huolehtivat ruoan käymisestä ja hajoamisesta. Lisää terveellisiä bakteereja suolistoosi syömällä valkosipulia, sipulia, maustamatonta jogurttia ja erilaisia probioottisia elintarvikkeita. (Vinkki: etsi etiketistä "elävät aktiiviviljelmät"!) - Magnesium — henkilökohtainen putkimiehesi
Magnesiumilla on lievä laksatiivinen vaikutus. Tätä kivennäisainetta on kaura- ja vehnäleseissä, auringonkukka- ja seesamsiemenissä, mustissa pavuissa ja kvinoassa. - Syö vähän ja usein
Kun sinulla on vatsavaivoja, on erityisen tärkeää, että suolistosi toimii hyvässä rytmissä auttaakseen sinua ruoansulatuksessa. Syö pieniä annoksia säännöllisin väliajoin: aamiainen, lounas ja päivällinen sekä yksi tai kaksi pientä välipalaa. On myös tärkeää, että maistat, mitä laitat suuhusi; pureskele hitaasti ja huolellisesti, jotta ruoansulatus ja ravintoaineiden imeytyminen helpottuvat.
- Liiku
Fyysinen aktiivisuus auttaa nopeuttamaan hidasta suolen toimintaa... Joten liiku!
- Harjoittele säännöllisiä wc-tapoja
Suolisto pitää johdonmukaisuudesta ja toimii parhaiten tiettyinä aikoina. On esimerkiksi ihanteellisinta käydä wc:ssä 30 minuutin kuluessa aterian tai kuuman juoman nauttimisesta. Ruoansulatuksen saa parhaiten liikkeelle, kun tyhjentää suolen heti aamiaisen jälkeen, kun keho ja suolisto ovat luonnollistaan aloittaneet toimintansa. Kun otat sen tavaksi, muistutat ruoansulatusjärjestelmääsi siitä, että päivä on alkanut ja että sillä on tehtävä!
Ja ajasta puheen ollen, vältä stressiä, kun olet wc:ssä. Tee wc:stä stressitön alue ja anna kehollesi sen tarvitsema rentoutuminen, jotta suolistosi voi tyhjentyä täysin.
- Mieti istuma-asentoasi
Varmista, että istuma-asentosi auttaa suolen tyhjentymistä. Kyykkyasento, jossa jalat on tuettu, on parempi. Liikuta ylävartaloasi hieman edestakaisin, mikä helpottaa tyhjennystä entisestään.
Anna-Carin Lagerström on suorittanut maisteritutkinnon ja työskentelee fysioterapeuttina ja ravitsemusneuvojana selkäydinvammautuneiden Spinalis-säätiössä , jossa hän tapaa monia virtsarakon ja suoliston ongelmista kärsiviä ihmisiä. Hän on myös kirjoittanut yhdessä kollegansa Kerstin Wahmanin kanssa kirjan nimeltä The Lifestyle Book.