9-vuotias Ninthe - Nyt minulle sattuu paljon vähemmän vahinkoja

9-vuotias Ninthe ei ole syntymästään lähtien tuntenut ulostamistarvetta. Lukemattomien hoitokokeilujen ja monien sairaalakäyntien jälkeen Ninthe aloitti suolihuuhtelun. Ninthe on käyttänyt Navinaa nyt lähes vuoden ajan, eikä hänellä ole sen jälkeen ollut enää yhtään vahinkoa koulussa, ja hän voi jopa taas harrastaa voimistelua, joka on hänen lempiharrastuksensa. Ninthe toivoo voivansa inspiroida muita lapsia siitä, että suolihuuhtelu ei ole ongelma ja että koulua voi taas käydä ilman vahinkoja.

9-vuotias Ninthe vastaa kysymyksiin suolihuuhtelusta:
Nyt minulle sattuu paljon vähemmän vahinkoja, ja se on erittäin mukavaa.

Ninthe (9) asuu vanhempiensa ja veljensä kanssa Almelossa, Alankomaissa. Hän ei ole syntymästään lähtien tuntenut ulostamistarvetta. Lukemattomien hoitokokeilujen ja monien sairaalakäyntien jälkeen Ninthe aloitti suolihuuhtelun. Ninthe on käyttänyt Navinaa nyt lähes vuoden ajan, eikä hänellä ole sen jälkeen ollut enää yhtään vahinkoa koulussa, ja hän voi jopa taas harrastaa voimistelua, joka on hänen lempiharrastuksensa. Vierailimme Ninthen ja hänen vanhempiensa luona heidän kotonaan. Ninthe toivoo voivansa inspiroida muita lapsia siitä, että suolihuuhtelu ei ole ongelma ja että koulua voi taas käydä ilman vahinkoja.

 

Mitä mieltä olet suolihuuhtelusta, Ninthe? 

Ninthe: "En saa signaalia siitä, että minun täytyy ulostaa, ja sitten kakka kasaantuu. Sitten minulla on ummetusta. Kun yritän ulostaa, se ei aina onnistu. Onneksi suolihuuhtelun avulla kakka tulee ulos heti. Nyt minulla on paljon vähemmän vahinkoja, ja se on erittäin mukavaa. Onneksi tunnen pissaamistarpeen.

Ensimmäinen kerta oli hieman pelottava, mutta sain apua hoitajalta. Kun olin tehnyt sen, se ei ollutkaan kovin ikävää. Nyt se sujuu hyvin! Joskus minua ei huvita, mutta minun on silti tehtävä se. Tarvittaessa voin suorittaa huuhtelun ihan yksin, mutta äiti ja isä auttavat minua silti.

Olen myös lomalla suorittanut suolihuuhtelua, otin vain laukun kaikkine tarvikkeineen mukaan. Kävin jopa mummon ja ukin luona leirintäalueella. Mutta tykkään enemmän lomamökistä, koska leirintäalueella ei ole normaalia wc:tä.

Miten koulussa pitämäsi esitys suolihuuhtelusta sujui? 

Ninthe "Se meni todella hyvin, ja luokka antoi kaksi pistettä! Kaikki luokallani eivät tienneet, että minulla on ongelmia wc:ssä käymisen kanssa, mutta nyt he tietävät. Kukaan ei pitänyt sitä outona, mikä oli todella mukavaa." 

Ninthe puhuu innostuneesti harrastuksestaan, voimistelusta, ja antaa demonstraation.

 

Mistä lähtien Ninthellä on ollut ulostamisvaikeuksia?

Vanhemmat: "Ninthe ei ole koskaan pystynyt ulostamaan normaalisti. Vauvana hänen vatsansa oli aina turvoksissa, ja joskus meidän piti käyttää lämpömittaria saadaksemme uloste ulos. Hänellä oli ongelmia nukkumisen ja syömisen kanssa, ja hän kärsi vatsakivuista melko säännöllisesti."

Iän myötä hän tuli tietoisemmaksi asiasta ja tunsi häpeää. Jossain vaiheessa hän oli siinä iässä, ettei halunnut enää käyttää vaippaa. Peräpuikko ei riittänyt estämään vahinkoja. Mutta vahvistaaksemme hänen itseluottamustaan päätimme, ettemme laita hänelle vaippaa, vaan anaalitampoonin ja puhtaat vaatteet. Tilanne oli tietenkin kaukana ihanteellisesta."

 

Epäröittekö suolihuuhtelun aloittamista?

Vanhemmat: "Ei, olemme hyvin maanläheisiä. Meille se on ihanteellinen ratkaisu. Ensimmäisessä sairaalassa, johon menimme, lääkäri sanoi, että hän on liian nuori suolihuuhteluun, ja oli myös sitä mieltä, että fysioterapia sekä wc- ja lantionpohjan harjoittelu olisi parempi. Kokeilimme myös EMDR:ää ja vaihtoehtoista lääketiedettä, mutta mikään ei toiminut, joten vaihtoehdot olivat vähissä.

Kävimme toisessa sairaalassa Amsterdamissa saadaksemme toisen mielipiteen, ja he tulivat siihen lopputulokseen, että Ninthellä oli ummetusta ja että löysä uloste vuoti kovan ulosteen ympäriltä, mikä aiheutti vahingot. Ainoa asia, joka auttaisi ehkäisemään näitä vahinkoja, olisi suolihuuhtelu, joten kokeilimme sitä, ja se on sujunut todella hyvin." 

 

Onko Ninthessä tapahtunut muutosta? 

Vanhemmat: "Onneksi kyllä! Hänellä on harvoin vahinkoja, eikä hän enää valita vatsakivuista, hän on vähemmän väsynyt ja on alkanut taas syödä hyvin. Hän voi taas harrastaa voimistelua, mikä on hienoa. On hyvin vaikeaa tehdä akrobatiaa ja istua jonkun harteilla, kun on olemassa vahinkoriski. On myös paljon helpompi olla pois kotoa. Meidän ei tarvitse kantaa kokonaista laukkua, jossa on tarvikkeita ja vaatteita. Varmuuden vuoksi otamme mukaan vain anaalitamponin. Ninthe ei enää koe ulostamispakkoa, että hän luulee, että hänen täytyy ulostaa, mutta ei oikeasti tarvitse."

Aluksi Navinaa käytettäessä hänellä oli hieman vatsan turvotusta, ehkä siksi, että hän pumppasi liian kovaa. Nyt Navina Smartin kanssa kaikki sujuu todella hyvin. Hän käyttää 600 ml vettä ja alkoi käyttää rektaalikatetria kartion sijaan, mikä on hienoa ja kädet on vapaina! 

 

Lue lisää lasten suolihuuhtelusta tästä

 

Lue lisää Navina Smartista tästä