Mitä vaadin kertakatetrilta vammaisurheilijana

Pyörätuolitenniksen ammattilainen, 32-vuotias itävaltalainen Tina Pesendorfer matkustaa paljon. Kiireisten harjoittelu- ja turnausaikataulujen takia tämä maailmanlistan sijalta 50 löytyvä pelaaja joutuu keskittymään täysillä harjoitteluun ja peleihin. Hänen onnekseen katetrointi ei enää vie hänen huomiotaan pois tärkeämmistä asioista.

Tinan ura pyörätuolitenniksessä alkoi harrastuksesta, mutta lajin ilmapiiri ja muiden  pyörätuolin käyttäjien yhteisö sekä hänen kilpailuhenkinen luonteensa saivat Tinan käyttämään tennikseen yhä enemmän ja enemmän aikaa. Hänen virtsarakkonsa hallinta osoittautui kuitenkin ongelmaksi niin harjoittelun kuin sosiaalisen elämänkin kannalta.

Kertakatetroinnin aloitus

Muistan sen vieläkin; katetrointiin meni alussa ikuisuus, hän sanoo. Ystäväni joutuivat aina odottamaan minua pitkiä aikoja, kun olimme jossakin ulkona. Mutta nyt se onnistuu tuossa tuokiossa.

Tina joutui vuonna 2007 onnettomuuteen vapaa-ajallaan ja on siitä lähtien joutunut turvautumaan kertakatetrointiin: "Kuntoutusosastolla minulle näytettiin, kuinka se tapahtuu. Koska minulla on täydellinen alaraajahalvaus, oli selvää, että se olisi minulle ainoa toimiva vaihtoehto."

"Nyt en juurikaan joudu ajattelemaan koko asiaa, siitä on tullut minulle normaalia."

Ja Tina jatkaa: Katetrointi oli minulle hyvin outoa aluksi. En pysty tuntemaan lainkaan tarvetta käydä vessassa. Joten minun on aina pidettävä mielessä: mitä juon, kuinka paljon juon, koska kävin viimeksi vessassa? Se oli melko ikävää. Nyt en juurikaan joudu ajattelemaan koko asiaa, katetroinnista on tullut minulle normaalia.

Tina suosittelee katetrien käyttöä aloitteleville kärsivällisyyttä. Ajan myötä katetrointiin tottuu ja se helpottuu kyllä, sanoo 32-vuotias pyörätuolitenniksen ammattilainen viitaten samalla uraansa: "Harjoitus tekee mestarin!"

LoFric-katetrit ovat helppokäyttöisiä – ne sopivat hänen elämäntyyliinsä ja harjoitteluunsa. "Se on huomaamaton ja näppärän kokoinen," hän sanoo. Varsinkin tien päällä ollessaan hän suosii LoFric Elleä, ensimmäistä L-muotoisella kahvalla varustettua kertakatetria.

"Vähemmän on enemmän. Joudun pitämään katetreja koko ajan mukanani, ja siksi pidän LoFric Ellestä - se on pieni ja kätevä. Pidän siitä, että katetri on pienin mukaan pakkaamani tavara."

Tina keskittyy tällä hetkellä tuleviin tapahtumiin: Merkittävin tavoite on osallistua paralympialaisiin. Tietenkin toivon, että ne pidetään Pariisissa 2024!

 

Lue lisää LoFric Ellestä

Lue lisää selkäydinvammasta

Lataa naisille suunnattu opas selkäydinvammaan liittyvistä virtsarakon ja suoliston toimintahäiriöistä

 

Aiheet